Constituït el Consell Assessor de la Superilla Barcelona : Servei de Premsa

Constituït el Consell Assessor de la Superilla Barcelona

27/01/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

Primera reunió de l’òrgan, l’espai de reflexió, orientació, seguiment i avaluació del desplegament del principal projecte de transformació de l’espai públic que impulsa la ciutat

En formen part 18 persones expertes i professionals de reconegut prestigi en diversos àmbits vinculats a les polítiques urbanes que faran propostes i informes i acompanyaran els concursos i els espais de participació

Els concursos per als primers quatre eixos verds i quatre places atrauen 86 propostes, un èxit de participació que supera processos de grans canvis urbanístics com ara el del parc de les Glòries, amb 55 equips

Aquest dimecres s’ha posat en marxa el Consell Assessor de la Superilla Barcelona. Es tracta de l’espai de reflexió, orientació, seguiment i avaluació del desplegament del principal projecte de transformació que impulsa el Govern municipal per avançar cap a una ciutat més saludable, justa, segura i que afavoreixi la vida de barri i el comerç de proximitat.

 


Membres del consell assessor que han participat presencialment a la reunió
 


Primera reunió d’avui dimecres
La Superilla Barcelona vol fer un salt d’escala en el model implantat a les superilles de Sant Antoni, Poblenou i Horta, on s’ha augmentat l’espai destinat al vianant i el verd. Ara, es preveu estendre aquests canvis de manera gradual i participada i crear a l’Eixample una xarxa de 21 eixos verds i 21 places que generi 33,4 hectàrees d’espai per a vianants i 6,6 de verd urbà. D’aquesta manera, un de cada tres carrers serà eix verd i cada veí i veïna tindrà un d’aquests eixos o una plaça a 200 metres de casa seva.

Tenint en compte la transcendència i l’abast de la proposta, cal trobar mecanismes per assegurar que les solucions es construeixin des d’una perspectiva integral i col•lectiva. Per aquest motiu, i de manera complementària als concursos públics d’idees que s’han engegat i al procés participatiu que s’implementarà, avui s’ha constituït i se celebra la primera reunió del Consell Assessor de la Superilla Barcelona.

El consell s’encarregarà d’acompanyar l’Ajuntament en el desplegament del projecte, fer-ne el seguiment i vetllar perquè incorpori una mirada transversal. Formularà propostes i emetrà informes sobre les actuacions que es facin, entre els quals un informe anual de seguiment del projecte. També es coordinarà amb els espais de participació, i contribuirà a difondre el pla i els resultats, especialment les mesures que puguin ser de més interès per a altres zones de la ciutat o altres municipis.

En formen part 18 persones expertes i professionals de prestigi en àmbits relacionats amb les polítiques urbanes. Són nou homes i nou dones –hi ha paritat– del món de l’arquitectura, la geografia, l’urbanisme, el medi ambient i el paisatgisme, i també de la filosofia, la sociologia i la cultura. Aquesta diversitat de perfils és imprescindible per abordar grans transformacions urbanes i socials com la de la Superilla Barcelona. Els noms són els següents:

– Vicente Guallart Furio, arquitecte
– Ethel Baraona Pohl, arquitecta, editora i comissària
– Elisabeth Galí i Camprubí, arquitecta, dissenyadora i paisatgista
– Xavier Monteys Roig, arquitecte i catedràtic de la UPC
– Zaida Muixí Martínez, arquitecta i professora de l’ETSAB-UPC
– Mark J. Nieuwenhuijsen, director de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal
– Carme Miralles Guasch, geògrafa i professora de la UAB
– Andreu Ulied Seguí, urbanista i expert en planificació estratègica i estudis d’avaluació d’inversions i polítiques públiques.
– Maria Buhigas San José, arquitecta i urbanista
– Jose Luis de Vicente Guerrero, Comissari i investigador cultural
– Cesar Rendueles Menéndez de Llano, filòsof i sociòleg
– Lluís Frago Clols, geògraf i professor de la UB
– Roser Maneja Zaragoza, investigadora de biodiversitat urbana i medi ambient al CTFC i professora de la UAB
– Julio Antonio Capella Samper, arquitecte
– Nuria Moliner Sabadell, arquitecta i comunicadora
– Alba Dominique, arquitecta
– Javier Ortigosa Marín, enginyer al Servei de Redacció Pla Director AMB.
– Helena Cruz Gallach, doctora en geografia

L’òrgan està presidit per la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, i el vicepresident és l’arquitecte en cap municipal, Xavier Matilla. Es faran un mínim de quatre reunions ordinàries l’any, i se’n convocaran més quan es consideri convenient en funció de les necessitats que sorgeixin. Ara bé; en les properes setmanes es preveu que el consell es reuneixi més freqüentment per tal d’assessorar el jurat dels concursos i elaborar els informes que es demanin.

 

Uns concursos amb gran èxit de convocatòria

Els dos concursos públics d’idees es van llançar a mitjan novembre per atraure projectes per als primers quatre carrers i quatre cruïlles que es convertiran en eixos verds i places aquest mandat. A dia d’avui ja s’ha tancat la fase de recepció de propostes, que ha tingut un èxit rotund de convocatòria. S’han rebut un total de 86 propostes, que es reparteixen de la següent manera:

– 40 propostes per als eixos verds de Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell. L’equip guanyador del concurs rebrà l’encàrrec de redactar el document de model d’espai públic que s’aplicarà a tots els eixos verds que es facin, i també el projecte de l’eix verd de Consell de Cent. El segon classificat elaborarà el projecte de l’eix verd de Girona; el tercer, el de Rocafort, i el quart, el de Comte Borrell.

 

 

– 46 propostes de places (un equip guanyador per cada plaça):
15 per a la plaça de Rocafort/Consell de Cent.
9 per a la plaça de Borrell-Germanetes/Consell de Cent.
5 per a la plaça d’Enric Granados/Consell de Cent.
17 per a la plaça de Girona/Consell de Cent.

 

 

Pocs concursos d’idees en espai públic convocats per l’Ajuntament han tingut mai tanta participació. Com a exemples, el concurs del parc de les Glòries i ordenació de l’entorn va comptar amb 55 equips; el del parc dels Tres Turons, 17, i el de la rambla del Carmel, 16. Això significa que es generarà un debat molt ric en propostes i idees, i que es comptarà amb el talent d’una gran quantitat d’equips i dels millors arquitectes i professionals que ajudaran a reurbanitzar els espais des de la suma, el treball col•lectiu i el consens.

Ara, s’està duent a terme el procés d’anàlisi i avaluació de totes les propostes rebudes per part del jurat, que comptarà amb les aportacions del Consell Assessor. Segons el calendari marcat, el mes de març es resoldran els dos concursos i s’anunciaran els guanyadors, i a partir del maig ja es començaran a redactar els projectes. Tot plegat, amb l’objectiu que les obres dels quatre primers eixos i places comencin el primer trimestre de 2022, amb una inversió de 37,8M€ aquest mandat.

Paraules clau

Superilla Barcelona/