S’inicien les obres per implantar un carril bici al carrer Aragó : Servei de Premsa

S’inicien les obres per implantar un carril bici al carrer Aragó

13/11/2020

Aquest dissabte comencen els treballs per sumar aquest nou carril bici de 4,8 km de longitud al carrer Aragó. La nova infraestructura permetrà travessar tot l’Eixample i connectar amb els carrils bici de les vies transversals

A partir de la setmana que ve també s’inicien noves intervencions de millora de la xarxa de bus de la ciutat, en una clara aposta per potenciar aquest mode de transport i fer-lo més eficient. Entre elles destaquen nous trams de doble carril a la Diagonal i a la Gran Via 

L’objectiu de les intervencions és avançar cap a una ciutat més sostenible, segura i saludable a partir de potenciar els desplaçaments a peu, en transport públic o en bicicleta. El Comitè d’Obres i Mobilitat ha treballat per minimitzar les afectacions que aquestes obres puguin provocar

L’Ajuntament de Barcelona aposta per avançar cap a un model de ciutat més sostenible, més segura, més saludable i que potenciï els desplaçaments a peu, en transport públic o en bicicleta, en la línia del que fixa el Pla de Mobilitat Urbana (PMU).

En aquest marc, aquest cap de setmana s’inicien noves actuacions de millora a l’espai públic per potenciar la xarxa ciclista i optimitzar la infraestructura del carril bus. Es tracta d’intervencions que ja es van anunciar el passat mes de juliol per facilitar la mobilitat a peu, millorar els desplaçaments en bus i fer més segurs els itineraris amb bicicleta o vehicles de mobilitat personal, garantint sempre la salut pública.

Tal com es fa de manera habitual, el Comitè d’Obres i Mobilitat ha treballat per minimitzar les afectacions que aquestes intervencions podran tenir sobre la mobilitat ciutadana. La Guàrdia Urbana durà a terme els desviaments corresponents.

 

Un nou carril bici al carrer Aragó  

Aquest dissabte comencen els treballs per implantar un carril bici unidireccional en sentit Llobregat al carrer Aragó, entre l’avinguda Meridiana i el carrer Tarragona. Tindrà una longitud de 4,8 km i permetrà travessar tot l’Eixample. Se situarà a l’esquerra de la calçada (banda mar) i estarà protegit en part del seu recorregut per un cordó de serveis, i en el trams on no n’hi hagi per separadors, a més de comptar amb fitons a les cruïlles i als passos de vianants. La implantació d’aquesta nova infraestructura ciclista comportarà eliminar un carril de circulació en tot el seu recorregut.

Aquest nou carril es fa amb la voluntat d’esdevenir un eix principal pels desplaçaments ciclistes a la ciutat i permetrà connectar amb els carrils bici ja existents a les vies transversals a Aragó, consolidant així la connectivitat de la xarxa ciclista. Amb la seva construcció també es dona continuïtat immediata al carril existent a la Rambla Guipúscoa des del barri de La Pau sumant un itinerari de més de 7 quilòmetres des d’aquest punt, alhora que complementa l’actual carril bici del carrer València en sentit Besòs.

Les obres s’iniciaran el 14 de novembre i duraran fins a mitjans de gener. Els principals treballs que s’executaran són: la senyalització del carril, el desplaçament del carril de serveis, si s’escau, i els treballs de pintura. Es treballarà en paral•lel en dos trams: Pau Claris-Meridiana i Tarragona-Pau Claris. Les obres es faran principalment durant els caps de setmana durant tot el dia i entre setmana en horari nocturn, però també hi haurà treballs alguns dies laborables en horari diürn, en funció del tram. Els caps de setmana s’ocuparan dos carrils de circulació i durant les tasques de nit, tres carrils. Quan es treballi de dia coincidint amb dies laborables no hi haurà afectació important a la circulació. Aquest dissabte es començaran a fer tasques de fresat i pavimentació des del carrer Pau Claris fins al carrer Casanova, des d’avinguda Meridiana fins al carrer Independència i des del carrer Nàpols fins al carrer Pau Claris.

 

Millores a la xarxa de carrils bus

En paral·lel, continuen les actuacions per seguir millorant la xarxa de bus de la ciutat amb l’objectiu de fer-la més competitiva i més eficient. Destaquen la implantacions de trams de doble carril bus a la Gran Via i a la Diagonal i la millora dels accessos a l’estació d’autobusos del Nord i a la de Sant Andreu.

 

Gran Via (Pg. Gràcia-Marina)

Es crea un segon carril bus al tronc central, en direcció Besòs, eliminant un carril de circulació, en coherència amb els dos carrils bus que precedeixen aquest tram des de la plaça d’Espanya fins al carrer Balmes. A l’actualitat el tronc central de la Gran Via en aquest tram consta d’un carril bus-taxi i quatre carrils de circulació per a la resta de vehicles, en sentit Besòs. La intervenció permetrà que la secció passi a comptar amb dos carrils bus-taxi i tres carrils de circulació, sumant més espai pel transport públic.

 

 

També s’aprofitarà la intervenció per implantar un nou carril bus entre el carrer Marina i el carrer Lepant, on actualment no n’hi ha. Les obres començaran el dilluns 16 de novembre i està previst acabar-les el 19 de novembre. Els treballs es faran en horari nocturn, afectant dos carrils de circulació i mantenint dos carrils i el carril bus operatius. Les parades d’autobús ubicades al tram afectat es mantindran en servei.

 

Av/Diagonal (Pius XII a Zona Universitària)

S’implanta un segon carril bus de sortida de la ciutat substituint un carril de circulació, que permeti que els busos sense parades puguin avançar els que estan parats. La secció actual és d’un carril bus i un de circulació per a cada sentit i tres carrils centrals reversibles (habitualment hi ha tres carrils de trànsit en sentit Llobregat i dos carrils en sentit Besòs). Amb la intervenció, la secció quedarà configurada amb dos carrils bus i dos carrils de circulació, en sentit Llobregat i un carril bus i dos de circulació, en sentit Besòs.

L’actuació començarà el dilluns 23 de novembre i acabarà el 25 del mateix mes. Els treballs es duran a terme en horari nocturn, afectant dos carrils de circulació. Durant les obres es mantindrà el carril bus existent i un carril de circulació en sentit Llobregat i no s’afectarà el sentit Besòs. El transport públic no tindrà afectació.

 

Av/Esplugues

En aquesta via es crea un nou carril bus d’entrada a la ciutat substituint un carril de circulació. Així, s’habilita un carril exclusiu per a bus a la calçada sentit Besòs de l’av. d’Esplugues, sobre la Ronda de Dalt, en el tram entre la glorieta del Roserar del parc de Cervantes i el carrer González Tablas. La secció actual consta de dos carrils de circulació i carril de serveis; amb l’obra prevista es reservarà el carril dret de circulació pels autobusos. La intervenció s’iniciarà el dilluns 30 de novembre i està previst que duri fins el dia 3 de desembre. Les tasques es faran en horari diürn i comportaran la supressió d’un carril de circulació.

 

Millores als accessos de l’Estació del Nord i l’Estació de Sant Andreu Arenal

Finalment, també s’han programat dues intervencions per facilitar l’accés a dues estacions d’autobusos de la ciutat.Compartiu aquest contingut