Barcelona reforça el Projecte Concilia amb un setè espai de canguratge gratuït al barri del Bon Pastor : Servei de Premsa

Barcelona reforça el Projecte Concilia amb un setè espai de canguratge gratuït al barri del Bon Pastor

08/03/2021

Des que es va posar en marxa, el servei per facilitar la conciliació laboral, familiar i personal ha realitzat més de 3.000 canguratges a prop de 400 infants diferents

El projecte, que funcionava com una prova pilot des del mes d’octubre, s’ha prorrogat fins al mes de juliol gràcies a la bona acceptació entre les famílies

El Concilia forma part del Pla de Barris, una estratègia que en total ha potenciat 24 programes dedicats a combatre la desigualtat de gènere, amb projectes dedicats a l’ocupació, la formació, les cures o l’urbanisme

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit reforçar el Projecte Concilia amb l’obertura d’un setè espai de canguratge gratuït al barri del Bon Pastor. El servei, que funciona des del mes de setembre passat com una estratègia municipal més per facilitar la conciliació laboral, familiar i personal en zones de la ciutat amb menor renda per càpita i que formen part del Pla de Barris, ha demostrat en els primers mesos de vida la seva utilitat per facilitar la participació en cursos de formació, la incorporació al món laboral, o bé reduir la precarietat especialment entre les famílies monoparentals.

L’obertura del nou local referma l’aposta de l’Ajuntament per un servei pioner que es va posar en marxa inicialment com una prova pilot i que, vista la seva bona acceptació i acollida entre les famílies, ara s’ha perllongat fins al proper mes de juliol. Durant els primers mesos de funcionament, el Projecte Concilia ha permès la realització de més de 3.000 serveis de canguratge a prop de 400 infants diferents, la majoria d’ells amb 5 i 6 anys. De mitjana, cadascun d’aquests infants utilitza el servei tres vegades al mes, la qual cosa demostra la confiança de les famílies vers el Concilia, així com la seva utilitat. De fet, la mitjana d’infants per espai i hora ha anat augmentat progressivament des de la posada en marxa del projecte, quelcom que té a veure amb un major coneixement i a una millor coordinació dels diferents serveis socials i d’entitats per fer derivacions. A més a més, 26 dels infants atesos presentaven necessitats educatives especials.

Per zones, la participació ha estat força similar, tot i que destaca una major afluència al barri del Besòs i el Maresme, motiu pel qual ara s’ha decidit obrir un nou servei al barri proper del Bon Pastor. Un 48,7% de les famílies ateses eren monoparentals, el 54% estava vinculada prèviament a altres serveis públics i el principal motiu de la demanda del servei era per treballar (33%), seguit de la demanda de tenir un temps puntual de respir (19%). Pel que fa a l’impacte de la Covid-19, destaca el bon funcionament dels protocols de prevenció, atès que només s’ha detectat un cas positiu el mes de novembre passat en un infant, mentre que en total hi ha hagut 14 confinaments (12 infants i dues educadores) per possible contacte amb un cas positiu.

Amb l’obertura del nou punt d’atenció, els punts en què funciona hores d’ara el Projecte Concilia són els següents:

El Projecte Concilia funciona en horari de tarda de dilluns a divendres, fins i tot fent recollides puntuals a la sortida del centre educatiu, mentre que el cap de setmana s’amplia també als matins. Els espais funcionen sota inscripció prèvia a la pàgina web http://concilia.incoop.cat, tot i que els equips del servei també tenen hores assignades per atendre les famílies que no tinguin la possibilitat de fer la inscripció online. El servei de canguratge té capacitat per acollir fins a 8 infants per espai cada hora, i per aquesta raó contempla que l’assistència es pugui reservar amb 48 hores d’antelació, tot i que també es pot donar resposta a casos d’emergència sobrevinguts. L’objectiu és proporcionar a aquests infants un temps de lleure de qualitat, amb activitats pedagògiques adaptades a les diferents edats basades en valors com la coeducació, la participació, l’educació ambiental, la interculturalitat, l’educació ambiental, la salut i l’art.

 

Un Pla de Barris orientat a combatre la desigualtat de gènere

El projecte Concilia forma part de l’estratègia del Pla de Barris per combatre la desigualtat de gènere en els barris amb major vulnerabilitat social i econòmica. Des que es va posar en marxa el Pla, s’han desplegat un total de 24 programes vinculats a fomentar l’ocupació i la formació, facilitar les cures i abordar l’urbanisme de la ciutat amb perspectiva de gènere.

Alguns programes que s’han desplegat en el marc del Pla de Barris són:

D’altra banda, el Pla de Barris 2021-2024, que tot just engega ara, continuarà desplegant projectes per revertir la desigualtat de gènere i incidirà en consolidar programes per afavorir la socialització de les cures i la promoció d’espais de proximitat pel suport mutu i l’acompanyament a dones.Compartiu aquest contingut