Barcelona celebra les jornades internacionals “Colo(m)ialismes. Patrimoni i memòria colonial a la Barcelona d’avui” : Servei de Premsa

Barcelona celebra les jornades internacionals “Colo(m)ialismes. Patrimoni i memòria colonial a la Barcelona d’avui”

30/11/2020



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Els propers dies 1, 2 i 3 de desembre tindran lloc les jornades internacionals “Colo(m)ialismes. Patrimoni i memòria colonial a la Barcelona d’avui”. Aquestes volen ser un espai de debat per tal de mirar cap al passat amb la voluntat de transformar el present i un altaveu de les memòries colonials, diverses, situades entre Amèrica, l’Àfrica i l’Àsia. Aquesta iniciativa l’organitza l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de l’European Observatory on Memories (EUROM) i la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona.

El passat colonial, els seus vestigis i les seves conseqüències són avui més presents que mai en el debat públic, polític i acadèmic. La violència de les relacions colonials, la subordinació política, econòmica i cultural dels colonitzats, l’enaltiment d’aquests processos a l’espai públic de les antigues metròpolis o la situació de marginalitat estructural en la qual han quedat els pobles que l’han patit —i el pateixen— han fet sorgir moviments de protesta i activismes arreu del món, el més destacat dels quals és #BlackLivesMatter.

Amb la iconoclàstia contra les estàtues, el debat sobre si s’han de mantenir al lloc on són o bé si se’ls ha de donar un significat nou, etcètera, els mons activista, polític i acadèmic s’han hagut de posicionar, cosa que ha generat un debat viu que es preveu candent durant les dècades vinents. I al centre de tot plegat, els monuments colonialistes i imperialistes presents a carrers i a places: per als uns, assenyalen la vergonya i recorden una opressió poc confrontat, i per als altres, continua sent part de l’inamovible patrimoni d’una gran Barcelona.

Les jornades volen apropar aquests debats a la nostra realitat. Barcelona és una ciutat que també va ser metròpolis colonial. Una petjada que podem resseguir pels centres històrics de poder i per l’espai públic de la ciutat, però també en els fluxos migratoris del sud global, en les estructures socioeconòmiques de la nostra societat, en el racisme i en la invisibilització política de les realitats migrants i racialitzades.

La iniciativa s’iniciarà dimarts a les 17:00 hores amb la presentació de les mateixes a càrrec del regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa; el director de l’EUROM, Jordi Guixé; i la directora d’El Born CCM, Montserrat Iniesta. Posteriorment, se celebrarà la taula rodona “Memòries colonials i esclavistes. Una mirada internacional” i “Amèrica i Àfrica, les seves relacions amb Europa”.

Dimecres 2 de desembre, a partir de les 17:00 hores, es reprendran les jornades amb “Memòries oblidades de la Barcelona colonial” i la taula rodona “Descolonitzar i repensar el patrimoni”. Finalment, dijous 3 de desembre, a les 17:00 hores, tindrà lloc “Colom: conquesta i colonització d’Amèrica. La pugna del relat”. I a les 18:45 hores “Colom a debat: memòria, espai públic i patrimoni”.

El programa es pot consultar en el següent enllaç: Programa Colo(m)ialismes

 

Les jornades se celebren de manera telemàtica i es poden seguir a youtube.com/c/EUROMEuropeanObservatoryonMemories i cal inscriure’s a www.europeanmemories.net





Paraules clau

memòria/ memòria colonial/