[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Ciutats de tot el món funden una xarxa per combatre la desigualtat de gènere : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Ciutats de tot el món funden una xarxa per combatre la desigualtat de gènere

23/11/2020

Barcelona, Londres, Los Angeles, Freetown, Ciutat de Mèxic i Tòquio formen CHANGE, la primera xarxa de ciutats que té com a objecte donar suport a l’equitat de gènere i compartir pràctiques per combatre el sexisme, la misogínia i la injustícia per raó de gènere

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat aquesta tarda en la presentació de la xarxa internacional de ciutats City Hub And Network for Gender Equity – CHANGE, impulsada per Los Angeles que té com a objectiu compartir polítiques per combatre el sexisme, la misogínia i la injustícia per raó de gènere. En aquesta trobada també hi han participat tots els alcaldes i alcaldesses de les ciutats que formen part de CHANGE: Eric Garcetti, alcalde de Los Angeles; Sadiq Khan, alcalde de Londres; Claudia Scheinbaum, cap de govern de Ciutat de Mèxic; i Yvonne Aki-Sawyerr, alcaldessa de Freetown; i l’alcaldessa de Tòquio, Yuriko Koike.

Dones de tot el món segueixen fent front a innombrables formes de discriminació, com la falta d’oportunitats, la bretxa salarial, la violència física i sexual, un nombre desproporcionadament elevat de treballs no remunerats i una escassa representació política.

En el decurs del debat, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha posat en valor les polítiques feministes que s’han dut a terme des de que ella és alcaldessa, destacant la creació d’una regidoria específica de Feminismes i LGTBI i d’un departament de transversalitat de gènere dedicat a integrar la perspectiva de gènere a totes les polítiques impulsades per l’Ajuntament.

“Hem de portar les polítiques feministes a totes les esferes del govern, des del pressupost a la planificació urbanística passant per les polítiques culturals per aconseguir la paritat en la programació”, ha assenyalat.

Colau també ha destacat que “lamentablement la crisi econòmica no afecta per igual homes i dones” i ha subratllat “la necessitat de posar les cures al centre i posar en valor les tasques de cura dels infants i de la gent gran que sovint han estat invisibilitzades i no remunerades”, objectiu que ha exemplificat amb la creació de l’Espai Barcelona Cuida.

Pel que fa a com ha afectat la Covid-19 a les dones, Colau ha lamentat l’increment de casos de dones que han patit violència masclista durant el confinament que han portat a l’Ajuntament “a intensificar les estratègies i serveis d’atenció a les víctimes i als infants perquè no estiguin soles”. En l’àmbit laboral ha constatat que “son les dones les que en una crisi com aquesta perden posicions i cobreixen les necessitats que s’han posat al descobert, amb treballs més precaris i desregularitzats”, i ha lamentat la doble o triple discriminació que pateixen les dones migrants i LGTBI, “fent una menció especial a les dones trans”.

L’Informe sobre la bretxa global de gènere del Fòrum Econòmic Mundial (2020) conclou que, d’acord amb les tendències actuals, la bretxa econòmica de gènere entre homes i dones trigarà 257 anys més en tancar-se. Mentre el món segueix enfrontant-se als importants reptes plantejats per la pandèmia de la COVID-19, ja es pot observar el desmesurat impacte que aquesta està tenint en l’ocupació de les dones. Un estudi independent fet aquest any 2020 de McKinsey & Company assenyala que els llocs de treball de les dones són 1,8 vegades més vulnerables a la crisi del coronavirus que els dels homes. Així mateix, les dones constitueixen el 39 per cent de l’ocupació global; però, pel que fa a la pèrdua d’ocupació general, aquesta xifra puja al 54 per cent.

Aquesta xarxa pionera s’ha creat amb la finalitat de promoure enfocaments innovadors que enderroquin les barreres de l’equitat de gènere al temps que garanteixen que aquest tema continuï en el focus de ciutats de tot el món.

La primera presidència de la xarxa l’ostentarà Los Angeles, sota el lideratge de l’alcalde Eric Garcetti , i el principal objectiu serà aprofitar el poder col·lectiu de les ciutats per tal de transformar serveis i sistemes per al bé comú. Les ciutats membre ajudaran a crear un canvi sistèmic mitjançant la identificació de desigualtats i la implementació d’iniciatives per abordar les necessitats locals. El treball de CHANGE reconeix explícitament les desigualtats transversals basades en la raça, la religió, l’origen ètnic, la discapacitat, l’orientació sexual i la identitat de gènere, i busca donar-los resposta.

 

Enllaços relacionats

Vídeo MP4 (1/2)

Vídeo MP4 (2/2)Compartiu aquest contingut