L’Ajuntament de Barcelona celebra les jornades “Francesc Layret i Lluís Companys. Un projecte contemporani” : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona celebra les jornades “Francesc Layret i Lluís Companys. Un projecte contemporani”

27/11/2020



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona i El Born Centre de Cultura i Memòria celebraran el proper 30 de novembre la jornada “Francesc Layret i Lluís Companys. Un projecte contemporani”. Aquesta iniciativa és un homenatge a la memòria de Layret i Companys, a la seva lluita per la igualtat i al seu compromís amb la llibertat. Alhora, vol convertir-se en un espai de reflexió per donar a conèixer un moment històric i uns personatges no només crucials per a la seva època, sinó també per a la nostra.

A les 17:00 hores, Rabassa i la directora d’El Born Centre de Cultura i Memòria, Montserrat Iniesta, presentaran la jornada i a les 17:20 hores s’estrenarà el vídeo commemoratiu “Layret 100” amb motiu del centenari de l’assassinat de l’advocat. A les 17:30 hores, tindrà lloc la taula rodona “La conquesta de drets: actualitat de Layret i Companys” i que comptarà amb la participació del professor d’Història de la Universitat Autònoma de Barcelona i activista, Xavier Domènech; l’advocada penalista especialitzada en drets humans i moviments socials, Anaïs Franquesa; i el president de la Fundació Irla, Joan Manuel Tresserras. La moderadora és la periodista especialista en memòria i història, Sílvia Marimon.

A les 19 hores hi haurà la projecció i col·loqui “Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya”, de Maria Aurèlia Campany i Xavier Romeu. Comptarà amb la presència de Josep Codina, director de teatre; i Pep Tosar, actor. Aquesta és una versió filmada de l’obra dirigida per Lluís Maria Güell, 1979.

Prèviament, a les 12 hores, es col·locarà un faristol de memòria dedicat a Francesc Layret al carrer de Balmes, 26, on vivia i el van assassinar. A l’acte hi assistirà el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa.

A més, també es duran dues activitats paral·leles que són la ruta per la ciutat “Layret, memòria d’una lluita” i l’exposició al Museu Frederic Marès “Layret segons Marès”, que es podrà visitar del 30 de novembre al 14 de febrer de 2021.

Finalment, diumenge 29, de 18:30 a 22 hores, es projectarà a la façana de l’Ajuntament la següent frase:

“La justícia ha d’ésser l’única norma per a la distribució de la riquesa”

Francesc Layret i Foix

1880-1920

 

Layret i Companys

Francesc Layret (1880-1920) i Lluís Companys (1882-1940) són dues figures polítiques cabdals del republicanisme d’esquerres a Catalunya i a l’Estat espanyol. Amics des de la joventut –es van conèixer a les aules del Liceu Políglot–, tots dos van estudiar Dret a la Universitat de Barcelona. Allà van destacar pel seu compromís amb l’educació com a eina de dignificació i difusió dels valors democràtics. D’aquest esperit en sorgí, per exemple, l’Associació Escolar Republicana i l’Ateneu Enciclopèdic Popular, que va arribar a tenir prop de 25.000 socis i per on van passar personalitats com Federico García Lorca, Joan Salvat-Papasseit, Ángel Pestaña o Salvador Seguí.

Compromesos amb la justícia social, el republicanisme i el catalanisme, tots dos van ser regidors de l’Ajuntament de Barcelona. Van compartir militància a diverses forces polítiques, com ara Unió Republicana, Solidaritat Catalana o el Partit Republicà Català, del qual van ser impulsors, i van col·laborar en publicacions com La Lucha, diari de caràcter antimilitarista i antimonàrquic dirigit per Marcel·lí Domingo, o L’Avenir, fundat per Layret i dirigit per Companys.

Com a advocats van exercir el dret per a la defensa dels treballadors, posant-se al servei del moviment obrer i en particular dels anarquistes de la CNT, sindicat majoritari de l’època amb prop de mig milió d’afiliats. Poc després de la vaga de la Canadenca –durant la qual van empresonar Companys–, el governador civil de Barcelona, Severiano Martínez Anido, va ordenar la detenció, entre molts altres sindicalistes, republicans i nacionalistes, de Seguí i Companys. El 30 de novembre de 1920, quan Layret, que llavors era diputat a les Corts, es disposava a entrevistar-se amb l’alcalde de Barcelona per intercedir-hi, en sortir de casa va ser assassinat per pistolers de la patronal catalana a l’empara de l’Estat.

Fou el mateix Companys qui va ocupar l’escó de Layret a Madrid. Durant la Segona República, va ser diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya i ministre de Marina en el Govern d’Azaña. L’octubre de 1934, sent president de la Generalitat de Catalunya, va declarar l’Estat Català dins de la República Federal Espanyola. Tot el Govern català va ser empresonat fins que, el 1936, el Front Popular va guanyar les eleccions i Companys va ser restituït com a president de la Generalitat de Catalunya. Exiliat poc abans que les tropes franquistes entressin a Barcelona el gener de 1939, va ser detingut a França i afusellat al castell de Montjuïc el 15 d’octubre de 1940, després d’un consell de guerra il·legal.

La jornada es podrà seguir a través del canal de Youtube d’El Born CCM: youtube.com/c/ElBornCCM

Podeu consultar el programa en el següent enllaç: Programa Jornada Layret Companys





Paraules clau

Francesc Layret/ lluís companys/