La Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 reforça la seva dimensió metropolitana promocionant la carxofa, emblema del Parc Agrari del Baix Llobretat : Servei de Premsa

La Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 reforça la seva dimensió metropolitana promocionant la carxofa, emblema del Parc Agrari del Baix Llobretat

10/03/2021



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Prat i Sant Boi s’alien per primera vegada en una campanya conjunta per promoure la carxofa i l’agricultura de proximitat. La campanya s’ha presentat aquest migdia en un acte que ha comptat amb la participació de la presidenta de l’AMB i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret

L’acte ha comptat també amb la presència de representants de les Cooperatives Agrícoles del Prat i de Sant Boi, de la restauració local i el teixit comercial i comunitari de totes dues ciutats.
La campanya s’emmarca en el conjunt d’activitats que s’estan impulsant en diferents municipis metropolitans en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible de Barcelona 2021

Barcelona és enguany la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, un esdeveniment que depassa la capital catalana i s’estendrà arreu de l’àrea metropolitana, que preveu desenvolupar més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible fins al mes de desembre. Està organitzat a partir de la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i el PEMB (Pla Estratègic Metropolità de Barcelona)

El Prat, Sant Boi de Llobregat i Barcelona s’han aliat en una campanya conjunta, sota el lema “El Prat i Sant Boi, capitals mundials de la carxofa”, per promoure la producció i consum de l’emblemàtica hortalissa del Parc Agrari del Baix Llobregat, que es desenvoluparà fins a principis del mes de maig.

 

 

Les dues ciutats desenvolupen aquesta campanya en el marc de la Capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona 2021. Aquest esdeveniment té per objectiu promoure models d’alimentació sostenible, justa i sana a partir d’un cicle d’activitats que s’estenen també a diversos municipis metropolitans. A més, la pandèmia ha posat encara més de manifest la necessitat de promoure models de ciutat més sostenibles i de protegir les grans infraestructures verdes i metropolitanes com el Parc Agrari, així com de garantir l’abastiment de productes de proximitat.

La campanya d’El Prat i Sant Boi s’ha presentat aquest migdia a la masia de Can Comas, situada al Parc Agrari, amb la presència de l’alcalde i l’alcaldessa del Prat i de Sant Boi, Lluís Mijoler i Lluïsa Moret, respectivament, i la presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’alcaldessa de Barcelona, que enguany ostenta la capitalitat mundial del’alimentació sostenible, Ada Colau. L’acte també ha comptat amb la presència de representants de les Cooperatives Agrícoles del Prat i de Sant Boi, de la restauració local i el teixit comercial i comunitari de totes dues ciutats.

Per la seva part, l’AMB es mostra a favor del reforç de les polítiques alimentàries i de l’alimentació saludable i de proximitat. Així mateix, encoratja els governs locals perquè comencin a treballar en polítiques o activitats que posin en valor l’alimentació saludable i sostenible, com és el cas d’El Prat i Sant Boi. Per ajudar els municipis en aquest procés, l’AMB ha elaborat una guia de participació dels municipis en la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona 2021 i el Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2020-2023.

En el decurs de la presentació, l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, Ada Colau, ha destacat la importància econòmica i ecològica dels espais agrícoles de la regió metropolitana, “aquest parc agrari és un tresor que d’aprofitar”, i ha expressat la rellevància de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible perquè planteja la necessitat d’un canvi en el model alimentari, fomentant la producció local i de proximitat.

Colau també ha afirmat que “impulsar el producte local és una de les millors formes de donar suport a la nostra economia i també a una alimentació saludable”, i ha posat en valor el camí que està fent la pagesia per avançar cap una agricultura més sostenible.

En el marc d’aquest esdeveniment el Prat i Sant Boi es reivindiquen com a capitals mundials de la carxofa. Cal recordar que, als terrenys del Parc Agrari del Baix Llobregat dels dos termes municipals, hi ha 248 hectàrees de conreu de carxofa segons les darreres dades disponibles del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya (2019). Segons les dades de rendiment mitjà del conreu de carxofa (de 10 tones/ha) del Departament d’Agricultura, això equival a una producció anual de 2.480 tones.

Les dues ciutats també han decidit sumar esforços per posar en valor la carxofa i, en general, l’agricultura de proximitat, després que el context de pandèmia sanitària hagi evidenciat la necessitat de promoure models de ciutat més sostenibles i garantir l’abastiment de productes de proximitat. Per aquest mateix motiu, ambdues ciutats també reivindiquen la promoció i protecció del Parc Agrari del Baix Llobregat, com a gran infraestructura verda i principal espai de producció agrícola de l’àrea metropolitana, per tal de preservar la seva biodiversitat i els seus conreus. En aquest sentit, es reclama enfortir el lideratge metropolità sobre aquests espais.

Barcelona i la seva àrea metropolitana, Capitals Mundials de l’Alimentació Sostenible 2021

Barcelona és enguany la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, un esdeveniment que depassa la capital catalana i s’estendrà arreu de l’àrea metropolitana, que preveu desenvolupar més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible fins al mes de desembre. Està organitzat a partir de la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i el PEMB (Pla Estratègic Metropolità de Barcelona).

Entre les cites més rellevants, cal destacar que Barcelona  acollirà el VII Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, el primer tractat internacional de ciutats en matèria d’alimentació, que remarca el paper estratègic dels municipis en el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles. L’objectiu d’aquesta i la resta d’activitats del cicle és contribuir a dissenyar i desplegar  polítiques i projectes alimentaris per situar la metròpoli de Barcelona com a referència en aquest àmbit. Es vol construir una estratègia de polítiques alimentàries amb horitzó 2030.

Més informació:




Paraules clau

Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021/ carxofa/