Servei de Premsa
25/11/2024
L’Ajuntament lliura els premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona 2019
26/11/2020
Temps estimat de lectura: 4 minuts
El reportatge ‘Solos y migrados’ publicat per la Revista 5W, el documental ‘Gavina. Fent volar els infants del Raval i del món’ i tres projectes d’investigació sobre el joc patològic, la infància desprotegida i el sensellarisme femení reben els guardons
El jurat atorga el premi especial a tots els col·lectius que han treballat en l’atenció a les persones per raó de la Covid-19, en especial als i les periodistes
En total s’han presentat 97 candidatures: 70 en la categoria de periodisme social, 15 en la de comunicació social i 12 en la d’investigació periodística
L’Ajuntament ha lliurat aquest dijous els Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona 2019, un acte que es va haver d’ajornar per la irrupció de la pandèmia de Covid-19 però que finalment s’ha celebrat en format telemàtic. Es tracta del tercer any que els guardons s’entreguen amb aquest nom, però aquesta és la 27ena edició consecutiva si es té en compte el premi que anteriorment s’atorgava com a Premi del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS). L’acte ha estat presidit per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, qui ha destacat la vàlua de tots els treballs presentats: “En aquests temps de tweets i vídeos de menys d’un minut no necessàriament estem més informades. Un reportatge, un documental o un treball de recerca periodística són molt valuosos. Representen una estona on no només consumim informació, sinó que seiem a aprendre i reflexionar”, ha assenyalat la tinenta d’alcaldia durant l’entrega dels guardons.
A l’edició d’enguany, que ha suposat triplicar la dotació econòmica dels reconeixements a la investigació periodística per tal d’ampliar el nombre de projectes a desenvolupar durant els propers mesos, s’hi han presentant un total de 97 candidatures: 70 en la categoria de periodisme social, 15 en la de comunicació social i 12 en la d’investigació periodística. Aquestes distincions estan dotades amb 8.000 euros cadascuna. També es guardona amb una menció com a premi especial del jurat, sense dotació econòmica. El nom de les persones guanyadores ha estat decidit per un jurat format per 16 persones de reconeguda trajectòria professional en els àmbits de la comunicació i dels drets socials. L’objectiu dels premis és promoure i incentivar la informació de qualitat, posant el focus en un millor tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació, centrant-se especialment en la realitat de la ciutat de Barcelona.
Els Premis Montserrat Roig 2019 han estat els següents:
- Premi al periodisme social pel treball ‘Solos y Migrados’ publicat per la Revista 5W, de Marta Arias, Anna Surinyach, Agus Morales, José Colón, Àngel García i Paula Ericsson. El jurat destaca especialment la qualitat i sobrietat periodística del reportatge, per enfocar el tema aportant una narrativa diferent a l’habitual i la professionalitat a l’hora d’elaborar el contingut periodístic. Igualment, destaca la qualitat de la fotografia i el disseny gràfic que presenta l’obra.
- Premi a la comunicació social pel documental ‘Gavina. Fent volar els infants del Raval i del món’ de Vicens Tomàs i Ignasi Olivera. Aquest documental va ser estrenat al setembre del 2019 a la Filmoteca de Catalunya, i el jurat valora sobretot el fet que plantegi una temàtica centrada en Barcelona, tot assolint uns bons objectius de repercussió i posant de manifest la bona tasca realitzada durant anys per la Fundació Joan Salvador Gavina.
- Premis a la promoció de la investigació en l’àmbit del benestar social a Barcelona per a tres projectes diferents, que s’hauran de desenvolupar durant els propers mesos:
- En l’àmbit obert, pel projecte ‘El joc patològic a Barcelona: qui hi guanya i qui hi perd’, d’Ànnia Monreal, Maria Altimira i Carina Bellver per l’interès de la temàtica i posar el focus en una problemàtica existent a la societat actual.
- En l’àmbit d’infància i vulnerabilitat per ‘Infància desprotegida’ de Karma Peiró, Xaquin Veira, Rocío Minvielle i Francina Cortés, per un projecte que pretén aprofundir des d’una perspectiva de retiment de comptes en la desprotecció dels menors a Barcelona i Catalunya, amb l’objectiu d’abordar la problemàtica per evidenciar les mancances que puguin existir en els serveis assistencials, recursos o la formació dels professionals, entre d’altres.
- En l’àmbit de feminització de la pobresa per a ‘Sensellarisme femení, històries de supervivència’ de Claudia Frontino, per una iniciativa que vol centrar la investigació en casos particulars de dones sense llar per explicar aquests problemàtiques estructurals de la ciutat a través d’històries de dones que pateixen o han patit situacions de vulnerabilitat assistencial.
- Premi especial del jurat per a tots els col·lectius que han treballat en l’atenció a les persones per raó de la Covid-19, i en especial als i les periodistes i equips de comunicació social pel treball en el tractament de les informacions relacionades i pels esforços per transmetre-les.
L’acte d’entrega dels premis ha comptat també amb la participació de Joana Díaz i Lluís Reales, les dues persones que van guanyar la categoria d’investigació periodística de l’any passat pel seu treball ‘Rostre i rastres del canvi climàtic’.
Paraules claucomunicació social/ periodisme/ Premis Montserrat Roig/