Els pressupostos participatius arriben a la fase decisòria amb 825 projectes presentats per la ciutadania : Servei de Premsa

Els pressupostos participatius arriben a la fase decisòria amb 825 projectes presentats per la ciutadania

01/03/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Es reprèn el procés de pressupostos participatius, que el proper 22 de març entrarà en la fase de priorització, on veïns i veïnes establiran quines inversions se sotmetran a la votació final de juny

L’Ajuntament destinarà 30 milions d’euros en el que queda de mandat als projectes que s’acabin triant, de manera equitativa per tots els districtes de la ciutat

L’Ajuntament de Barcelona reprèn aquest mes de març els pressupostos participatius del mandat, és a dir, la tria per part de la ciutadania a què destinar 30 milions d’euros del pressupost municipal per als pròxims dos anys. Un cop finalitzada la fase de valoració tècnica de totes les propostes presentades per la ciutadania, ara 825 projectes que compleixen els criteris preestablerts i són viables tècnicament de manera total o parcial entraran a la fase de priorització que començarà el 22 de març.

Dels 825 projectes, 538 compleixen del tot els requisits i la viabilitat tècnica, mentre que 287 resten condicionats a modificacions per acabar d’ajustar-s’hi i entrar a la següent fase. Els criteris que havien de complir les propostes de la ciutadania eren que fossin inversions que no tinguessin associada despesa corrent, que s’ajustessin als límits pressupostaris per projecte, i que fossin iniciatives que no estiguessin ja impulsades pel Govern municipal. En total, la ciutadania ha presentat gairebé 2.000 propostes, de les quals les acceptades representen un 42%. En línies generals, les raons per descartar projectes han estat tenir despesa corrent associada, ser projectes ja executats o en execució, pertànyer a espais privats o de no competència municipal o no respectar els topalls econòmics, entre d’altres.

La tipologia més freqüent d’entre les 825 propostes és la d’inversions per a la pacificació o remodelació de carrers i de l’espai públic, així com incrementar el verd urbà i els espais de joc, intervenir específicament en centres educatius i entorns escolars i millorar la mobilitat i la xarxa ciclista. La ciutadania proposa també invertir en equipaments culturals, de proximitat, esportius, entre d’altres. En d’altres àmbits, convé assenyalar també les propostes presentades en matèria de memòria històrica, tecnologia o dinamització comercial.

Tots els projectes i tota la informació de servei sobre els pressupostos participatius es pot consultar al web Decidim.Barcelona, que alhora serà l’espai on la ciutadania podrà dur a terme la priorització: https://www.decidim.barcelona/processes/PressupostosParticipatius

 

Priorització per part de la ciutadania abans de la votació definitiva

La irrupció de la pandèmia de la covid-19 i la crisi que ha provocat alterar els plans previstos de l’acció municipal, i també dels pressupostos participatius. Així doncs, l’atenció a l’emergència social i la reformulació de prioritats ha obligat a establir un nou calendari que es reprèn aquest mes de març, amb una inversió total de 30 milions d’euros a invertir en els dos anys que queden de mandat. La reducció del pressupost total respecte a la previsió inicial es deu a l’alentiment del procés a causa de la pandèmia i garantir que tots els projectes seleccionats s’executin abans que acabi el mandat.

Així, aquest 22 de març, començarà la fase de priorització, on la ciutadania, a través de la plataforma Decidim.Barcelona, podrà donar el seu suport als projectes que consideri, amb l’objectiu d’establir un filtre ciutadà per establir un màxim de 20 projectes per districte que seran els que sotmetran a la votació definitiva al mes de juny. Cada persona podrà emetre entre dos i deu suports, sense limitació territorial. Alhora, l’import màxim de cada projecte que la ciutadania podrà prioritzar no supera el 50% de la dotació econòmica assignada a cada districte.

 

 

Els propers dies, abans d’entrar a la fase de priorització, serviran per sol·licitar aclariments tècnics respecte aquelles propostes que han estat rebutjades així com per si algun dels promotors dels projectes validats volgués retirar-lo.

Un cop finalitzada la fase de priorització, entre el 6 d’abril i el 7 de maig, els equips tècnics municipals acompanyaran els 200 projectes finalistes per tal de concretar i desenvolupar els projectes tècnics, acabar de condicionar les propostes sempre que sigui necessari, i ajustar l’execució, actuació i el pressupost de la forma més realista possible. D’aquesta manera, quan tingui lloc la votació definitiva, els projectes que acabin seleccionats podran tirar-se endavant amb tota la seguretat tècnica necessària.

 

Equilibri territorial, equitat entre barris i districtes

Els 30 milions d’euros destinats als pressupostos participatius s’han repartit de manera equitativa entre els 10 districtes de Barcelona. Així, el 50% s’ha repartit a parts iguals entre els 10 districtes, i el 50% restant s’ha distribuït segons quatre criteris demogràfics i socioeconòmics tals com la població, la renda familiar disponible, la densitat neta, l’esperança de vida i la superfície.

Alhora, a fi de garantir l’equilibri territorial també entre els barris d’un mateix districte, s’ha establert un mecanisme per garantir que passin a la fase de votació projectes d’un nombre mínim de barris a cada districte.

A la fase de votació, que tindrà lloc el mes de juny, cada persona podrà votar els projectes de dos districtes, aquell on estigui empadronat i un de la seva elecció, podent votar tants projectes com consideri.

 

Districte Inversió Nombre de projectes
Ciutat Vella 3.400.000 € 90
Eixample 3.000.000 € 92
Sants-Montjuïc 3.600.000 € 132
Les Corts 2.000.000 € 67
Sarrià – Sant Gervasi 2.200.000 € 77
Gràcia 2.400.000 € 58
Horta-Guinardó 3.200.000 € 69
Nou Barris 3.600.000 € 50
Sant Andreu 3.000.000 € 92
Sant Martí 3.600.000 € 98

 

 

 

 





Paraules clau

pressupostos/ pressupostos participatius/