L’Ajuntament de Barcelona aprova el finançament municipal de l’ampliació de Fira de Barcelona : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona aprova el finançament municipal de l’ampliació de Fira de Barcelona

27/11/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Consistori aportarà 30’55 milions d’euros en els propers 5 anys al projecte d’ampliació i renovació dels recintes de Fira Gran Via i Montjuic

Es dona compliment a l’acord per expandir i actualitzar el recinte firal de la capital catalana que estableix que l’Ajuntament de Barcelona hi aporta el 23’47% del cost total de l’obra, que també sufraguen proporcionalment les administracions de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Cambra de Comerç, Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Es preveu que l’obra faci créixer en 60.000 nous metres quadrats el recinte de Gran Via i actualitzi els espais de Montjuic, guanyant espais per a ús ciutadà

El Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui l’addenda al “Conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona per al finançament de l’ampliació i renovació dels espais firals de la Fira Internacional de Barcelona”. Amb aquesta aprovació s’estableix la dotació pressupostària acordada en junta general d’accionistes de Fira 2000, en compliment del Protocol Institucional signat per les parts, on es va acordar l’ampliació dels recintes firals de la ciutat de Barcelona i es va establir l’aportació municipal d’un 23’47% del cost del projecte, que es concreta en els pròxims 4 anys.

Així, l’Ajuntament de Barcelona autoritza la despesa total de 30.552.944’36 euros, que farà efectiva fins al 2025, en partides de 7.638.236’09 euros cada any, des de 2022, condicionada a l’existència de crèdit adequat i suficient en els respectius pressupostos municipals.

 

Més i millor recinte firal a Gran Via i Montjuic, guanyant nous espais ciutadans

L’ampliació i renovació dels recintes firals de la Fira de Barcelona preveu expandir el recinte firal de Gran Via dels 240.000 m2 de superfície fins als 300.000 metres, amb la construcció d’un nou edifici en un terreny contigu al recinte que enllaci el Pavelló 1 amb el Hall Europa amb un pas elevat. D’altra banda, es preveu renovar el recinte de Montjuic amb una reordenació amb noves zones d’exposició i recuperant-ne espais per a usos ciutadans, en l’anomenat projecte “Univers Montjuïc”, en fase d’estudi, que contempla la remodelació de l’espai actual per tal d’adequar-lo a les exigències firals pròpies del segle XXI.

“Univers Montjuic”, en elaboració des de l’Ajuntament de Barcelona i Fira de Barcelona, vol potenciar el caràcter urbà del recinte, flexibilitzar i condicionar les seves instal·lacions i millorar-ne la interrelació amb el teixit empresarial i l’entorn urbà, alhora que generar nous espais ciutadans aprofitant la dinamització econòmica que suposa l’activitat firal de la zona.

Entre altres actuacions, es preveu que el Palau de Victòria Eugènia es destini a usos culturals per a la ciutat, mentre que el Palau Alfons XIII seguirà acollint activitat congressual, amb un auditori. També estan previstes actuacions per reurbanitzar l’avinguda Reina Maria Cristina, i convertir-la en un espai sense trànsit; i obrir un vial entre el carrer de la Guàrdia Urbana per canalitzar el trànsit fins a l’avinguda Paral·lel, obrint la porta a destinar nous espais per a l’ús de la ciutat, siguin equipaments o edificis residencials.

 

Potenciar i optimitzar l’activitat firal i l’atractiu econòmic de Barcelona

Segons un estudi elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona (UB), l’ampliació prevista del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, que suposarà un increment del 25% de la seva superfície actual i permetrà el creixement dels salons que ara s’hi celebren i  la captació de nous esdeveniments, generarà a Catalunya un impacte econòmic de 675 milions d’euros anuals entre els anys 2024 i 2028.

Aquestes actuacions se sumen a la decisió de l’Ajuntament de Barcelona de concedir a Fira, per un període de 25 anys, a partir de novembre de 2021, la gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), una mesura que permetrà a la institució liderar una estratègia integral en matèria de fires i congressos en gestionar els tres recintes existents a la ciutat.

L’any 2019, Fira de Barcelona va acollir més de 150 salons, congressos i altres esdeveniments de caràcter corporatiu, social i cultural, així com prop de 1.100 activitats organitzades en el marc de les fires. I va tancar l’any amb més de 219 milions d’ingressos, més de 4.500 milions d’euros d’impacte econòmic, prop de 35.000 llocs de feina generats i classificada dins del top 10 de les fires europees.

 

Un acord amb la implicació de totes les administracions

El projecte d’ampliació va ser acordat en la junta general d’accionistes de Fira 2000 del novembre de 2019, i va ser ratificat posteriorment en Consell General de Fira de Barcelona al mes de desembre. S’hi establia que el projecte d’ampliació dels recintes de Fira Gran Via i Montjuic costaria 333’15 milions d’euros en total. D’aquest import, la Generalitat de Catalunya n’aporta el 53%; l’Ajuntament de Barcelona, el 24%; la Diputació de Barcelona, el 7’5%; l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el 7’5%; l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, el 7,5% i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona, l’1%.

A l’Ajuntament de Barcelona, aquest acord va ser ratificat pel Consell Plenari del mes de desembre de 2019, i ara enceta el tràmit per l’addenda que conté la dotació pressupostària, amb el dictamen avui a la Comissió de Plenari d’Economia i Hisenda, que ha de finalitzar amb una votació per a l’aprovació final al Plenari del Consell Municipal.





Paraules clau

Fira de Barcelona/