Servei de Premsa
24/01/2025
Barcelona reforça el Projecte Concilia amb un setè espai de canguratge gratuït al barri del Bon Pastor
08/03/2021
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Des que es va posar en marxa, el servei per facilitar la conciliació laboral, familiar i personal ha realitzat més de 3.000 canguratges a prop de 400 infants diferents
El projecte, que funcionava com una prova pilot des del mes d’octubre, s’ha prorrogat fins al mes de juliol gràcies a la bona acceptació entre les famílies
El Concilia forma part del Pla de Barris, una estratègia que en total ha potenciat 24 programes dedicats a combatre la desigualtat de gènere, amb projectes dedicats a l’ocupació, la formació, les cures o l’urbanisme
L’Ajuntament de Barcelona ha decidit reforçar el Projecte Concilia amb l’obertura d’un setè espai de canguratge gratuït al barri del Bon Pastor. El servei, que funciona des del mes de setembre passat com una estratègia municipal més per facilitar la conciliació laboral, familiar i personal en zones de la ciutat amb menor renda per càpita i que formen part del Pla de Barris, ha demostrat en els primers mesos de vida la seva utilitat per facilitar la participació en cursos de formació, la incorporació al món laboral, o bé reduir la precarietat especialment entre les famílies monoparentals.
L’obertura del nou local referma l’aposta de l’Ajuntament per un servei pioner que es va posar en marxa inicialment com una prova pilot i que, vista la seva bona acceptació i acollida entre les famílies, ara s’ha perllongat fins al proper mes de juliol. Durant els primers mesos de funcionament, el Projecte Concilia ha permès la realització de més de 3.000 serveis de canguratge a prop de 400 infants diferents, la majoria d’ells amb 5 i 6 anys. De mitjana, cadascun d’aquests infants utilitza el servei tres vegades al mes, la qual cosa demostra la confiança de les famílies vers el Concilia, així com la seva utilitat. De fet, la mitjana d’infants per espai i hora ha anat augmentat progressivament des de la posada en marxa del projecte, quelcom que té a veure amb un major coneixement i a una millor coordinació dels diferents serveis socials i d’entitats per fer derivacions. A més a més, 26 dels infants atesos presentaven necessitats educatives especials.
Per zones, la participació ha estat força similar, tot i que destaca una major afluència al barri del Besòs i el Maresme, motiu pel qual ara s’ha decidit obrir un nou servei al barri proper del Bon Pastor. Un 48,7% de les famílies ateses eren monoparentals, el 54% estava vinculada prèviament a altres serveis públics i el principal motiu de la demanda del servei era per treballar (33%), seguit de la demanda de tenir un temps puntual de respir (19%). Pel que fa a l’impacte de la Covid-19, destaca el bon funcionament dels protocols de prevenció, atès que només s’ha detectat un cas positiu el mes de novembre passat en un infant, mentre que en total hi ha hagut 14 confinaments (12 infants i dues educadores) per possible contacte amb un cas positiu.
Amb l’obertura del nou punt d’atenció, els punts en què funciona hores d’ara el Projecte Concilia són els següents:
- La Verneda i la Pau: Casal de Barri La Pau.
- El Besòs i el Maresme: Casal de Barri Besòs.
- Bon Pastor: Institut Escola El Til·ler.
- Trinitat Vella: Escola Ramon Berenguer III.
- Raval: Espai Erasme Janer.
- La Marina: Sala Pepita Casanellas.
- Zona Nord: Centre Cívic Zona Nord.
El Projecte Concilia funciona en horari de tarda de dilluns a divendres, fins i tot fent recollides puntuals a la sortida del centre educatiu, mentre que el cap de setmana s’amplia també als matins. Els espais funcionen sota inscripció prèvia a la pàgina web http://concilia.incoop.cat, tot i que els equips del servei també tenen hores assignades per atendre les famílies que no tinguin la possibilitat de fer la inscripció online. El servei de canguratge té capacitat per acollir fins a 8 infants per espai cada hora, i per aquesta raó contempla que l’assistència es pugui reservar amb 48 hores d’antelació, tot i que també es pot donar resposta a casos d’emergència sobrevinguts. L’objectiu és proporcionar a aquests infants un temps de lleure de qualitat, amb activitats pedagògiques adaptades a les diferents edats basades en valors com la coeducació, la participació, l’educació ambiental, la interculturalitat, l’educació ambiental, la salut i l’art.
Un Pla de Barris orientat a combatre la desigualtat de gènere
El projecte Concilia forma part de l’estratègia del Pla de Barris per combatre la desigualtat de gènere en els barris amb major vulnerabilitat social i econòmica. Des que es va posar en marxa el Pla, s’han desplegat un total de 24 programes vinculats a fomentar l’ocupació i la formació, facilitar les cures i abordar l’urbanisme de la ciutat amb perspectiva de gènere.
Alguns programes que s’han desplegat en el marc del Pla de Barris són:
- Marxes exploratòries. Es van realitzar 7 marxes exploratòries amb l’objectiu de millorar l’espai públic amb perspectiva de gènere a partir d’una dinàmica de participació i co-creació amb un grup de dones vinculades al territori, promovent a la ciutat un nou model urbà inclusiu que tingui en compte la diversitat de gènere, l’edat o l’origen, per construir una ciutat més equitativa, segura i sense barreres. S’han executat passos de vianants, millores en el mobiliari urbà i la il·luminació, instal·lació d’aparells saludables per a gent gran, intervencions artístiques en l’espai públic, reurbanització de parterres o instal·lació de baranes, entre d’altres. Aquestes marxes han tingut lloc a la Marina, Trinitat Nova, Bon Pastor, Trinitat Vella, El Besòs i el Maresme, La Verneda i la Pau, i Roquetes. Trobareu un vídeo de les xarxes en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=MU_JIb0XHHg.
- En Prenem Cura / Ca l’Abril. A partir d’una exploració de demanda de serveis existent en l’àmbit de l’economia de les cures a Zona Nord, Sant Genís dels Agudells i la Teixonera, es va iniciar un programa de formació en emprenedoria social on es van treballar les habilitats i competències per tirar endavant un projecte laboral col·lectiu que incorporés els valors de l’Economia Social i Solidària i un servei d’atenció i seguiment personalitzat a partir de les necessitats tant individuals com col·lectives. Fruit d’aquesta formació, sorgeix un acompanyament a la constitució la cooperativa Ca l’Abril, una iniciativa d’economia social. Actualment, la cooperativa està formada per 12 sòcies que ofereixen serveis professionals de cures. Més informació a https://calabril.com/es/
- SU+MA. El projecte SU+MA, encara vigent, és un servei de cures per a infants dins l’escola d’adults de Trinitat Vella per facilitar la participació i la formació, especialment de dones nouvingudes, a l’escola d’adults, especialment en l’aprenentatge de llengües.
- Las Magas. Projecte de formació pel disseny i fabricació de vestuari escènic amb l’objectiu d’apoderar i fomentar l’enxarxament de les dones de Trinitat Vella. Las Magas va ser una activitat socioprofessional amb el valor afegit d’establir un vincle amb el sector artístic i de la cultura. Hi van intervenir 10 dones, que també van participar a la cavalcada de reis de Trinitat Vella amb el vestuari que elles mateixes havien confeccionat.
- Recondueix el teu perfil professional. Encara en actiu a La Marina, Bon Pastor, Baró de Viver, La Verneda i La Pau, aquest projecte té com a objectiu incidir en la feminització d’ocupacions vinculades als polígons industrials de la ciutat. Per fer-ho, es subvencionen els carnets de conduir C, D i CAP (Certificat d’Aptitud Professional) d’obligada obtenció a dones en situació d’atur o precarietat laboral que vulguin treballar en sectors masculinitzats del transport de persones o de mercaderies.
D’altra banda, el Pla de Barris 2021-2024, que tot just engega ara, continuarà desplegant projectes per revertir la desigualtat de gènere i incidirà en consolidar programes per afavorir la socialització de les cures i la promoció d’espais de proximitat pel suport mutu i l’acompanyament a dones.
Paraules claucanguratge/ Concilia/ Pla de Barris/