L’Ajuntament, a través del Consorci d’Educació de Barcelona, crea un banc de préstec de tauletes amb Internet per a alumnat vulnerable en confinament : Servei de Premsa

L’Ajuntament, a través del Consorci d’Educació de Barcelona, crea un banc de préstec de tauletes amb Internet per a alumnat vulnerable en confinament

08/12/2020



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament ha invertit 500.000 euros del Fons Covid en la compra dels dispositius, i en aquests moments hi ha disponibles 2.300  tauletes, el préstec de les quals està gestionat pel Consorci d’Educació de Barcelona

Des de principis d’octubre s’han prestat 610 tauletes entre l’alumnat confinat i 91 centres han accedit al servei en ensenyaments obligatoris; mentre que s’ha fet el préstec de 1.464 tauletes a l’alumnat de post obligatoris

Un cop l’alumne passi la quarentena i torni a l’activitat lectiva presencial, haurà de retornar el dispositiu al centre

L’actuació servirà per fer front a la bretxa digital entre l’alumnat, i per treballar en la igualtat d’oportunitats educatives també en els períodes de classes telemàtiques

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Consorci d’Educació, ha creat un banc de préstec de tauletes amb internet per a alumnat vulnerable en confinament. El consistori ha destinat 500.000 euros del Fons Covid per la compra de 2.000 dispositius que se sumen als 300 que van quedar disponibles el curs passat després que es distribuïssin 2.700 tauletes entre tots els alumnes en situació de vulnerabilitat social que cursaven 6è de Primària o 1r d’ESO.  Així docs, el Consorci d’Educació de Barcelona gestiona un banc amb 2.300 tauletes disponibles per a aquell alumnat que estigui confinat a causa de la COVID-19, tant els que han donat positiu com els  que s’han vist obligats a fer la quarantena per ser contacte dins del grup estable. Els destinataris d’aquest servei són els alumnes que es troben en una situació de vulnerabilitat acreditada i que estan cursant estudis obligatoris i post obligatoris en centres públics i concertats de la ciutat. Amb aquest servei es treballa per la igualtat d’oportunitats entre l’alumnat, i en concret d’aquells alumnes detectats que tenen necessitats específiques de suport educatiu. Així es vol assegurar l’equitat de tot l’alumnat davant situacions de confinament, garantir la igualtat d’oportunitats educatives i fer front a la bretxa digital.

Des de principis d’octubre han accedit al servei de préstec de tauletes 610 alumnes en ensenyaments obligatoris i un total de 91 centres han demanat el servei. Pel que fa als post obligatoris, s’han distribuït 1.464 tauletes entre l’alumnat en situació de vulnerabilitat per tal de facilitar l’ensenyament híbrid.

El sistema de gestió d’aquests dispositius comença quan el Consorci d’Educació té coneixement del confinament d’un grup, i es posa en contacte amb el centre per saber la relació d’alumnes i identificar quins poden rebre la tauleta en préstec per ser alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu acreditats. El Consorci fa l’entrega dels dispositius al centre, que és qui els lliura a l’alumnat beneficiari fins al final del confinament. Des del primer moment en què els alumnes comencen el confinament, aquests reben les tauletes i les poden utilitzar durant tots els dies que no assisteixen al centre, i un cop superada la quarantena, les han de retornar al centre. Tots els dispositius són desinfectats i reiniciats en cada retorn abans del nou préstec.

En el curs 2019-2020 el Consorci ja va assignar 2.700 tauletes amb connectivitat durant l’aturada de les classes presencials per la pandèmia de la COVID-19. En total van ser 2.435 a l’alumnat del Pla de xoc contra la segregació escolar, la igualtat d’oportunitats i l’èxit educatiu que cursava 6è de primària i 1r d’ESO i que en el 2020-2021 cursa 1r i 2n d’ESO; i 265 als coordinadors TIC de centres públics i dels CRP. Aquests dispositius l’alumnat els té a la seva disposició fins al final de l’etapa d’ensenyaments obligatoris.

 

Complement del Pla d’Educació Digital

Aquest servei de préstec de tauletes està en línia amb el Pla d’Educació Digital de Catalunya 2020-2023 que impulsa el Departament d’Educació. El Departament preveu la distribució de 300.000 d’ordinadors portàtils, 85.000 per als docents, i 110.000 paquets de connectivitat amb l’objectiu d’assegurar l’equitat digital de tot l’alumnat a Catalunya davant situacions de quarantena o confinament.

Fins el moment el Departament ha distribuït a Barcelona 1.989 dispositius entre l’alumnat i 2.815 entre els docents; a més del 95% dels MIFIS entre l’alumnat de post obligatoris. Una distribució que va començar a mitjans de novembre i que està previst que finalitzi en un primer torn, abans de Nadal, i en un segon durant el curs.

El Pla d’Educació Digital vol millorar la competència digital de l’alumnat, del professorat i dels centres educatius en el marc de la transformació educativa. És per això que gira al voltant de tres eixos: alumnes digitalment competents i protagonistes del seu aprenentatge per assolir l’èxit educatiu; professorat apoderat i capacitat digitalment, que fa front a nombrosos reptes metodològics i dona resposta a les necessitats de l’alumnat; i centres educatius que responen a la transformació digital i educativa des del seu lideratge i connexió amb l’entorn, invertint així en la millora dels serveis, la connectivitat i l’equipament TIC dels centres.

L’objectiu és aconseguir un sistema educatiu que no deixi enrere cap alumne i amb la competència digital necessària per donar resposta als reptes del segle XXI; un professional docent capacitat per desenvolupar la seva tasca a través de les eines digitals; i un sistema educatiu amb tots els centres equipats amb dispositius i connectivitat necessària per fer possible una educació basada en la competència digital.





Paraules clau

alumnat vulnerable/ desconfinament/ internet/ préstec de tauletes/