Barcelona celebra la jornada “Ensopegar amb la memòria” per tal de reflexionar entorn dels micromonuments Stolpersteine : Servei de Premsa

Barcelona celebra la jornada “Ensopegar amb la memòria” per tal de reflexionar entorn dels micromonuments Stolpersteine

26/02/2021



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Dissabte 27 de març, a partir de les 15:30 hores (El Born Centre de Cultura i Memòria), tindrà lloc la jornada “Ensopegar amb la memòria” que gira entorn dels Stolpersteine, uns micromonuments pensats com a memorial de les víctimes dels camps de concentració nazi. L’Ajuntament de Barcelona, a través de la regidoria de Memòria Democràtica, ha organitzat aquesta activitat per tal de reflexionar en profunditat sobre aquest símbol que genera una certa controvèrsia.

El projecte dels Stolpersteine va ser ideat i iniciat per l’artista alemany Gunter Demnig als anys noranta a Alemanya. La seva voluntat era que aquests elements fossin una resposta memorial cívica, paral·lela a les polítiques oficials de l’Alemanya reunificada, davant de la impossibilitat de representar adequadament l’impacte i la pèrdua d’incomptables vides durant l’holocaust.

Aquesta iniciativa privada consisteix en la col·locació de llambordes commemoratives al davant dels domicilis dels que els nazis es van emportar els deportats als camps de concentració de l’Holocaust, el 2018 es va ampliar per commemorar les víctimes d’altres règims i a les víctimes de violència repressiva i del franquisme.  Des de la seva creació, aquesta iniciativa s’ha estès a tota Europa amb més de 70.000 pedres col·locades a 24 països.

La jornada “Ensopegar amb la memòria” s’organitza en tres blocs temàtics que emmarquen i impulsen el debat barceloní i que inclouen una presentació de l’evolució del projecte Stolpersteine: la tasca històrica de plasmar la memòria dels deportats republicans de la dictadura franquista a la ciutat de Barcelona; les expectatives de les associacions civils que representen els represaliats i els deportats; i la cerca d’un gest memorial capaç d’emmarcar-se i alhora destacar en el debat europeu.

La jornada s’iniciarà a les 15:30 hores amb la benvinguda per part de la comissària de la mateixa, Kathrin Golda-Pongratz; a les 15:45 hores tindrà lloc la taula rodona “Gènesi d’un projecte: els micromonuments Stolpersteine – Inicis, evolució, repercussió internacional i debat crític” que comptarà amb la participació d’Anna Warda (Stiftung – Spuren – Gunter Demnig Potsdam), Estela Schindel (Frankfurt / Oder) i Peter Carrier (Berlín / Brunsvic).

Posteriorment, a les 17:05 hores, s’analitzarà “El cas de Barcelona: entre reclams i expectatives de les associacions d’afectats, la voluntat d’actuar i l’apropiació política” amb Jordi Font (Memorial Democràtic de Catalunya), Rosa Toran (Amical de Mauthausen), Teresa del Hoyo (Amical de Ravensbrück), Jordi Guixé (EUROM. European Observatory on Memories), Marko Daniel (Consell Assessor d’Art Públic de Barcelona) i Jordi Rabassa (Ajuntament de Barcelona).

A les 18:50 hores, serà el torn de “La memòria republicana: cap a un gest commemoratiu i reconciliador; perspectives d’actuació”, taula rodona a la que participaran Marta Marín-Dòmine (Barcelona), Marta Simó (Barcelona), Ricardo Brodsky (Santiago de Xile) i Robert Jan van Pelt (Toronto).

Finalment, a les 20:15 hores, es farà una recopilació de les idees, propostes, controvèrsies i reclams exposats i un resum de la jornada.

Les jornades només es podran seguir virtualment amb inscripció.

Podeu consultar el programa en el següent enllaç:

https://elbornculturaimemoria.barcelona.cat/activitat/ensopegar-amb-la-memoria/





Paraules clau

memòria/ Memòria Democràtica/ Stolpersteine/