Fira de Barcelona programa un 2021 de grans esdeveniments internacionals de caràcter presencial : Servei de Premsa

Fira de Barcelona programa un 2021 de grans esdeveniments internacionals de caràcter presencial

18/12/2020



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Després d’un exercici marcat pels efectes de la pandèmia de la Covid-19 sobre l’activitat firal i congressual a tot el món, Fira de Barcelona prepara, amb totes les mesures de seguretat, el seu retorn a l’activitat presencial, sobretot a partir de la primavera del 2021, amb la celebració de grans esdeveniments internacionals i destacats salons professionals com Alimentaria, MWC Barcelona o ISE. D’aquesta manera, la institució tornarà a ser un potent motor econòmic i social del territori, contribuint a la necessària reactivació del teixit industrial

Aquesta previsió ha estat abordada avui a la reunió de Consell General de Fira, presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, del qual són vicepresidents el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell. El president del Consell d’Administració de la institució, Pau Relat, i el director general, Constantí Serrallonga, han presentat també els resultats econòmics del 2020, amb uns ingressos de més de 80 milions d’euros, molt condicionats per la impossibilitat de desenvolupar el calendari firal a causa de la pandèmia, que va obligar a posposar al 2021 la celebració de la gran majoria dels salons previstos inicialment i implementar una estricta política de contenció de costos.

Pau Relat ha manifestat que “encarem 2021 amb optimisme, amb la confiança que reprendrem progressivament l’activitat i l’objectiu de tornar a ser una important eina per contribuir a la recuperació del teixit productiu i social de país”. Així mateix, ha destacat que “els protocols de seguretat i prevenció que hem desenvolupat, juntament amb l’avanç de tractaments, vacunes i tests ràpids, poden ser la clau per a la reactivació de la mobilitat internacional i del sector firal”. Relat ha volgut posar també en valor el compromís social de Fira durant els pitjors mesos de la crisi sanitària mitjançant la cessió de pavellons i la donació d’aliments a diverses entitats.

Per la seva banda, el director general, Constantí Serrallonga, ha remarcat que “ha estat un any difícil per a tot el sector, al qual ens hem adaptat amb la celebració d’esdeveniments presencials, quan ha estat possible, i hem avançat també en el desenvolupament de formats digitals, que en el futur seran un bon complement de les nostres fires”. Després de subratllar els resultats aconseguits en aquestes difícils circumstàncies, ha assenyalat que “la solidesa i solvència de Fira li permeten superar el repte de l’actual conjuntura i preparar-nos amb més força per al pròxim any”.

 

Referents internacionals

La institució treballa per normalitzar progressivament el calendari firal durant el 2021, sobretot a partir de la propera primavera, amb la celebració d’importants esdeveniments internacionals i professionals als recintes de Montjuïc i Gran Via, a més de l’activitat en altres països. Al format presencial, al qual s’aplicaran totes les mesures de seguretat i prevenció previstes en el precís protocol elaborat per Fira, amb l’assessorament de l’Hospital Clínic de Barcelona, se li sumarà, en molts casos, la seva vessant digital, per tal d’ampliar la seva projecció i impacte internacional.

Destaquen la prevista celebració d’Alimentaria, del 17 al 20 de maig, que reuneix una de les majors ofertes de la indústria agroalimentària a Europa; ISE, el saló més important del món de la indústria audiovisual, que arriba a Barcelona per primera vegada de l’1 al 4 de juny, després d’organitzar-se fins ara a Amsterdam, i MWC Barcelona, la més gran fira internacional de l’ecosistema de les comunicacions mòbils, organitzada per la GSMA, que tindrà lloc del 28 de juny a l’1 de juliol.

Fira prepara també altres importants salons professionals com Hispack i Alimentaria FoodTech, sobre packaging i tecnologia alimentària; Smart City Expo World Congress, esdeveniment líder en solucions urbanes intel·ligents; Piscina & Wellness que tindrà lloc juntament amb Barcelona Building Construmat; IOT Solutions World Congress dedicat a l’internet de les coses; Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast, les tres grans cites de la química aplicada, o BforPlanet. El 2021 es preveu així mateix la celebració d’altres fires referents de la institució com Automobile Barcelona, Barcelona Bridal Fashion Week, Saló de l’Ensenyament i Futura, Saló Nàutic, Caravaning, Gastronomic Forum Barcelona, Bizbarcelona, el Saló de l’Ocupació o B-Travel.

En el calendari figuren també destacats esdeveniments organitzats per altres operadors com Seafood Expo Global/Seafood Processing Global, el més important sobre productes del mar que fins ara tenia lloc a Brussel·les; el Congrés Europeu de Medicina Respiratòria (ERS International Congress); Barcelona Specs (sector de l’òptica); Ibtm World (turisme de negocis); European LPG Congress (indústria de gas liquat), IAAPA Expo Europe (parcs d’atraccions i oci); VM World (sector TIC), Affiliate World Europe (comerç electrònic) o In-Cosmetics (indústria cosmètica). Se sumen també altres cites com el Sónar, Comic Barcelona, Barcelona Meeting Point i SIL, entre d’altres.

Quant a la seva activitat exterior, Fira preveu coorganitzar el pròxim any Smart City Expo a Mérida (Mèxic), Santiago de Xile, Curitiba (Brasil) i Atlanta (EUA), que s’afegeixen a les edicions de Piscina i Alimentaria a Mèxic, i els salons Energías Renovables i Transporte y Logística a Cuba. També continuarà col·laborant en el disseny i gestió de recintes firals a la Xina.

 

Resultats i contenció de costos

El Consell General ha valorat els resultats de Fira de Barcelona d’aquest 2020 que, com en la majoria de les empreses, s’han vist afectats per la Covid-19 a causa de la impossibilitat de poder dur a terme una normal activitat firal. La institució preveu tancar l’exercici amb uns ingressos de 82 milions d’euros i un Ebitda positiu de 100.000 euros, gràcies a la realització dels esdeveniments corporatius de SAP i Cisco, així com Barcelona Wine Week, abans de l’esclat de la pandèmia i, posteriorment, a la celebració en format presencial i híbrid de Bizbarcelona, el Saló de l’Ocupació, FHG Forum (alimentació); i les edicions digitals de FiraCampusVirtual; Valmont Barcelona Bridal Fashion Week; Liber i Smart City Live. Han tingut lloc, a més, diversos fòrums i webinars de diferents salons, i la celebració, en format virtual, de Smart City Expo Latam (Mèxic) i Smart City Expo a Santiago de Xile.

Constantí Serrallonga ha explicat que aquest volum de negoci, donades les circumstàncies, ha estat possible també gràcies a la facturació de diferents serveis a diversos organitzadors i clients, que es van materialitzar abans de la cancel·lació o ajornament dels esdeveniments, a causa de l’anticipació amb la que es treballa prèvia a la celebració. Així mateix, ha puntualitzat que “donada l’excepcionalitat del moment aquests resultats són incomparables amb els d’exercicis precedents” i ha subratllat l’important esforç de contenció de costos aplicat per la institució, entre els quals s’inclou un Erto per a tota la plantilla, de caràcter flexible i amb diferents graus d’afectació.

 

Motor econòmic i projectes futurs

En reprendre la seva activitat l’any 2021, Fira de Barcelona s’ha fixat un objectiu prudent d’assolir uns ingressos superiors als 125 milions d’euros i ser de nou motor econòmic i social per a les empreses, sobretot pimes, i per al país. En aquest sentit, cal ressaltar que, en un context de plena activitat firal, la institució genera un impacte econòmic anual de 4.710 milions d’euros, amb un Valor Afegit Brut (VAB) equivalent a l’1% del PIB de Catalunya, 35.000 llocs de treball i 971 milions de recaptació fiscal, segons un estudi elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona (UB) que se centra en el període 2015-2019, exercici aquest últim en què els ingressos van ascendir a gairebé 220 milions d’euros i l’Ebitda al voltant dels 25 milions.

El 2021 se seguirà desenvolupant el pla d’ampliació del recinte de Gran Via, que suposarà un increment del 25% de la seva superfície actual i permetrà el creixement dels salons existents i la captació de nous esdeveniments. En aquest sentit, l’estudi de la UB estima que es produirà un impacte de 675 milions d’euros anuals addicionals entre els anys 2024 i 2028, als quals s’han de sumar uns altres 211 milions durant el període de construcció de la nova instal·lació, que està previst finalitzar el 2024. Així mateix, per projectes de digitalització, innovació, sostenibilitat i infraestructures Fira opta a accedir als fons europeus per a la recuperació Next Generation EU.

D’altra banda, a finals del proper any, Fira de Barcelona assumirà la gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) que, amb els seus 100.000 metres quadrats i més d’un centenar d’esdeveniments anuals, reforçarà l’estratègia global de Barcelona en matèria de fires i congressos que ha de permetre un desenvolupament integral dels diversos equipaments firals de la ciutat.





Paraules clau

Fira de Barcelona/