L’Ajuntament convoca una nova edició dels Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona : Servei de Premsa

L’Ajuntament convoca una nova edició dels Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona

25/01/2021

El termini per presentar candidatures comença avui, finalitza el proper 19 de febrer i la convocatòria inclou quatre categories: periodisme social, comunicació social, promoció de la investigació periodística i el premi especial del jurat

Els premis estan dotats en total amb 40.000 euros i tornaran a potenciar la investigació periodística, enguany en temàtiques com la soledat, la bretxa digital i l’impacte de la Covid-19

L’Ajuntament de Barcelona mantindrà obert des d’aquest dilluns 25 de gener i fins al proper 19 de febrer el termini per a la presentació de candidatures als Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona. Es tracta de la quarta edició consecutiva dels guardons amb aquest nom, tot i que els premis existeixen des de fa 28 anys sota l’impuls del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS). La nova edició manté les quatre categories existents: periodisme social, comunicació social, promoció de la investigació periodística i el premi especial del jurat. Igualment, manté l’aposta decidida en favor de la investigació, amb tres subcategories concretes amb l’objectiu d’arribar a un major nombre de projectes.

Les candidatures als guardons es poden presentar tant a títol individual com col·lectiu, amb el reconeixement exprés dels autors o autores, que són els que eventualment rebrien els premis. Igualment, els treballs que es presentin a les categories de periodisme social o comunicació social s’han d’haver publicat, emès o difós entre el 16 de desembre de 2019 i el 15 de desembre de 2020. Els projectes d’investigació periodística s’han de dur a terme durant l’any 2021 i el primer trimestre de 2022, i s’han d’entregar com a molt tard l’1 d’abril de 2022. Els premis estan dotats amb 40.000 euros en total, 8.000 euros per a cadascuna de les categories i subcategories, tenint en compte que el premi especial del jurat no té dotació econòmica. Pel que fa a la investigació periodística, la proposta és que es presentin treballs en tres camps diferents: la soledat en la infància, en joves, en persones adultes i en persones grans; la bretxa digital i l’accés als serveis i prestacions de l’Administració; i l’impacte de la Covid-19 en col·lectius específics.

L’objectiu dels premis és promoure i incentivar la informació de qualitat, posant el focus en un millor tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació, així com reconèixer la necessitat d’un periodisme més pausat que aprofundeixi en les notícies complexes. Addicionalment, els treballs que es presentin han d’estar relacionats amb la ciutat de Barcelona pel que fa a la temàtica tractada, el públic objectiu o el marc d’incidència.

El jurat dels Premis Montserrat Roig està format per 16 persones de reconeguda trajectòria professional en els àmbits de la comunicació i dels drets socials. Totes elles valoraran especialment l’esforç en la investigació pròpia, la pluralitat i contrast de fons, el tractament contextualitzat i la sensibilització social, l’enfocament original i l’ús d’una terminologia que reflecteixi la realitat, incidint en el respecte a la dignitat de les persones. El conjunt de la informació sobre els premis i el procés d’inscripció es troba disponible al web http://www.barcelona.cat/premis-montserrat-roig.Compartiu aquest contingut