Servei de Premsa
25/01/2025
Barcelona commemora el 25è aniversari de l’inici de la cooperació internacional amb la ciutat de Sarajevo
23/01/2021
Temps estimat de lectura: 3 minuts
L’Ajuntament dóna suport a diverses iniciatives culturals, de memòria històrica i de cooperació internacional amb motiu dels 25 anys de l’acord de pau als Balcans
La declaració de Sarajevo com a districte XI de Barcelona l’any 1995 va marcar l’inici d’una cooperació internacional des del municipi que suposa que hores d’ara es destini el 0,7% del PIB a projectes d’aquest tipus en diferents països del món
La ciutat de Barcelona acull durant aquest mes de gener diverses iniciatives culturals, de memòria històrica, de cooperació i de drets humans per recordar el 25è aniversari dels acords de pau de Dayton que van posar fi a la guerra dels Balcans. La data suposa igualment l’assoliment d’un quart de segle d’història de la cooperació internacional feta des de Barcelona, que va iniciar-se amb la designació de Sarajevo com a Districte XI de la ciutat i que any rere any s’ha anat consolidant fins al punt que la capital catalana destina actualment el 0,7% del seu PIB a projectes de cooperació internacional i justícia global.
Entre les col·laboracions de l’Ajuntament de Barcelona en el marc d’aquest aniversari s’hi troba el projecte ‘Encara hi ha algú el Bosc’ de Teresa Turiera, que inclou una exposició al Centre Cultural La Model fins al proper 30 de gener sobre les violacions de dones bòsniaques de forma sistemàtica per part de l’exèrcit serbi com a arma de guerra, a banda d’una una obra de teatre al Teatre Nacional de Catalunya fins al poper 7 de febrer. També hi ha la realització del documental ‘Bòsnia, ferides obertes’, d’Albert Solé, en que una dona torna a Bòsina per enterrar les restes del seu germà gran a Srebrenica i això li permet copsar la situació del país balcànic 25 anys després del final de la guerra i preguntar-se si podria tornar a passar una cosa similar. Igualment, també s’ha col·laborat amb el documental ‘Àlbum de postguerra’ de Gervasio Sánchez, en què el fotògraf torna a retratar persones que durant el setge de Sarajevo eren nens i fa una comparativa entre el present i passat per comptar històries personals de postguerra d’una generació trencada.
És en aquest mateix context que Barcelona manté conjuntament amb Medicus Mundi un programa de prevenció sobre la violència de gènere al Cantó de Sarajevo, un projecte que entre els anys 2018 i 2022 suposarà el finançament amb uns 272.000 euros per al manteniment del Centre d’Informació de la Dona a Sarajevo i la posada en marxa de pisos de transició per a les dones que deixen aquest recurs i comencen a fer una vida autònoma. En paral·lel i de forma complementària es posarà en marxa un programa d’intercanvi tècnic que comptarà amb la participació en les formacions de les responsables de l’àrea de Feminismes i especialistes municipals en matèria de prevenció i lluita contra la violència masclista.
“Aquest programa de cooperació respon a l’objectiu de promoure l’autonomia i garantir les condicions materials de les dones, clau per fer front a la violència masclista”, ha assegurat la tinent d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.
El pla director de la direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament ja recull entre els seus objectius prioritaris per a la ciutat de Sarajevo promoure la justícia de gènere, la governança democràtica de les ciutats i el dret a la ciutat. Ara bé, els 25 anys de col·laboració ininterrompuda han permès generar tot un catàleg de projectes i bones pràctiques entre Barcelona i altres ciutats del món, fonamentades en el diàleg horitzontal i la reciprocitat dels equips polítics i tècnics que han esdevingut canals estables d’intercanvi de coneixements i expertesa per a l’enfortiment mutu. Tot plegat ha permès que en aquest temps la ciutat de Barcelona hagi creat un estil propi d’entendre i fer la cooperació directa, lluny d’una política assistencialista i fent una aposta clara pel municipalisme, la pràctica de la democràcia local i de foment de les capacitats institucionals i de la participació ciutadana. Només durant l’any 2020, per exemple, Barcelona destinarà un total de 7,07 milions d’euros a 112 projectes de cooperació i educació per a la justícia global, la qual cosa la consolida com la ciutat europea que més pressupost destina a aquesta causa.
Paraules claucooperació/ cooperació internacional/ Sarajevo/