Barcelona acull des d’avui la Time Use Week, posant en el centre la millora de la salut a través de les polítiques del temps : Servei de Premsa

Barcelona acull des d’avui la Time Use Week, posant en el centre la millora de la salut a través de les polítiques del temps

23/11/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La conversa entre Carl Honoré i Judy Wajcman Repensant el nostre temps, i l’acte inaugural amb representants de les institucions que promouen la TUW (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona i Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society), han donat el tret de sortida a la Time Use Week que es celebra telemàticament del 23 al 29 de novembre, i que seguiran les més de 400 persones inscrites, la meitat de Catalunya i la resta de diferents països del món

La tercera tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat “la necessitat de posar a les agendes polítiques la reflexió sobre l’ús del temps i la necessitat de gaudir d’una vida saludable, també en contextos de pandèmia”

Avui s’ha inaugurat la Time Use Week, la setmana dedicada a les polítiques del temps saludables,  amb la que la 7ª Setmana dels Horaris s’internacionalitza mantenint l’esperit i les accions que l’han fet referent en les polítiques del temps a Catalunya tots aquests anys, tot consolidant-se localment però introduint nous elements d’internacionalització.

Sota el lema ”Construint una nova agenda global” reuneix aquesta setmana més de 50 referents internacionals, com ara representants del Parlament Europeu, o Joaquín Nieto, Director de l’oficina de l’Organització Internacional del Treball a Espanya o Charlotte Lockhart, CEO de la 4 Day Week Global Foundation, de representants institucionals com Joaquín Pérez Re , Secretari d’estat d’ocupació i economia social del Govern d’Espanya i de més d’una desena de municipis europeus.  Entre les més de 400 persones inscrites, destaquen tres grans grups: investigadors, representants d’institucions públiques i moviments socials, tan locals com europeus.

El tret de sortida de la Time Use Week ha estat a càrrec de Carl Honoré, veu del Moviment Slow i Judy Wajcman, sociòloga i professora de la London School of Economics, que han debatut sobre la concepció del temps i la necessitat de poder prendre decisions sobre els usos que en fem dels horaris, tenint en compte l’impacte de la tecnologia.

 

 

 

La tercera tinenta d’Alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports, Coordinació Territorial i Metropolitana i Benestar Animal de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat “la necessitat de posar a les agendes polítiques la reflexió sobre l’ús del temps i la necessitat de gaudir d’una vida saludable, també en contextos de pandèmia”.  Bonet ha recordat que “les desigualtats econòmiques i socials que es troben en els àmbits familiars, educatiu o laboral es veuen reforçades de forma subtil i silenciada en l’ús del temps”. Segons ha destacat “l’Agenda 2030 i la transició digital impacten en les polítiques del temps, i viceversa i per això és especialment rellevant treballar la sostenibilitat i l’humanisme tecnològic en el curt i en el mig termini”.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé, ha aseegurat que el temps és “un recurs estratègic, finit i no renovable”, fet que ha quedat més patent amb la COVID19. “Som en un moment líquid i fluctuant, que ens ha de permetre avançar cap a uns horaris més racionals i saludables”, ha advocat el conseller. Fa temps que es treballa, però aquests mesos de pandèmia ha fet que la gestió del temps “hagi entrat a les agendes polítiques de molts governs del món” i “desperta un interès creixent”. Entre 1966 i 2005, més de 85 estats van impulsar enquestes sobre usos del temps, també a Catalunya. El conseller Solé ha demanat que les conclusions de la Time Use Week es facin arribar al Govern per treballar “de manera coordinada amb tots els actors de la societat en l’adaptació a uns horaris més saludables”. “Ens cal una distribució més racional del temps”, ha conclòs.

La diputada presidenta de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha recordat que fa 15 anys que la Diputació va iniciar l’impuls de polítiques en matèria d’usos del temps als ens locals, ha assenyalat que “aquesta setmana permet recuperar la visibilització dels municipis en les polítiques del temps, que han de gaudir de centralitat en les agendes públiques i estar presents en el global de les polítiques públiques, i molt especialment a tenor dels impactes de la Covid19. Per a Moret “hem d’afavorir i socialitzar el debat també amb la ciutadania per fer possible un procés de transformació estructural i profund dels nostres hàbits vinculats a totes les esferes de la vida pública i privada, des de la mirada individual i col·lectiva”, perquè tal i com ha afirmat, “la gestió del temps és un dret a la ciutadania”.

Segons la vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Montserrat Ballarín, l’esforç no depèn només dels municipis i “cal unir tots els esforços per a la democratització del temps”. En aquest sentit, ha afegit: “des de l’AMB ens sumem a aquest compromís perquè les polítiques del temps saludable són imprescindibles per a la reactivació econòmica, la lluita contra les desigualtats tant socials com de gènere, els efectes de la pandèmia de la COVID19 i l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

Els representants de les diverses institucions que co-organitzen la Time Use Week han explicat la rellevància de les polítiques del temps i, en especial de la TUW 2020, per promoure les polítiques del temps en l’escala global, catalana i municipal.

Quant a les mesures legislatives i polítiques en l’era post COVID-19 on hi ha participat Sara Berbel, Gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona, sensibilitzant sobre com abordar un nou model de teletreball en aquest nou temps, i hi han participat també Joaquín Pérez Rey, Secretari d’estat d’ocupació i economia social del Govern d’Espanya, Alexis Serra, Director de l’Oficina per a la Reforma Horària de la Generalitat de Catalunya, Laura Rahola Ortega, Cap de Comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i Fabián Mohedano, promotor de la Iniciativa per la Reforma Horària.

A la taula s’ha reflexionat sobre les principals mesures legislatives a nivell europeu, estatal, autonòmic i local que s’han posat en marxa des de la primera onada de l’COVID-19, especialment posant èmfasi en les mesures que afecten l’organització del temps i que  contribueixen a millorar la salut, eficiència i igualtat.





Paraules clau

Time Use Week/ Usos del Temps/