El Born CCM acull el projecte artístic “Subversió! Manifestacions perifèriques per a una història reversible” : Servei de Premsa

El Born CCM acull el projecte artístic “Subversió! Manifestacions perifèriques per a una història reversible”

13/11/2020



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Des d’aquest 10 de novembre i fins al 9 de desembre es pot visitar a El Born CCM “Subversió! Manifestacions perifèriques per a una història reversible”,  la proposta de quatre artistes de la fàbrica de creació La Escocesa, comissariada per Enric Puig Punyet. Tres instal·lacions que volen fer reflexionar sobre les raons per les quals s’estableixen uns fets històrics com a determinants, amb les seves conseqüents construccions de relats associades. Què passaria si la història tingués altres -moltes- interpretacions?

L’exposició parteix de l’última edició de “Recreant ruïnes”, projecte en què diversos artistes residents a La Escocesa van interpretar el concepte de ruïna dipositat, tant metafòricament com materialment, a les antigues naus del recinte industrial on avui s’emplaça la fàbrica de creació.

Marco y Guarín (Marina Rubio Marco i Juan David Galindo Guarín), Daniel de la Barra i Juan Antonio Cerezuela reinterpreten a SUBVERSIÓ! l’absència, la franja d’espai que separa el conjunt arqueològic de la Barcelona de principis del segle XVIII, a cinc metres de profunditat, del mercat del Born a peu de carrer. El temps buit, situat entre aquestes dues fites històriques, és, en realitat, ple de vivències invisibilitzades pels discursos que patrimonialitzen el passat, prioritzant l’atenció vers moments històrics que es consideren determinants. Mitjançant l’acció artística, diverses intervencions a l’espai arquitectònic del Born obren preguntes sobre la forma en què interpretem la història i construïm els nostres propis relats mitjançant un passat museïtzat i inamovible.

 

Un projecte comissariat per Enric Puig Punyet amb obres de Marco i Guarín, Daniel de la Barra i Juan Antonio Cerezuela

En la primera instal·lació, “Quan el fum es feu pedra”, els artistes Marco y Guarín (Marina Rubio Marco i Juan David Galindo Guarín), presenten diversos conjunts escultòrics, amb una estètica que remet al món de l’arqueologia, i que busquen una reinterpretació lliure dels fets considerats com a decisius compresos entre el 1714 i fins avui.

A “Viure lliure”, Juan Antonio Cerezuela recupera pancartes veïnals del barri del Born que en el seu moment denunciaven l’especulació i expropiacions que es vivien al barri i la creixent privatització de l’espai públic. Aquestes serveixen com a punt de partida per a fer-ne una nova relectura.

A “Airbnb Experience: habitant ruïnes”, de Daniel de la Barra, es dóna encara una volta més a aquest tema i, mitjançant la instal·lació de dos dormitoris entre les ruïnes del jaciment, es convida (metafòricament) als visitants a passar-hi la nit. El que es vol és fer reflexionar sobre els processos de gentrificació que viuen moltes ciutats del món, que expulsen el veïnat dels barris i converteixen les ciutats en artefactes freds, uniformes i despersonalitzats.

Per a més informació: elbornculturaimemoria.barcelona.cat/activitat/subversio/

Presentació Enric Puig: https://youtu.be/GpRIbkOhE04

Airbnb Experience: https://youtu.be/HC1X92ptjbg

Quan el fum es feu pedra: https://youtu.be/xUH0jwPcj2M

Viure lliure: https://youtu.be/5kIbXeQv2hY





Paraules clau

El Born CCM/ memòria/