La planta de TERSA de Santa Adrià de Besòs fa un salt qualitatiu en la reducció d’emissió de gasos contaminants : Servei de Premsa

La planta de TERSA de Santa Adrià de Besòs fa un salt qualitatiu en la reducció d’emissió de gasos contaminants

20/11/2020

Es realitzen les obres per implementar un nou sistema catalític de la Planta de Valorització Energètica, que entrarà en funcionament el primer trimestre de 2021, i permetrà reduir en un 50% les emissions de NOx

Amb aquesta tecnologia la planta s’avança a la nova normativa europea obligatòria a partir del 2023 i situa les emissions per sota d’un terç del que permetrà aquesta nova regulació

El nou sistema catalític compta amb una inversió de 18 milions d’euros i millorarà els processos de la planta amb els màxims estàndards d’eficiència i sostenibilitat ambiental

La Planta de Valorització Energètica (PVE) de TERSA a Sant Adrià de Besòs, fa un salt qualitatiu pel que fa a la reducció d’emissions de gasos contaminants. S’hi està instal·lant un nou sistema catalític que permetrà reduir un 50% les emissions de NOx i guanyar d’aquesta manera eficiència en els processos i reduir al mínim l’impacte sobre l’entorn.

Aquest sistema permetrà a TERSA avançar-se al BREF, la nova normativa europea obligatòria a partir de 2023, que rebaixa el límit d’emissions d’òxids de nitrogen a 150 mg/Nmper a les plantes de valorització energètica ja existents. Actualment la mitjana de les emissions de la PVE ja es troba per sota d’aquest límit i el nou sistema catalític permetrà que s’emeti només una tercera part de les emissions que fixarà la normativa d’aquí a tres anys. A més, també reduirà de forma notable l’emissió de partícules.

El projecte té una inversió de 18 milions d’euros i la previsió és que es posi en funcionament durant el primer trimestre de 2021. TERSA, per tant, continuarà avançant en la gestió pública de serveis ambientals relacionats amb l’economia circular i consolidant el seu projecte com a empresa pública amb un desenvolupament sostenible.

Durant l’any 2019 la PVE, gràcies al procés de valorització energètica dels residus, va generar prop de 200 mil MWh d’energia elèctrica, equivalent al consum domèstic d’una població de 100.000 habitants durant un any o dues vegades el consum de l’enllumenat públic de Barcelona en el mateix període.

A més, es tracta de l’única PVE de l’Estat espanyol que proveeix energia tèrmica (en forma de vapor) a una xarxa urbana de fred i calor per utilitzar-la com a calefacció, climatització i aigua calenta sanitària. Es tracta de la xarxa del Fòrum i del Districte 22@, gestionada per Districlima, a través de la qual es dona servei a més de 100 edificis d’aquesta zona de Barcelona, entre ells l’Hospital del Mar o el Campus EEBE de l’UPC. Durant el 2019 s’hi van subministrar 125.148 tones de vapor, un 12% més respecte l’any anterior. Aquesta xarxa va evitar l’emissió de 29.792 tones de CO2 a l’atmosfera, equivalents a les emissions de 28.000 desplaçaments diaris en vehicle privat per la ciutat.Compartiu aquest contingut