[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Eixample amplia el parc públic d’habitatge amb una nova promoció de 35 pisos de lloguer social a Germanetes : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] L’Eixample amplia el parc públic d’habitatge amb una nova promoció de 35 pisos de lloguer social a Germanetes

12/12/2020

L’Ajuntament ha destinat prop de 5 milions d’euros en la construcció d’aquest edifici del carrer Comte Borrell, 159, a la Nova Esquerra de l’Eixample, que es lliurarà a les persones adjudicatàries pròximament

Actualment, hi ha en tot el districte sis promocions d’obra nova en diferents fases i dues grans rehabilitacions, cosa que significa que al final del mandat s’haurà multiplicat per deu el nombre d’habitatges públics respecte al 2015

La inversió municipal global en obra nova, compres i grans rehabilitacions a l’Eixample és de 51,8 milions d’euros

La primera promoció de l’Espai Germanetes, a l’illa de l’Eixample delimitada pels carrers de Comte Borrell, Consell de Cent i Viladomat, ja està a punt. L’edifici situat al c. Comte Borrell, 159 passa a ampliar el parc públic d’habitatge de la ciutat de Barcelona amb els seus 35 habitatges, 30 dels quals són de lloguer social mentre que a la resta es destinaran a contingents especials i emergències provinents de Serveis Socials. La construcció de l’edifici, que ha estat en marxa des del febrer de 2018 fins al passat estiu, ha suposat una inversió d’uns 5 milions d’euros i servirà perquè hi visquin una vuitantena de veïns i veïnes.

 

 

 

 

Tots els habitatges de la promoció de Germanetes consten de 2 dormitoris, que han estat adjudicats de la següent manera: un habitatge adaptat, set adjudicats per criteris territorials, tres aniran a famílies monoparentals, nou a menors de 35 anys, i els deu restants s’han adjudicat unitats familiars de criteris generals. La previsió és que el lliurament de claus es realitzi les pròximes setmanes i, en tractar-se d’una promoció de lloguer social, es garanteix que les persones que hi viuran no pagaran més del 30% dels seus ingressos.

L’entrega dels habitatges de Comte Borrell, 159 coincideix en el temps amb tres promocions mésd’habitatge públic aquests mesos. Aquest passat mes de novembre es va entregar una promoció de 13 pisos de lloguer assequible a Via Augusta, 401-403 (Sarrià – Sant Gervasi), mentre que a principis de 2021 es lliuraran 49 habitatges adaptats per a gent gran a Ali Bei, 100-102 (també a l’Eixample) i 17 pisos de lloguer assequible a Cal Cisó, 50-58 (Sants-Montjuïc).

En total, l’Ajuntament de Barcelona té en marxa, entre totes les tipologies d’habitatge públic i protegit, 73 promocions, 15 de les quals entregades, 20 en procés de construcció i 38 en projecte. L’aposta del Govern municipal és el de potenciar especialment l’habitatge protegit de lloguer, per la qual cosa al voltant del 80% de tota l’obra nova serà d’aquesta tipologia.

 

De 40 a 400 habitatges públics a l’Eixample en dos mandats

El bloc del c. Comte Borrell, 159 és una de les sis promocions d’obra nova que l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació té en marxa al districte de l’Eixample. A aquesta cal afegir-hi fins a cinc promocions en diferents fases. A més de la promoció d’Ali Bei, 100-102, on també està previst que s’entregui a les persones adjudicatàries pròximament, es troba l’altra promoció d’habitatge de Germanetes, al carrer Viladomat, 142, amb 47 pisos també amb serveis adaptats per a persones grans i el lliurament dels quals està previst per al segon semestre del 2022; i també la promoció d’Illa Glòries, de 238 habitatges, prevista per al 2023.

A aquestes promocions en marxa cal afegir-hi dues grans rehabilitacions de finques adquirides per l’Ajuntament de Barcelona, una al passatge Gaiolà, de nou habitatges, i l’altra al carrer Aragó, 317, d’onze, i altres compres d’habitatges fins a un total de 45 pisos. Les rehabilitacions de Gaiolà i Aragó està previst que finalitzin durant el 2023. A més a més, l’Ajuntament de Barcelona té en estudi diverses noves promocions d’habitatge, als barris de la Sagrada Família i el Fort Pienc, així com l’habitatge previst a la Model. Per últim, per a la Borsa d’Habitatge de Lloguer i a través del conveni amb Habitat3 s’han captat uns 90 pisos privats per al lloguer assequible.

En suma, al 2023 a l’Eixample hi haurà més de 400 habitatges públics, una xifra que multiplica per deu els 38 pisos públics existents el 2015, i que significa aproximadament una llar per a un miler de persones. La inversió total és d’uns 51,8 milions d’euros. D’aquests, 41,3 milions corresponen a les obres noves, i 10,5 milions corresponen a compres i rehabilitacions.

 

Dos milions en ajuts per millorar el parc d’habitatge

A més de la inversió per ampliar el parc públic d’habitatge, l’Ajuntament de Barcelona va destinar durant l’any passat més de dos milions d’euros a 71 ajuts a la rehabilitació d’elements comuns al districte de l’Eixample. En 19 ocasions, es va tractar de la instal·lació d’ascensor, amb un import total subvencionat de 646.279 euros. En 43 dels expedients, es tractaven de rehabilitacions dels espais comuns, amb un import total d’1.024.448 euros. I els nou expedients restants, obres estructurals amb 350.763 euros en ajuts.

Del total de 71 expedients d’ajuts a la rehabilitació, 32 eren actuacions amb criteris d’eficiència energètica, amb un import total subvencionat de 1.107.549 euros. És a dir, les rehabilitacions sota criteris d’eficiència energètica van representar el 45% del nombre d’expedients però el 55% de la inversió realitzada.

Al conjunt de la ciutat, es van tramitar 454 expedients d’ajuts a la rehabilitació amb una inversió total de 10,2 milions d’euros.

 

Enllaços relacionats

Declaracions de Lucía Martín, Jordi Martí i Joan Ramon Riera (vídeo, mp4)

Declaracions de Lucía Martín, Jordi Martí i Joan Ramon Riera (àudio, wav)Compartiu aquest contingut