Ada Colau destaca la importància de la innovació social i agraeix el compromís social i comunitari de la ciutadania de Barcelona : Servei de Premsa

Ada Colau destaca la importància de la innovació social i agraeix el compromís social i comunitari de la ciutadania de Barcelona

24/02/2021



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcaldessa posa de relleu la necessitat de facilitar al màxim l’accés de la ciutadania als serveis socials municipals amb projectes com el buscador de ‘Les meves ajudes’ o l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana

Ada Colau ha donat la benvinguda a la celebració de l’Àgora Ciutadana 2021 agraint la feina clau de les entitats socials i de les xarxes veïnals per fer front les conseqüències econòmiques de la Covid-19

L’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva, del qual en formen part més de 700 entitats de la ciutat, ha lliurat aquest dimecres els seus reconeixements

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat aquest dimecres la importància la innovació social per tal de facilitar al màxim l’accés de la ciutadania als serveis socials municipals, en una setmana en què l’Ajuntament ha presentat una quarantena de projectes concrets per ampliar la cobertura social de la població. Durant l’obertura de la 5a Àgora Ciutadana 2021, una trobada que organitza l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, l’alcaldessa ha agraït també la feina diària de milers de persones per ajudar i acompanyar la ciutadania que pitjor ho està passant com a conseqüència de la irrupció de la Covid-19.

 

 

 

A l’acte, que s’ha celebrat al Saló de Cent en un format reduït i que s’ha pogut seguir per via telemàtica, també han participat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, així com la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament, Sonia Fuertes, entre d’altres. Totes dues han posat de manifest la importància d’engegar polítiques concretes per millorar la vida de la gent i proporcionar horitzons de futur en un moment en què es detecten senyals d’increment de la pobresa i les desigualtats com a conseqüència de la irrupció de la pandèmia. De fet, tot i que Barcelona és la capital de l’Estat que més recursos econòmics destina a les polítiques socials, l’Ajuntament ha presentat una nova mesura de govern d’innovació social per tal de facilitar el màxim possible l’accés als serveis socials municipals amb noves perspectives i utilitzant la tecnologia com a aliada. En són un bon exemple el simulador web de ‘Les meves ajudes’ o bé la prova pilot que es posarà en marxa properament per fer atenció social telemàtica.

L’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva és l’espai de participació, de cooperació publico-privada i d’acció conjunta entre institucions i organitzacions de la ciutat que treballen per construir una Barcelona més inclusiva i amb major qualitat de vida per a totes les persones. En definitiva, és un espai compartit entre el govern de la ciutat i la societat civil per a la inclusió social. La finalitat de l’acord és incrementar el capital social de la ciutat, és a dir, la seva capacitat d’organització i actuació conjunta. I ho fa mitjançant la promoció de la cooperació i l’articulació de xarxes d’acció per avançar en la construcció plural i democràtica d’un bé comú primordial: la inclusió social. L’Àgora, celebrada aquest matí, sota el nom ‘El valor del compromís social de la ciutadania de Barcelona’ ha reconegut la tasca i l’esforç de les entitats socials, especialment durant els mesos de confinament i fruit de la pandèmia de la Covid-19. Durant l’Àgora ciutadana s’han entregat els ‘Actius de l’Acord’ a 11 entitats socials, un distintiu per visualitzar i reconèixer l’esforç d’aquelles entitats, organitzacions o projectes, que estan treballant més activament per promoure el compromís social ciutadà. Les entitats reconegudes aquest any han estat:

Durant l’acte també s’ha volgut posar de manifest la tasca feta per persones que realitzen accions de voluntariat en organitzacions o en programes o projectes d’una entitat o associació, persones que participen en accions de bon veïnatge o de caràcter cívic, persones cuidadores i grups d’ajuda mútua, autoajuda o suport, persones que participen a moviments socials, iniciatives o serveis de caire social i participants de projectes o xarxes comunitàries.

 

El Tercer Sector Social a Barcelona

L’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva agrupa unes 780 entitats de caire social. El 85,4% de les entitats tenen persones voluntàries. Gairebé la meitat d’entitats compten amb entre 7 i 50 persones voluntàries i prop del 30% d’organitzacions compta amb més de 50 persones voluntàries. En total, a l’àrea de Barcelona es calcula que hi ha unes 80.000 persones voluntàries. La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Federació Catalana de Voluntariat Social han recollit recentment les següents xifres sobre la seva activitat:

Persones ateses

Principals àmbits d’intervenció

Principals col·lectius atesos

Perfil de les persones voluntàries

Problemàtiques socials agreujades amb la pandèmia

L’emergència social derivada de la pandèmia ha agreujat moltes problemàtiques que ja existien i que s’han fet visibles, com l’economia submergida, el sensellarisme, l’habitatge o la pobresa estructural. Pel que fa als àmbits d’intervenció, els que més han augmentat són els de necessitats bàsiques, xarxes i suport a entitats, acció cívica i comunitària i atenció psicosocial i/o rehabilitació. I en relació amb els col·lectius, l’atenció a les persones amb discapacitat i a les persones en situació de pobresa i exclusió són els que més han crescut.

 

Treball en xarxa

Pràcticament el 90% de les entitats socials enquestades treballen en xarxa amb altres entitats per aconseguir objectius comuns, reduir l’atomització d’accions al territori i aconseguir més impacte i transformació social. Les organitzacions, però, també estableixen relació amb altres agents locals sobretot centres educatius (62%), equipaments públics com centres cívics o ateneus cooperatius (58%) o centres sanitaris (56%) i també amb centres educatius en l’àmbit del voluntariat (aprenentatge i servei).

Fins al moment s’han organitzat quatre Àgores Ciutadanes, l’any 2012, l’any 2014, l’any 2016 i l’any 2018. Totes les Àgores han compartit un mateix objectiu: donar veu a les persones socialment compromeses amb la ciutat, tot promovent un espai per l’intercanvi d’experiències i vivències.





Paraules clau

acord ciutadà/ Àgora Ciutadana/