L’Ajuntament de Barcelona promourà activitats culturals a la Rambla per contribuir a la transformació de les dinàmiques i usos del passeig i aconseguir reconnectar-la amb el veïnat de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona promourà activitats culturals a la Rambla per contribuir a la transformació de les dinàmiques i usos del passeig i aconseguir reconnectar-la amb el veïnat de la ciutat

15/01/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

Es crearà una ràdio que emetrà des d’un antic quiosc de flors, s’impulsaran diverses àgores que permetin acollir activitats lúdiques i formatives i potenciant que esdeveniments culturals de ciutat tinguin presència a la Rambla

Està previst l’inici del tràmit per a la retirada dels quioscos dels antics ocellaires, prèvia aprovació del projecte executiu i modificació de la normativa de Mercats

Ahir es va reunir la Comunitat Rambla en la que l’Ajuntament de Barcelona va informar a veïnat, associacions i entitats de les novetats sobre el procés de transformació del passeig

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el desplegament de l’estratègia cultural per la Rambla -definida per kmZERO- per tal de donar el tret de sortida a la transformació d’aquesta emblemàtica via, i per aconseguir-ho promourà tot un seguit d’activitats culturals que tindran lloc al passeig. Així s’ha explicat en la reunió de la Comunitat Rambla que ha tingut lloc ahir al vespre i en la que s’ha posat al dia als participants dels avenços que s’estan duent a terme en el marc del projecte global de transformació de la via.

L’objectiu de l’estratègia cultural de la Rambla és recuperar  els usos d’aquest espai per al teixit veïnal i per al conjunt de la ciutadania de Barcelona. En un context post-crisi sanitària es potencia i se situa la Rambla com a epicentre cultural i comunitari de la recuperació de l’espai públic, demostrant l’excepcionalitat quotidiana que l’ha caracteritzada sempre. Una estratègia cultural que té com a principal objectiu el reconnectar la Rambla amb el veïnat de la ciutat. L’activitat cultural es desenvoluparà incorporant les entitats, institucions i comunitats que la conformen.

D’entre les principals activitats, està previst que es posi en marxa Ràdio Rambles. Una emissora, en col·laboració amb la Xarxa de Radios Comunitàries i betevé, que emetrà des d’un quiosc de flors en desús i que farà una convocatòria perquè entitats i institucions del territori puguin gaudir d’un programa de ràdio i d’un espai de trobada on sociabilitzar experiències i aplegar les identitats de la Rambla.

A més, s’habilitaran diversos espais a la via pública, anomenades les “àgores” que facilitaran, seguint totes les mesures de sanitat pertinents, l’activitat cultural de proximitat. Un exemple d’aquestes àgores serà l’Àgora Infantil dinamitzada per la Biblioteca Andreu Nin i realitzada al Pla del teatre amb activitats que potenciïn la mirada d’infant sobre La Rambla. També s’impulsarà l’Àgora Flors, que desenvoluparà un projecte formatiu i divulgatiu de la cultura de la flor; o l’Àgora Musical que acollirà actuacions i que serà la plaça Reial, entre d’altres que estan per codissenyar amb les entitats i institucions de l’univers Rambla.

Amb el mateix objectiu de situar la Rambla com a pol cultural de Barcelona es potenciarà que esdeveniments culturals de ciutat tinguin ressò en aquesta via.

Finalment, es desplega un treball amb els equipaments i institucions culturals presents a la pròpia Rambla per aconseguir major permeabilitat de les seves programacions cap al carrer i la ciutat i de les iniciatives culturals del territori cap als seus espais físics, com poden ser els halls, actuant com avantsales de la cultura del passeig.

Per a dur-ho a terme s’ha creat un equip de Cultura Rambles que tindrà com a espai de referència l’Oficina d’Atenció a la Cultura situada a la planta baixa del palau de la Virreina, des d’on es coordinaran totes aquestes noves accions culturals que, sumades a les que ja existeixen, han de reforçar el vincle de la Rambla amb el veïnat de la ciutat.

D’altra banda, enguany està previst l’inici del tràmit per a la retirada dels quioscos dels antics ocellaires, prèvia aprovació del projecte executiu i modificació de la normativa de Mercats. La retirada d’aquests volums situats a la part alta de la Rambla persegueix l’objectiu d’alliberar la Rambla en el seu passeig central al màxim possible per afavorir els espais de passeig i la visibilitat de façana a façana.

Pel que fa a la transformació urbanística de la via, el projecte de reurbanització està pendent d’aprovació durant el mes de febrer i l’inici de la seva execució restarà a expenses de la disponibilitat pressupostària.

També durant aquest 2021 es realitzarà l’aprovació del Pla d’Usos de la Rambla i de la Modificació del Pla General Metropolità per assolir major protecció en matèria d’habitatge a nivell de ciutat, que també afectarà a aquest passeig. La previsió és que l’aprovació inicial es pugui fer durant l’estiu.

L’Ajuntament de Barcelona ha reafirmat, així doncs, amb la Comunitat Rambla el seu compromís amb la transformació de la Rambla per fer-la més veïnal recuperant-la com al carrer emblemàtic que ha sigut molt temps pels barcelonins i barcelonines. També per fer-ho en cooperació amb la pròpia Comunitat Rambla, composada pels principals actors d’aquest carrer únic i irrepetible.

Paraules clau

La Rambla/