Barcelona es compromet en avançar cap a una administració més fàcil i àgil en els processos de creació de nova activitat econòmica : Servei de Premsa

Barcelona es compromet en avançar cap a una administració més fàcil i àgil en els processos de creació de nova activitat econòmica

14/12/2020

L’Ajuntament de Barcelona implantarà noves mesures, per fer front a la crisi generada per la pandèmia, per tornar a generar riquesa, empreses i llocs de treball de qualitat, entre d’altres, facilitant la creació de nous negocis i atraure organitzacions empresarials internacionals

Jaume Collboni ha destacat la voluntat “de construir un Ajuntament emprenedor i empoderador” fent costat a l’ecosistema i de no deixar escapar cap iniciativa emprenedora i empresarial positiva per a la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona avança en la innovació organitzativa i normativa per generar una relació senzilla, que millori l’experiència de l’emprenedoria i l’empresariat a l’hora de dur a terme qualsevol tràmit i mostrar la màxima proactivitat en acompanyar les empreses en el seu moment inicial

Ponents internacionals han participat a la Jornada “Barcelona Fàcil” com l’autor de Global Cities, Charles Landry, la directora general d’E-Estonia, Anna Piperal, o el director global a The World Bank, Sameh Wahba, i han compartit experiències d’èxit per fer els processos de creació d’empreses menys feixucs i més amigables

Aquesta tarda s’ha celebrat la jornada “Barcelona Fàcil: fomentant l’activitat econòmica a la ciutat”, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i amb la participació d’agents econòmics i socials, locals i internacionals. La Jornada de debat ha compartit casos d’èxit per obtenir idees adaptades a la nova realitat, amb l’objectiu d’optimitzar els recursos tecnològics dins l’administració, per a la reducció dels tràmits burocràtics i de les barreres existents per engegar negocis i fer activitats econòmiques.

 

 

La inauguració de la Jornada ha anat a càrrec del primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, que ha destacat que “a causa de la crisi sanitària i econòmica actual, les ciutats i les administracions públiques tenim un paper fonamental en el lideratge de la reactivació econòmica dels territoris”.

El primer tinent s’ha referit a la voluntat de construir un “Ajuntament emprenedor i empoderador”, que posi les coses fàcils a ens, associacions, empreses i ciutadania que vulguin iniciar una activitat econòmica a la ciutat.  “Ens adrecem especialment als sectors que crearan riquesa i més i millors llocs de treball a la ciutat, una prioritat per acompanyar la ciutadania en temps de pandèmia i dificultats”, ha reblat el primer tinent.

Jaume Collboni ha assegurat que des del món local es treballa per fer un pas més quant a la facilitació de tràmits a empreses barcelonines, i per captar l’atenció de projectes internacionals que volen instal·lar-se a la ciutat. Collboni ha destacat que ha estat clau celebrar la jornada “Barcelona Fàcil” al Districte 22@, pol d’innovació i emprenedor a Barcelona. “D’aquesta trobada internacional -física i telemàtica- sorgiran exemples de diferents ciutats que ens portaran al màxim de garanties per reduir desigualtats, potenciar tot el talent resident a la ciutat i afavorir que Barcelona esdevingui encara més emprenedora als rànquings mundials”.

L’Ajuntament de Barcelona vol aplicar la innovació organitzativa i normativa per generar una relació senzilla i flexible, que millori l’experiència de l’emprenedoria i l’empresariat a l’hora de dur a terme qualsevol tràmit i procediment amb el seu ajuntament, i mostrar la màxima proactivitat en acompanyar les empreses en el seu moment inicial, com ho fa de la mà de Barcelona Activa.

Segons els indicadors, l’evolució de la pandèmia repercuteix de manera directa en l’activitat emprenedora, que després de l’impacte de l’estat d’alarma millora el seu comportament a partir de juny. A Barcelona, el mes de setembre es van constituir 435 societats mercantils que suposen un augment de l’11,3% respecte al mateix mes de l’any anterior. En el conjunt dels nou primers mesos de l’any, la constitució de societats mercantils a la ciutat s’ha reduït un -24,8%.

Tanmateix, el nou rànquing Top 10 Tech Cities of the Future 2021 de la revista FDI, Barcelona es posiciona 8a en la classificació global entre les ciutats europees tecnològiques de futur i 5a pel que fa a millors perspectives per a rebre inversions en innovació, tecnologia i start-ups.

 

Mentalitat emprenedora a l’administració pública

La Covid-19 ha fet aflorar una nova realitat per als negocis, passant per la digitalització i noves formes de comercialització, i durant la Jornada s’ha analitzat quin paper de lideratge ha de tenir l’administració perquè des del sector públic es poden incentivar noves oportunitats en moments com l’actual.

Entre les intervencions internacionals, Charles Landry, autor i assessor de Global Cities, ha posat sobre la taula el concepte revolucionari de burocràcia creativa (menys pesada i aplicant la innovació) per demostrar a través d’exemples les avantatges d’eliminar els temps de transaccions gràcies a la digitalització; Anna Piperal, directora d’e-Estonia ha parlat de minimitzar tots els processos on intervé el servei públic per guanyar la confiança del món empresarial, a través del cas e-Estonia, un centre executiu i un centre d’innovació a Tallinn, especialment dissenyat per experimentar tot allò relacionat amb la governança digital; Sameh Wahba, director global a el Banc Mundial, ha compartit les accions que ha portat a terme la seva institució a diferents regions del planeta, la majoria dels casos centrats a ciutats d’Àsia i Àfrica, per incentivar la creació de llocs de treball i empreses durant el temps de pandèmia.

Hi han participat també Pilar Conesa, CEO d’Anteverdi, Comissària de l’Smart City Expo World Congress i Presidenta del Consell Empresarial BITHabitat; Mateu Hernàndez, director general de Barcelona Global; Raúl Blanco, secretari general d’Indústria i PYME del Govern espanyol, l’Oficina Digital de l’Ajuntament de Madrid, així com fundadors i CEO d’empreses nacionals i internacionals, com ara Tel Aviv Foundation, Red Points, Founder Tribes, Typeform, PaoCapital, Bizkaia Talent, entre d’altres.Compartiu aquest contingut