[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Anuari Estadístic de la Ciutat de Barcelona 2020 es converteix en el testimoni de com era la ciutat abans de la Covid-19 : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Anuari Estadístic de la Ciutat de Barcelona 2020 es converteix en el testimoni de com era la ciutat abans de la Covid-19

21/11/2020



Temps estimat de lectura: 7 minuts

L’Oficina Municipal de Dades (OMD) edita i publica l’Anuari que recull més de 400 taules estadístiques que ajuden a fer una fotografia demogràfica, social, cultural i econòmica de la ciutat

Les pàgines de l’Anuari permeten recórrer la ciutat a través de les dades, veient com era l’any 2019, just abans de l’expansió de la pandèmia de la Covid-19 i de la gran crisi sanitària, social i econòmica que ha capgirat en molts aspectes la ciutat que coneixíem

Com a novetat, cada capítol temàtic inclou un breu text descriptiu i una succinta visió gràfica que ajuda a completar la lectura estadística

Per primer cop l’Anuari està disponible en castellà i angles, a més del català

Trobareu l’Anuari en versió PDF al següent enllaç: https://www.bcn.cat/estadistica/catala/dades/anuari/Anuari2020_AAFF.pdf

Inclou declaracións de Maria Jesús Calvo, Cap del Departament d’Estadística i Difusió de Dades de l’Oficina Municipal de Dades (OMD)

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Oficina Municipal de Dades (OMD), ha publicat l’Anuari Estadístic de la Ciutat de Barcelona 2020, que fa una fotografia detallada i analitza com era la ciutat l’any 2019, just abans de la Covid-19. L’edició del 2020, que dona continuïtat a una llarga sèrie iniciada el 1902, té per objectiu contribuir al coneixement i la divulgació de la realitat territorial, demogràfica, social, cultural i econòmica de la ciutat.

El Departament d’Estadística i Difusió de Dades de l’Oficina Municipal de Dades (OMD) ha estat l’encarregat d’elaborar l’Anuari que en aquesta edició incorpora importants diferències de disseny i continguts, i on s’ha fet un esforç de síntesi i de contextualització de les dades, per exemple incorporant, quan ha estat possible, referències des de l’any 2000 per veure l’evolució. Tot plegat permet fer un anàlisi detallat quantitatiu, qualitatiu i territorialitzat del que passa a la ciutat.

Tot i que el nucli de l’Anuari continuen sent les taules estadístiques, més de 400 en total, enguany cada un dels vint capítols temàtics en què s’estructura la informació es completa amb un breu text descriptiu i una succinta visió gràfica. Això facilita una triple lectura: descriptiva, estadística i gràfica. A més, per primer cop, a banda del català es pot seguir també en castellà i anglès.

L’ingent nombre de dades recollides en les seves pàgines, permet també conèixer en detall curiositats com el nombre d’elements de mobiliari urbà, com bancs, jardineres, contenidors o papereres, fins el nombre de piscines, pistes de tennis o àrees de joc infantils que hi ha a la ciutat, per citar alguns exemples. També posa a l’abast d’un clic poder veure l’evolució del nombre de persones centenàries a la ciutat, que assoleix un màxim històric: 863 persones, un 10,8% més que un any enrere.

 

Algunes dades destacades de l’anàlisi del 2019:

  1. Territori, clima i medi ambient

L’any 2019 es van comptabilitzar 100 dies de pluja i 81 dies de fort vent. Les nevades són esporàdiques: el 2019 no es va registrar cap dia de neu, si bé l’any anterior se n’havien registrat 7 dies.

  1. Població i demografia

El nombre de persones centenàries a la ciutat assoleix un màxim històric: 863 persones, un 10,8% més que un any enrere.

Les migracions internes segueixen a l’alça: el 2019 gairebé cent-mil persones van canviar de domicili dins de la ciutat.

  1. Sanitat i salut pública

El 2019, augmenten les visites a l’Atenció primària respecte el 2018 (+1,3%). Del total de 8.570.705 visites, un 52,0% han estat a medicina de família, un 34,0% a infermeria i un 8,0% a pediatria, mentre que el 6% restant han estat visites a altres tipus de professionals.

El cens dels animals de companyia supera els 67.400 animals, un 7,1% més que un any enrere.

  1. Benestar social

Quant a la teleassistència, les persones usuàries del servei augmenten, com han fet cada any des de l’inici del servei. Les 91.841 persones usuàries suposen un augment del 3,2% en relació amb l’any anterior.

  1. Ensenyament

Quant a l’ensenyament universitari, els 226.448 alumnes matriculats en el curs 2018-2019 –dels quals un 54% són dones- representen un augment del 2,7% en relació amb el curs anterior.

  1. Cultura

Per primer cop, el 2019 el nombre de titulars del carnet de biblioteques depassa el milió de persones, un 3,7% més que un any enrere.

Als museus de Barcelona s’hi apropen 12,7 milions de visitants (un 1,6 % més que un any abans),alhora que els espais d’interès arquitectònic atreuen més de 11,7 milions de visitants (4,1% més que l’any anterior).

  1. Esports

Barcelona disposa de més de 1.900 espais esportius públics. L’oferta està repartida pels deu districtes i és molt diversificada i la formen, entre d’altres espais, 102 pistes poliesportives descobertes, 125 pistes de tennis, 37 camps de futbol, 72 piscines cobertes i 24 a l’aire lliure, 245 sales polivalents especialitzades i 17 espais d’atletisme.

A les instal·lacions esportives municipals hi estan abonats prop de 200 mil barcelonins, una dada que suposa un màxim històric de la sèrie després de sis anys de creixement ininterromput.

  1. Seguretat i protecció

Al llarg del 2019, Bombers de Barcelona ha actuat en un total de 20.971 intervencions, un 4,6% més que l’any anterior. Les més nombroses són les operacions de salvament (7.098) i les assistències tècniques (6.963).

A un 57% dels serveis els bombers van arribar en cinc minuts o menys.

  1. Justícia

Els Jutjats de Violència sobre la dona palesen un augment dels delictes el 2019 del 5,7%.

  1. Treball i teixit productiu

De mitjana, els residents a Barcelona han rebut uns ingressos salarials de 30.807 € bruts durant 2018, un 1,8% nominal més que un any enrere. Com és habitual, els salaris mitjans de les dones (27.203 euros) són inferior als dels homes (34.534): la bretxa salarial per sexes se situa a l’entorn del 21,2%, a l’entorn de la de l’any anterior.

  1. Activitat econòmica i finances

El sector dels serveis genera un 89,3% del PIB de Barcelona.

  1. Renda, consum, comerç i preus

La restauració, ja siguin restaurants, bars, gelateries, hotels o altres serveis d’allotjament, és l’activitat principal del 18% dels locals de Barcelona, alhora que un 36,1% es dedica a serveis diversos com financers, immobiliaris, culturals, recreatius, educatius o de reparació d’objectes.

  1. Turisme i promoció econòmica

Una tercera part dels visitants ja havia estat prèviament a la ciutat i la del 2019 és almenys la seva tercera visita.

Els llocs d’interès que atreuen més visitants continuen sent el Temple Expiatori de la Sagrada Família (amb 4,7 milions de visitants), el Park Güell (3,2), el Museu del Futbol Club Barcelona (1,7), i l’Aquàrium de Barcelona (1,6).

  1. Transports i circulació

Les motos i els ciclomotors guanyen protagonisme al parc de vehicles de la ciutat, i més d’un terç de les noves matriculacions anuals són vehicles de dues rodes.

  1. Edificis, habitatges i mercat immobiliari

La lectura de les bases de dades cadastrals de 2019 comptabilitza a la ciutat 813.009 habitatges

que tenen 78m² i 60,6 anys de mitjana.

  1. Urbanisme i obres públiques

Des del punt de vista dels usos del sòl bàsics, els 101,4 km² de superfície de Barcelona es reparteixen de la següent forma: el 27,1% està destinat a ús residencial, el 21% correspon a xarxa viària, el 28,1% són parcs (14,7% forestals i 13,4% urbans), i el 13,7% restant l’ocupen infraestructures i serveis tècnics.

  1. Xarxes de serveis al carrer

Barcelona disposa de 4.780 metres de platges equipades amb 97 dutxes sortidors, 12 lavabos públics, 33 àrees de joc i esports i 64 aparcaments per a disminuïts, i té instal·lades 22 cadires pels serveis de seguretat, manteniment i vigilància. Als parcs i jardins de la ciutat s’hi poden trobar 890 àrees de joc infantil, 15 pistes de patinatge, 7 pistes de monopatí, 38 espais amb àrees per a la gent gran i 44 circuits de salut.

  1. Societat del coneixement

Per facilitar l’accés internet a la vida quotidiana de tota la ciutadania el Servei Barcelona wifi té 1.157 punts de connexió repartits per la ciutat, 521 en equipaments municipals i 636 a la via pública.

  1. Eleccions

El Consell Municipal de Barcelona es va configurar amb 19 dones i 22 homes representants de sis forces polítiques, una menys que a l’anterior legislatura.

  1. Administració municipal

La plantilla de l’Ajuntament de Barcelona la formen 7.037 persones, un 35% de les quals són dones.

Al llarg del 2019, el Web va rebre 56 milions de visites (un 13,2% més que un any enrere) que van consultar 172 milions de pàgines (9,4% més).

 

Trobareu l’Anuari en versió PDF al següent enllaç: https://www.bcn.cat/estadistica/catala/dades/anuari/Anuari2020_AAFF.pdf.

L’equip que ha treballat en la seva elaboració al llarg del 2020 és conscient que l’excepcional situació derivada de l’expansió de la pandèmia de la Covid-19 i de les mesures de contenció adoptades que han provocat una gran crisi sanitària, social i econòmica que ha trasbalsat completament la vida ciutadana, capgirant en molts aspectes la ciutat que coneixíem. Presenten aquest Anuari com a testimoni de com era la ciutat abans de la Covid-19, i confien que la propera edició reculli no només l’impacte de la pandèmia sinó també els indicis de la recuperació.

 

Enllaços relacionats

Declaracions de M. Jesús Calvo:

Vídeo (MP4)
Àudio (WAV)

 

 

 

 





Paraules clau

Dades/ Oficina Municipal de Dades/ OMD/