L’Ajuntament homologa els primers set inversors del mecanisme MESBarcelona, creat per impulsar la fotovoltaica i la rehabilitació energètica gratuïta a la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament homologa els primers set inversors del mecanisme MESBarcelona, creat per impulsar la fotovoltaica i la rehabilitació energètica gratuïta a la ciutat

17/03/2021

La comissió d’Economia i Hisenda aprova el primer llistat d’empreses i grups empresarials que poden ser inversors homologats en el Mecanisme per l’Energia Sostenible de Barcelona (MESBarcelona)

Es tracta d’Endesa X Servicios SK, GVC GAESCO Gestión Gestora de Instituciones de Inversión Colectiva SA, Inversiones Financieras Perseo S, Naturgy Iberia, SA, Suma Capital SGECR, SA, Hendian Group DMEGC Magnetic, Intermone y Titulización SFGT, SA

Proposen estratègies d’inversió molt diversificades, que engloben el conjunt d’opcions possibles: edificació pública; residencial; d’oficines, industrials o aparcaments i aposten per actuacions en fotovoltaica, rehabilitació i fins i tot hidrogen

Són inversors molt heterogenis des del punt de vista d’origen: grans grups energètics, empreses especialitzades en instal·lació de fotovoltaica, gestors experts en inversió energètica, inversors internacionals i fins i tot l’opció de crowdfunding

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat els primers set inversors homologats en el Mecanisme per l’Energia Sostenible de Barcelona (MESBarcelona), l’instrument financer público privat creat per invertir i instal·lar plaques fotovoltaiques als terrats de la ciutat i impulsar la rehabilitació energètica gratuïta en edificis d’alt consum energètic (hospitals, hotels i centres esportius, principalment).

La Comissió d’Economia i Hisenda, amb els vots a favor del Govern, ERC, Ciutadans, PP i l’abstenció de Junts i Barcelona pel Canvi, ha donat llum verd al primer llistat d’empreses i grups empresarials que compleixen els requisits per ser homologats i per tant, podran realitzar inversions de caràcter financer, mitjançant aquest nou mecanisme.

El Comissionat de l’Agenda 2030, Miquel Rodríguez, ha defensat “que els grups inversors tenen el perfil per poder desplegar amb garanties el Mecanisme MESBarcelona, i garantir el model de co-inversió conjunta plantejat per l’Ajuntament, que ha de representar un impuls de les energies renovables, amb la característica que aquest desplegament de plaques fotovoltaiques sigui gratuïta pels propietaris dels edificis”. Segons ha avançat el Comissionat, “a partir d’aquesta homologació, avançarem en la concreció d’inversions de cara a poder fer una primera ronda d’inversió abans d’estiu, quan haguem valorat els projectes concrets que ens presentin”.

Els set primers inversors homologats són les següents:

Els 7 inversors homologats proposen unes estratègies d’inversió molt diversificades, que engloben el conjunt d’opcions possibles: edificació pública; residencial; d’oficines, industrials o aparcaments. També ofereixen diversitat de tipus d’actuacions: fotovoltaica, rehabilitació i fins i tot hidrogen. Així mateix són inversors molt heterogenis des del punt de vista d’origen: grans grups energètics, empreses especialitzades en instal·lació de fotovoltaica, gestors experts en inversió energètica, inversors internacionals i fins i tot l’opció de crowdfunding.

Aquests set no tenen perquè ser els únics inversors homologats. Quan hi hagi més inversors interessats en participar en el projecte MESBarcelona es procedirà a realitzar altres processos d’homologació.

 

MESBarcelona: un instrument financer per impulsar les energies renovables

El MESBarcelona és un instrument financer de inversió públic-privada entre l’Ajuntament de Barcelona i uns inversors homologats. L’Ajuntament invertirà 50M€ i espera obtenir una inversió privada de com a mínim 116M€ més per poder impulsar les energies renovables a Barcelona. La previsió és que el MESBarcelona augmenti en un 66% l’energia renovable produïda a Barcelona, fins a 83MWp. Aquesta energia renovable permetrà una reducció d’emissions màxima de 33.264 tCO2eq, és a dir l’equivalent a retirar dels nostres carrers 19.000 vehicles.

Els inversors homologats, que ara signaran acords marc amb l’Ajuntament, seran els encarregats de cercar els projectes on fer la inversió conjunta amb l’Ajuntament i contactar amb els propietaris d’edificis per analitzar les possibles inversions en fotovoltaica i en rehabilitació energètica. En un termini de 3 mesos, a partir d’aquesta aprovació, l’Ajuntament espera poder realitzar la primera ronda d’inversió, on els inversors homologats faran arribar les primeres propostes per instal·lar plaques fotovoltaiques i rehabilitar energèticament edificis..

De forma paral·lela, l’Ajuntament de Barcelona llençarà una campanya de comunicació del MESBarcelona, perquè sigui conegut per la ciutadania. També es posarà en funcionament una pàgina web perquè els propietaris que vulguin facilitin les dades dels seus edificis per tal que els inversors avaluïn la possibilitat de posar plaques fotovoltaiques o fer rehabilitació energètica.Compartiu aquest contingut