[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona promou l’adopció de gats per combatre la soledat de les persones grans : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona promou l’adopció de gats per combatre la soledat de les persones grans

19/12/2020

El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona i la regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat posen en marxa una acció per promoure l’adopció entre persones grans usuàries del programa VinclesBCN

La tinença d’animals de companyia és una via molt eficaç per reduir la soledat en les persones de més edat, un sentiment que s’ha incrementat durant la situació d’emergència sanitària

En paral·lel a aquesta acció, l’Ajuntament llança Campanya Per Nadal, millor adopta!, dirigida a tota la ciutadania

En l’últim any han baixat els abandonaments a la ciutat, han pujat les adopcions de gossos i baixat les de gats. S’han adoptat en total 443 gossos i 378 gats

INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL:

Àudio tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i de Joan Ramon Riera, regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat

Vídeos de les dues campanyes: https://we.tl/t-RrcBl0lywx

Tota la info al web: barcelona.cat/milloradopta

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una campanya per promoure l’adopció de gats i combatre la soledat de les persones grans. El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), adscrit a la tercera tinença d’alcaldia, conjuntament amb la regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, fan una acció conjunta per fomentar l’adopció d’una desena de gats que es troben al centre per part de persones grans usuàries del programa VinclesBCN.

El col·lectiu de persones grans és un dels més afectats per la soledat, i l’actual situació d’emergència sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha incrementat aquest sentiment de manera molt considerable, també entre les persones grans, que són, després de les joves, les que pateixen més soledat. A més, l’Ajuntament aposta per reduir al màxim el temps d’estada al CAACB dels gats abandonats o comissats a la ciutat, que esperen una família que els adopti.

Enfront del repte que suposa la soledat, l’Ajuntament de Barcelona està elaborant l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, per tal de construir bones pràctiques i iniciatives per combatre aquest sentiment i els efectes negatius que pot comportar. Té l’objectiu de promoure les relacions de qualitat, sòlides i duradores, i de vetllar pel benestar de tots els ciutadans i ciutadanes. El seu desenvolupament ha posat de manifest que la tinença d’animals de companyia és una via molt eficaç per reduir la soledat en les persones de més edat, alhora que és beneficiós per al benestar animal.

El programa VinclesBCN és un servei que combat la soledat reforçant les relacions socials de les persones grans que se senten soles i millorant-ne el benestar mitjançant les noves tecnologies. Actualment el programa té unes 3.000 persones usuàries majors de 65 anys.

Aquest projecte preveu fer una crida a aquest col·lectiu a través d’un vídeo informatiu i de diferents píldores informatives i webinars on una etòloga explicarà les responsabilitats que implica tenir un animal, els beneficis que comporta, les cures que requereixen, etc. Així mateix el projecte preveu un servei d’orientació i seguiment de l’adopció per fer acompanyament a les persones que finalment es decideixin a adoptar amb assistència veterinària i consells d’adaptació a l’entorn familiar.

Al Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona hi viuen prop de dos-cents animals que esperen una nova llar. Alguns han estat abandonats, altres maltractats, i uns pocs hi han anat a parar perquè han perdut la persona que en tenia cura.  Especialment, els gats adults són els eterns oblidats: molts d’ells porten anys confinats al CAACB, esperant que algú els doni l’oportunitat de tornar a tenir una llar.

El gat és un company de vida que necessita, com tots els animals de companyia, establir un vincle emocional amb els humans amb qui conviu. És una mascota tranquil·la i casolana, que no necessita cures especials, i això el converteix en el company ideal per a les persones grans. Tiger, Greta, Coffee, Arya, Butterfly, Pepita, George, Iñigo, Dante, Ninu, Logan, Trunks i Eric son alguns dels gats adoptables, domèstics, que poden donar i rebre afecte i viure en un entorn familiar, i ajudar en definitiva a que les persones que els adoptin es sentin menys soles.

La campanya és una iniciativa pilot que es desenvoluparà durant les festes de Nadal. Segons els resultats, es podran plantejar altres accions diferents durant els propers anys, en el marc de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.

 

Per Nadal, millor adopta!

En paral·lel a aquesta acció, el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona posa en marxa, un any més, la campanya Per Nadal, millor adopta!, que enguany serà virtual. L’Ajuntament de Barcelona, amb el suport de diverses entitats col·laboradores i la  col·laboració de Fundació Affinity, que ha estat al costat de les accions Millor Adopta des del principi, vol continuar fomentant l’adopció i la tinença responsable, també durant les festes.

Cal tenir en compte que els gossos i els gats no són joguines, són éssers vius que necessiten tenir atencions i amor durant tota la seva vida, i incorporar un animal a la família ha de ser una decisió consensuada.

En aquest any estrany, marcat per la pandèmia, Barcelona està tenint un comportament força exemplar en el tracte animal. Les dades del CAACB, comparades a data 30 de novembre, mostren que en l’últim any es manté la tendència a la baixa en les entrades, és a dir en els abandonaments. A la vegada, s’ha registrat un increment en les adopcions gossos, si bé han baixat el nombre de gats adoptats. En l’últim any s’han adoptat 443 gossos i 378 gats.

 

Dades comparades a 30 novembre

 

Tota la informació: web: barcelona.cat/milloradopta

 

Declaracions de Laia Bonet

Vídeo

 

Declaracions de Joan Ramon Riera

VídeoCompartiu aquest contingut