Barcelona adjudica la construcció i el projecte de dos nous edificis d’APROP amb una vuitantena d’allotjaments a Sant Martí i a Sants-Montjuïc : Servei de Premsa

Barcelona adjudica la construcció i el projecte de dos nous edificis d’APROP amb una vuitantena d’allotjaments a Sant Martí i a Sants-Montjuïc

26/01/2021Temps estimat de lectura: 6 minuts

Després de la prova pilot al Barri Gòtic, l’Ajuntament adjudica les obres del segon edifici de 42 allotjaments de proximitat provisionals al Parc i la Llacuna del Poblenou, i es resol el concurs de projectes per a un tercer edifici de 40 allotjaments al barri de la Bordeta

La previsió per l’inici d’obres d’aquest APROP de Sant Martí està prevista per aquesta mateixa primavera, de manera que estiguin enllestides a finals d’any

Pel que fa al projecte de l’edifici de Sants, la proposta guanyadora del concurs públic d’arquitectura ha estat “Loggia”, de l’equip format pels arquitectes Judith Crespo Rueda (despatx F9), Oihana García Acín (Ojo Estudio) i Césas Vivas Millaruelo (Vivas Arquitectos)

Entre tots dos edificis tindran una capacitat per a unes 200 persones, amb 23 allotjaments d’un dormitori i 59 de dos, per oferir una alternativa residencial digna i respondre a l’emergència habitacional de la ciutat

El segon edifici d’allotjaments de proximitat provisionals (APROP), al districte de Sant Martí, serà una realitat abans que acabi l’any, després de l’adjudicació de projecte i s’inicien també els treballs previs per a la construcció del tercer, a Sants-Montjuïc, amb la resolució avui mateix del concurs d’arquitectura. Després de la posada en marxa ara fa un any del primer APROP com a prova pilot, amb un edifici de 12 allotjaments al Barri Gòtic (Ciutat Vella), amb aquests dos nous edificis en conjunt sumen 82 allotjaments nous amb una capacitat per a unes 200 persones.

El ràpid procés de creació dels allotjaments provisionals a partir de contenidors marítims reciclats és un dels principals avantatges d’aquest tipus d’alternativa residencial, semblant a la que ja funcionen amb èxit a ciutats del món com Copenhaguen, Àmsterdam o Vancouver. El temps d’execució i construcció d’un edifici d’habitatges tradicional pot allargar-se entre 6 i 7 anys fins al lliurament de claus, mentre que a l’edifici d’APROP del Barri Gòtic en menys d’un any i mig de tramitació i fabricació ja hi vivien les primeres persones adjudicatàries.

Des de la perspectiva social, els APROP permeten l’allotjament de forma ràpida i pròxima als espais d’origen de la població en situació o risc d’exclusió residencial. Alhora, aquest model en substitueix d’altres menys eficients tant per la distància de les persones usuàries al seu barri d’origen com per la major precarietat de les solucions actuals, així com també es garanteix la barreja i mixtura social, amb plantes baixes que es poden destinar a equipaments oberts al barri.

 

L’APROP del Parc i la Llacuna del Poblenou, una realitat a finals d’any

 

El segon edifici d’allotjaments de proximitat provisionals que es construirà a Barcelona serà al solar del carrer de Bolívia, 33-41 interior, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, districte de Sant Martí, a l’entorn de la plaça de les Glòries. L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), ha adjudicat ja el contracte de redacció del projecte i construcció de l’edifici a l’empresa Constructora de Calaf, SL, i suposarà una inversió de 4 milions d’euros. En total, disposarà de 42 allotjaments, dels quals 35 tindran dos dormitoris, i la resta, un, el que significa una capacitat d’unes 110 persones.

Aquest APROP consistirà de planta baixa i set plantes més, amb un nucli central de comunicació vertical d’escales i ascensor. A la planta baixa s’hi preveu dividir l’espai entre un equipament d’ús ciutadà i espais d’ús comunitari per als residents dels allotjaments (bugaderia, espais-taller…) amb accés a l’interior d’illa que es podrà destinar a aparcament de bicicletes i espais d’oci per als residents, així com un hort d’ús i participació amb altres instituts de l’àrea de Drets Socials. Els allotjaments quedaran repartits entre les plantes de manera que a cadascuna hi haurà cinc habitacles de dos dormitoris i un d’un. Els allotjaments de dos dormitoris, que poden ser accessibles per persones amb mobilitat reduïda, tindran una superfície útil de 52,7 metres quadrats distribuïts en una sala-menjador i cuina oberta, dues habitacions dobles, un espai d’emmagatzematge i un bany complert. Pel que fa als allotjaments d’un dormitori, tindran una superfície útil de 25,8 metres quadrats amb una sala amb cuina oberta, una habitació doble i un bany complert. L’accés a cada allotjament es realitzarà a través d’una passera exterior i tots disposaran de balcó exterior. El total de superfície construïda serà de 3.666 metres quadrats.

El procés constructiu i les característiques de l’APROP de Sant Martí es correspondrà amb el de la prova pilot del Barri Gòtic. Així, es basa en estructures formades per mòduls a partir d’antics contenidors marítims que arriben al solar ja preparats per dins. Per cada allotjament d’un dormitori es requereix un sol mòdul, mentre que pel de dos dormitoris, dos mòduls.

El disseny de l’edificació segueix criteris de sostenibilitat en tot el seu cicle. La utilització d’elements reciclats i reciclables redueix en un alt percentatge tant els residus com les emissions de CO2. La volumetria i la distribució interior dels allotjaments permet la ventilació creuada i la il•luminació natural en pràcticament tota la superfície, augmentant el confort interior i reduint la demanda energètica, a més de la producció d’energia renovable gràcies a l’aprofitament òptim de la coberta per a la instal•lació de plaques fotovoltaiques.

Actualment, el projecte es troba en fase de redacció, amb la previsió que abans de l’estiu puguin començar les obres de construcció, amb una durada prevista de 26 setmanes, per la qual cosa els treballs podran estar enllestits abans que acabi l’any. L’adjudicació dels allotjaments a les persones que hi residiran garantirà la mixtura social, de manera que la meitat aniran per a famílies a l’espera d’habitatge definitiu de la Mesa d’Emergències, i l’altra meitat es destinaran a joves, un col•lectiu amb especials dificultats en l’accés a l’habitatge.

 

“Loggia”, projecte guanyador de l’APROP del barri de la Bordeta

Pel que fa a l’edifici d’allotjaments de proximitat provisionals del barri de la Bordeta, en ser el tercer projecte d’aquestes característiques, l’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), ha convocat i resolt un concurs de projectes per tal d’introduir nous criteris arquitectònics en la concepció d’aquest tipus d’allotjaments. La proposta guanyadora, d’entre les 26 propostes rebudes, ha estat “Loggia”, a càrrec de l’equip format pels arquitectes Judith Crespo Rueda (del despatx F9), Oihana García Acín (del despatx Ojo Estudio), César Vivas Millaruelo (del despatx Vivas Arquitectos). L’equip s’encarregarà de la redacció del projecte definitiu i de la direcció d’obres d’aquest edifici, que s’alçarà a l’avinguda del Carrilet, entre Riera Blanca i Badal. Els terminis que s’obren ara preveuen poder enllestir el projecte definitiu la pròxima tardor, iniciar aleshores la licitació de les obres, amb la previsió de començar l’execució de les obres al segon trimestre del 2022. La inversió global de l’Ajuntament per l’execució d’aquest APROP es calcula al voltant dels 6.750.000 euros.

 

 

 

 

El projecte “Loggia”, amb un sistema de galeries que envolten l’edifici, ofereix una imatge de l’edifici que s’allunya del concepte de contenidor tancat i aporta una impressió d’edifici lleuger, amb les galeries funcionant com a passeres d’accés als allotjaments, terrasses i espais comuns i de relació entre els seus residents.

L’edifici APROP de la Bordeta tindrà 40 allotjaments, 24 de dos dormitoris i 16 d’un, es repartiran en cinc per planta (tres i dos de cada tipologia, respectivament), i hi podran viure al voltant de 90 persones. L’edifici de constarà de vuit plantes d’allotjaments més una planta baixa i la primera destinades a equipaments. El projecte “Loggia” preveu que totes les estances dels allotjaments tinguin les mateixes dimensions, aconseguint espais versàtils. La concepció en forma de malla permet la connexió entre les estances, amb la possibilitat d’unir-les i ampliar-les segons la necessitat, alhora que la galeria exterior formi part dels habitatges. El projecte preveu reduir la demanda de climatització amb l’aplicació de diferents estratègies, com l’orientació dels allotjaments a sud, protecció solar gràcies a l’anell de galeries, ventilació creuada i la reducció de pèrdues energètiques a façanes i vidres, entre d’altres.

 

 

Destaca de “Loggia” que els allotjaments d’un dormitori disposaran de la mateixa amplitud que els de dos dormitoris. Això s’aconseguirà agrupant tres contenidors per cada dos allotjaments individuals, compartint la franja de serveis. Tots els allotjaments tindran terrasses de 9 metres quadrats, i les superfícies útils seran de 44 m2 (un dormitori) i 56 m2 (dos dormitoris). L’edifici també preveu que a la planta baixa s’hi pugui instal•lar un equipament de proximitat obert al barri.

Com en el cas de Glòries, la meitat dels allotjaments de l’APROP de la Bordeta es destinaran a famílies amb informe favorable de la Mesa d’Emergència a l’espera d’habitatge definitiu, mentre que per l’altra meitat s’obrirà una convocatòria específica per a famílies monoparentals inscrites al Registre de Sol•licitants d’habitatge públic, amb la previsió que també s’hi puguin inscriure noves persones.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
APROP/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina