El Pregó dels Infants aposta per un missatge d’esperança després d’un any de pandèmia : Servei de Premsa

El Pregó dels Infants aposta per un missatge d’esperança després d’un any de pandèmia

11/02/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Prop de 1.000 nens i nenes de 3r, 4t, 5è, 6è de primària i d’educació especial d’un total d’11 centres educatius de la ciutat han participat en la redacció del pregó

Enguany, la lectura dels infants i la resposta de l’alcaldessa se celebren de manera virtual i s’inclou un joc de misteri on els nenes i nenes hauran de derrotar al Monstre de la Vulneració dels Drets

El Pregó dels Infants de les Festes de Santa Eulàlia d’aquesta edició ha reflexionat sobre els drets dels infants i el seu compliment durant la pandèmia. A causa de la situació sanitària, enguany no s’ha pogut realitzar la tradicional lectura presencial amb tots els infants participants, per tant, tant la lectura del Pregó com la resposta de l’alcaldessa s’han dut a terme en format virtual amb una estrena a Youtube.

Sota el lema “Els nens i nenes no s’aturen”, un miler de nens i nenes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària i d’educació especial d’un total d’11 centres educatius de la ciutat han redactat un missatge d’esperança després de gairebé un any de l’inici de la pandèmia. “Durant aquest llarg confinament se’ns ha obert el cor i la ment”, així comença el Pregó on els infants detallen tant les parts positives – aprendre a treballar virtualment o fer magdalenes- com negatives- no fer esport o no veure els amics- del confinament. Tampoc han volgut oblidar la vulneració dels seus drets durant el confinament: “El dret a jugar ens van vulnerar i sense escola ens van deixar. Amb els amics no podíem estar, amb nosaltres algú va pensar?”.  Per aquesta raó destaquen l’emoció de la tornada a l’escola i el seu compromís per seguir les normes de seguretat i així evitar la propagació del virus i poder tornar al més aviat possible a la normalitat.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet arribar als infants participants, a través d’un vídeo, el seu agraïment pel gran esforç que han realitzat durant tota la pandèmia i per la redacció del Pregó: “malgrat el confinament, les restriccions i els canvis que hem viscut en les formes de relacionar-nos i de viure la ciutat, heu après moltes coses durant aquest temps, com a utilitzar l’ordinador, a mantenir el contacte amb l’escola i  totes les mesures sanitàries. És molt emocionat el moment que expliqueu la reobertura de les escoles i el retrobament amb amics i mestres, encara que sigui amb mascareta. També vull agrair l’esforç dels mestres per fer de les escoles llocs segurs”. L’alcaldessa també ha volgut compartir el missatge d’esperança del pregó com “un cant a l’amor, a la llibertat, a la feina en equip, a recuperar els nostres somnis i a defensar els drets dels infants”.

Com a novetat, la lectura del Pregó ha anat acompanyada d’una proposta de joc de misteri que ha presentat l’heroïna Super Laia. A través d’unes aplicacions creades específicament per dur a terme el joc, els infants han hagut de superar una sèrie de reptes per aconseguir recol·lectar uns objectes necessaris per jugar al joc final i vèncer al Monstre de la Vulneració del Drets.

El Pregó dels Infants a les Festes de Santa Eulàlia és un programa educatiu que té com a objectiu el foment de la promoció i la difusió dels drets dels infants i el reconeixement dels nens i nenes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, tal com recull la Convenció sobre els Drets dels Infants; així com fomentar la seva opinió critica en les dinàmiques de la ciutat i també del món. La intenció és animar els infants a analitzar i pensar el dret a la participació des d’una mirada àmplia, reflexionant i prenent consciència de la seva importància com a protagonistes en la construcció de la seva pròpia ciutat.

Amb el Pregó  també s’aconsegueix que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa. El treball que es fa a l’aula al llarg de diversos mesos estimula la participació i la col•laboració, i és una forma d’acostar els infants al coneixement de les institucions barcelonines.

La 1a edició va ser l’any 2004 i des de llavors han participat més de 6.000 alumnes de 3r, 4t i 5è de primària i d’educació especial. En aquesta edició, hi ha participat els següents centres educatius: Escola Solc, Escola Mossèn Jacint Verdaguer, EE Mare de Déu de Montserrat, Centre Educatiu Projecte, Escola Concepció Arenal, Escola Ramon Llull, Escola Doctor Ferran i Clua, Escola Marta Mata, Escola Mercè Rodoreda, Escola Reina Violant i Escola Sadako.

 

Pregó dels Infants 2021

Vídeo Lectura del Pregó dels Infants (versió llarga)

Vídeo Lectura del Pregó dels Infants (versió curta)

Vídeo resposta de l’alcaldessa





Paraules clau

pregó dels infants/