L’Ajuntament, la Generalitat i l’Associació Decidim signen un conveni de col·laboració per impulsar la participació democràtica amb tecnologies lliures i obertes : Servei de Premsa

L’Ajuntament, la Generalitat i l’Associació Decidim signen un conveni de col·laboració per impulsar la participació democràtica amb tecnologies lliures i obertes

18/02/2021

Les administracions asseguren amb la signatura del conveni la continuïtat del projecte i la plataforma, creada el 2016 per l’Ajuntament i convertida avui en una referència internacional present a una vintena de països d’arreu del món

L’Ajuntament de Barcelona, el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya i l’Associació de Software Lliure Decidim han signat un nou conveni de col·laboració per impulsar la democràcia participativa i el desenvolupament i implementació d’infraestructures digitals de participació obertes, lliures i democràtiques a través de la plataforma digital Decidim.

 

 

 

Amb aquest acord es pretén fomentar l’ús i la reutilització de la tecnologia lliure per a la participació ciutadana tant a les administracions públiques com a les entitats socials, i treballar col·laborativament amb altres institucions públiques i agents socials amb l’objectiu de sumar esforços per aprofundir en la sobirania tecnològica i la millora de la qualitat democràtica a l’era digital. Alhora, s’estableix el marc d’aportacions econòmiques per part de les administracions signants i les que s’hi vulguin adherir en el futur, amb uns barems entre 50.000 euros (per a administracions de més de 250.000 habitants) i un mínim de 3.000 euros (per a administracions de menys de 50.000 habitants).

Creada per l’Ajuntament de Barcelona i la comunitat de Decidim al febrer de 2016, ha estat adoptada per la Generalitat de Catalunya i altres administracions públiques i entitats socials a Catalunya i al món. Actualment disposa de més de 300 instàncies actives i ha estat implementada a una vintena de països, per  governs locals i institucions molt diverses com el governs de Ciutat de Mèxic, Helsinki, Nova York i Kakogawa (Japó) i L’Assemblea Nacional de França, per anomenar-ne algunes.

Al 2019 va ser reconeguda per la Comissió Europea com un dels projectes de codi obert més innovadors d’Europa. La governança del seu codi és responsabilitat de l’Associació de Software Lliure Decidim, encarregada de vetllar per les pràctiques democràtiques de la plataforma i de l’impuls de la seva comunitat.

Des del 2016, l’Ajuntament de Barcelona ha contribuït amb 1,5 milions d’euros i per aquest mandat té una inversió prevista d’1,2 milions més per al desenvolupament de l’eina Decidim.Barcelona. Aquesta inversió, per la naturalesa de codi lliure de la plataforma, s’ha pogut revertir en la plataforma a disposició d’altres administracions.

Així doncs, és d’especial interès col·laborar en el manteniment d’aquesta infraestructura i formentar el seu ús a organitzacions de tot el món. Actualment Decidim disposa de més de 300 instàncies actives i està present a 18 països, des de Mèxic fins al Japó. Aquesta col·laboració ha de servir com a garantia de continuïtat del projecte i preservació dels principis democràtics recollits al seu contracte social.

La signatura d’aquest conveni significa donar suport al Projecte Decidim i a la seva comunitat per fomentar la participació política mitjançant canals digitals, a través de la creació d’infraestructures digitals lliures de caràcter obert, a les que qualsevol administració o organització pot accedir per a millorar la participació de la ciutadania i la democràcia, i a la que qualsevol organització o persona pot contribuir per a millorar-ne el desenvolupament i funcionalitats.

L’Associació de Software Lliure Decidim és l’entitat jurídica sense ànim de lucre, creada per la Comunitat Decidim al febrer de 2019 amb l’objectiu de contribuir al manteniment de les activitats pròpies de la Comunitat de construcció d’una infraestructura digital a disposició de la ciutadania i les administracions públiques.Compartiu aquest contingut