[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona aposta per l’empoderament dels i les joves arran de la crisi generada per la pandèmia : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona aposta per l’empoderament dels i les joves arran de la crisi generada per la pandèmia

13/03/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona impulsa una nova Mesura de govern per promoure l’empoderament i oferir oportunitats de futur a la joventut de la ciutat afectada per la crisi derivada per la Covid-19

“La Joventut al cap 2021-2022” actua en 6 àmbits prioritaris que corresponen als més afectats pel jovent: educació, ocupació, associacionisme i participació, benestar, habitatge, i equipaments i serveis juvenils

Programes d’assessoria acadèmica, tallers d’autoconeixement, càpsules informatives per combatre l’addicció a les pantalles o donar resposta als canvis en les relacions afectives i sexuals, promoció de l’emancipació juvenil i la millora de l’accés als serveis i equipaments juvenil són algunes de les 45 accions que presenta la Mesura

L’Ajuntament de Barcelona presentarà a la propera Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports una nova Mesura de govern per promoure l’empoderament dels i les joves i acompanyar-los en la seva transició a la vida adulta. El document recull 45 actuacions, dotades amb un pressupost de més de 2,5 milions d’euros, que s’aplicaran al llarg d’aquest any i el vinent amb l’objectiu de generar confiança i oferir oportunitats de futur per a la joventut de Barcelona afectada per la crisi derivada de la pandèmia.

El document s’emmarca dins el Pla d’Adolescència i Joventut (PAJ) 2017-2021,  i suposa una actualització del mateix, necessària a causa de la situació generada per la Covid-19. Davant el nou context de pandèmia mundial, “La joventut al cap 2021-2022” dona resposta a les noves realitats amb l’objectiu de no deixar enrere als i les joves i pal·liar les conseqüències d’aquesta emergència sanitària, econòmica i social en el col·lectiu.

El nou context ha generat  incerteses i pors en els i les joves, els quals es troben en un moment vital de transició cap a la vida adulta que incrementa el neguit respecte al seu futur. En l’Enquesta a la Joventut de Barcelona, presentada el novembre de 2020, més de la meitat dels joves creien que la crisi generada per la pandèmia els afectaria de manera negativa o molt negativa en el seu futur. Davant aquesta situació, l’Ajuntament aposta tant per millorar la situació d’aquelles persones joves que han vist com la pandèmia ha canviat la seva situació laboral, educativa, familiar o social, com per generar confiança i oferir-los oportunitats de futur.

Per tant, davant la incertesa de les noves estructures socials, és necessari fomentar l’empoderament del jovent, dotant-los d’eines de capacitació, assessorament, suport i d’informació veraç per tal que puguin prendre decisions que els ajudin a construir el seu propi projecte vital amb llibertat. La Mesura de govern, tot i el seu caràcter universal, tindrà present les desigualtats estructurals i posarà especial atenció en els col·lectius més vulnerables, amb un desplegament compensatori en aquells barris on les dades socioeconòmiques són més desfavorables.

El document recull un paquet de mesures integrals per incorporar al PAJ en el període 2021-2022. Les propostes s’agrupen en sis àmbits de treball prioritaris: educació, ocupació, associacionisme i participació, benestar, habitatge, i equipaments i serveis juvenils. Així doncs, les 45 noves accions proposades  s’afegiran a les 180 mesures que ja recull el PAJ.

 

Acompanyament en les transicions educatives

La situació actual evidencia la necessitat d’incrementar i posar especial èmfasi en l’acompanyament en les transicions educatives.  Per aquesta raó, el programa “Decideix”, d’acompanyament a la presa de decisions educatives, es replicarà en tots els districtes de la ciutat a través dels punts infoJOVE. De la mateixa manera, s’elaborarà una guia sobre la presa de decisions constructiva i respectuosa dirigida a l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius.

D’altra banda, per donar resposta a les competències digitals i socioemocionals en  els entorns educatius, es proposa un reforç addicional amb projectes com “Acompanyem als que acompanyen”, un assessorament adreçat a professionals de la joventut per ajudar a desenvolupar de la millor manera la seva tasca educativa en l’actual context. Pel que fa a la relació amb l’acompanyament digital de les famílies, s’impulsarà una línia de treball entre el Centre per a famílies amb fills i filles adolescents (del SAIF) i el Cibernàrium per tal d’oferir eines TIC a les famílies i per a que puguin desenvolupar de la millor manera la seva funció parental a través de la seva formació.

 

Increment d’assessorament laboral

Aquesta setmana el consistori va presentar el Pla per al Foment de l’Ocupació Juvenil, que amb un pressupost de 12 milions d’euros, augmentarà la capacitat dels serveis d’atenció i acompanyament per tal d’arribar a atendre a unes 15.000 persones joves, el que suposa el total del col·lectiu juvenil a l’atur de Barcelona. Tot i això, la Mesura de govern incorpora altres propostes que depenen directament dels serveis de joventut de l’Ajuntament.

La situació actual ha generat diverses necessitats que fins al moment no havien estat reclamades; una d’elles és el reforç dels canals de comunicació telemàtica amb la població jove i la incorporació d’eines virtuals a la recerca de feina, tal com s’ha fet amb la digitalització dels serveis infoJOVE. També s’ha incrementat la demanda de suport en l’orientació laboral i acadèmica, així que com a resposta s’han posat en marxa dispositius com el Club de la Feina i el Pla B. A més, es crearà un cicle sobre els drets i deures laborals. Per últim, en col·laboració amb els districtes, es realitzaran uns tallers d’autoconeixement i acompanyament emocional per reduir incerteses i neguits en la població de 20 a 30 anys.

 

Suport a les entitats juvenil

El context actual també planteja un escenari complicat per l’educació en el lleure i les entitats juvenils, per aquesta raó es manté el compromís de seguir treballant plegats i es planteja una taula permanent per donar resposta a les necessitats de les entitats en matèria d’ús d’espais públics adequats a les restriccions sanitàries. Per tant, ja s’està treballant per iniciar de nou el projecte “Tractor” en alguns districtes de la ciutat, el qual permet l’ús continuat d’espais públics per part de caus i esplais.

 

Foment del benestar emocional i psicològic

Un dels principals àmbits d’actuació és el de benestar emocional i psicològic del jovent; per aquest motiu, el consistori proposa ampliar els serveis d’escolta emocional i reforçar l’equip professional per treballar la salut emocional. S’ampliarà el servei “Aquí t’escoltem” tant presencial com virtualment; es preservaran els espais grupals als serveis d’escolta emocional; i es crearà una nova guia per a la detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situació de soledat.

A més, es proposen diferents actuacions com càpsules informatives per treballar el dol i les noves pors aparegudes arran de la Covid-19; formacions a joves i professionals sobre els canvis en les relacions afectives i sexuals dels joves a causa de les mesures de seguretat i distanciament; i es treballarà a partir d’activitats i una guia la prevenció de les addiccions a les pantalles sorgides o agreujades arran del confinament.

 

Facilitar l’emancipació del col·lectiu jove

L’emancipació de les persones joves no s’ha aturat durant la pandèmia, però les normatives sí han variat. D’aquesta manera, s’ha creat informació accessible i actualitzada sobre els processos i recursos existents en el nou context. També es proposa vetllar perquè el criteri del manteniment de la reserva del 30% s’apliqui a tots els tipus de polítiques d’habitatge, incorporant la perspectiva jove a la Taula d’Habitatge Cooperatiu i potenciant programes de convivència intergeneracional, com “Viure i Conviure” i d’acolliment temporal de persones joves afectades per la crisi actual.

 

Millorar l’accés als serveis i equipaments juvenils

En el context de pandèmia, els serveis adreçats a joves han presenciat una pujada en els seus indicadors d’ús. En aquest sentit, es considera important continuar avançant en la implantació del nou model de serveis infoJOVE, alhora d’apropar  i donar a conèixer els serveis existents a les persones joves de la ciutat. D’altra banda, també es vol potenciar l’art emergent de joves creadors donant continuïtat i ampliant projectes creatius  com MURBAS.

 

Declaracions de Joan Ramon Riera

Vídeo (MP4)

Àudio (WAV)

 

Paraules clau

empoderament/ joves/ pandèmia/