Barcelona compta amb un nou Centre de Salut Mental i Addiccions al barri de Gràcia : Servei de Premsa

Barcelona compta amb un nou Centre de Salut Mental i Addiccions al barri de Gràcia

17/02/2021

El nou equipament, gestionat per l’Hospital Mare de Déu de la Mercè de Germanes Hospitalàries, està situat a l’Hospital de l’Esperança i disposa també d’un Hospital de Dia de Salut Mental

Amb una inversió de gairebé 2M€, el centre atendrà les àrees bàsiques de Larrard i part de Vallcarca

La ciutat de Barcelona compta des d’avui amb un nou Centre de Salut Mental i Addicions (CSMiA) al barri de Gràcia. El nou equipament, gestionat per l’Hospital Mare de Déu de la Mercè de Germanes Hospitalàries, està situat a l’Hospital de l’Esperança (Av. Santuari de Sant Josep de la Muntanya), un edifici municipal adscrit al Consorci MAR Parc de Salut de Barcelona que disposarà també d’un Hospital de Dia de Salut Mental. Es dóna resposta així a la falta d’espai del centre que fins ara estava ubicat al carrer Mare de Déu del Coll, 41. Precisament, les àrees bàsiques que atenia aquest centre, Larrard (6C i 6E) i part de Vallcarca (6D), seran ateses a partir d’ara en el nou equipament. El nou equipament ha estat inaugurat aquest dimecres per la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés; la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa; i el regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia.

El nou centre ha requerit la inversió per part de l’entitat gestora de gairebé 2 milions d’euros, en una nova ubicació que disposa de 1.100 metres quadrats de superfície entre els dos espais. Aquest equipament permetrà donar cabuda a aquella població depenent de substàncies, que en un moment donat no desitja un tractament estàndard però que sí es podria beneficiar d’un programa de reducció de danys. És a dir, d’un programa que treballa la disminució del risc amb la prevenció i la reducció dels danys, que té a veure amb la cura de l’usuari afectat.

 

 Centre de Salut Mental i Addiccions

Els objectius del nou centre de Gràcia, on hi treballen 22 professionals, es resumeixen bàsicament en dos. Per un costat, identificar les persones amb trastorn mental, especialment amb criteris de gravetat, i fer-ne un abordatge terapèutic; i per l’altre, identificar les persones amb probable trastorn per ús de substàncies i fer-ne un abordatge terapèutic amb la integració a l’Hospital de Dia.

Fins ara, el 42% dels pacients acudien al centre per un trastorn mental sever; un 19% rebien atenció i seguiment per a drogodependències i el 39% restant per altres trastorns mentals.

 

Hospital de Dia de Salut Mental

El nou Hospital de Dia té capacitat per atendre 25 pacients, amb una estada mitja de tres mesos i s’ubica en un gran espai de la planta baixa, d’uns 125 metres quadrats. Aquest centre, que disposarà de 6 nous professionals, està dirigit als usuaris dels CSMiA que, sense necessitar o voler una hospitalització, requereixen d’una atenció més global i intensiva que la que se’ls hi pot oferir al CSMiA.

El nou equipament forma part de la política de millora d’infraestructures dels centres d’atenció a la salut mental comunitària a la ciutat de Barcelona. El barri de Gràcia també disposa d’atenció a la salut mental al carrer Còrsega, compartint espai amb l’ABS i que atén a les poblacions de Camp d’en Grassot (6A) i Vila de Gràcia (6B).Compartiu aquest contingut