Els Bombers de Barcelona millora la seva capacitat de resposta i d’adaptació als nous reptes de la ciutat : Servei de Premsa

Els Bombers de Barcelona millora la seva capacitat de resposta i d’adaptació als nous reptes de la ciutat

30/03/2021



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El cos de Bombers incorpora quatre nous vehicles que milloraran l’eficiència i la qualitat del servei

L’any 2020 els Bombers de Barcelona van realitzar més de 18.000 serveis

Es van desinfectar 215 residències i van realitzar més de 5.000 PCR’s

El Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), més conegut popularment com el Cos de Bombers de Barcelona, està format per un conjunt de persones que treballen per atendre, en el mínim de temps possible, els incidents de caràcter urgent amb greu risc per persones i béns i que requereixen de la intervenció de professionals altament especialitzats.

 

 

Durant els darrers anys les funcions d’aquest servei han anat variant progressivament passant del concepte de bombers que apaguen focs a la d’un concepte més transversal on, a banda de la intervenció en incendis, es compta amb professionals que intervenen en salvaments, en situacions d’auxili, en incidents tecnològics, en fuites químiques, en la planificació d’esdeveniments i en moltes altres funcions.

L’any 2020 aquesta transversalitat ha pres major rellevància amb la tasca que han tingut els i les professionals que formen part de l’SPEIS durant la gestió de la pandèmia de la COVID-19.

 

Capacitat de resposta davant l’emergència sanitària

Uns dels primers objectius de l’SPEIS era el de ser capaços de mantenir el personal suficient per fer front a l’emergència sanitària. Aquest objectiu es va assolir gràcies a un pla de contingència que va reservar part del personal i va establir diferents estratègies de desinfecció i de disseny de la guàrdia.

Per tal de prevenir el personal operatiu dels riscos de contaminació i establir els procediments de seguretat davant dels nous reptes i tasques a desenvolupar en les col·laboracions, es van elaborar procediments específics i adients per eliminar aquests riscos.

Els Bombers també van habilitar espais alternatius/satèl·lits per poder segregar dotacions, minimitzant el contacte entre els grups del mateix torn i/o les dotacions de reforç de d’altres torns.

L’SPEIS també es va integrar en les diferents organitzacions de Protecció Civil, tant municipals com de país. En aquest sentit continuen integrats en el Comitè Tècnic del Pla d’Actuació del PROCICAT, i en el Comitè Tècnic de Seguiment del Pla de Protecció Civil Municipal (CECOPAL).

Des de l’inici de la pandèmia i fins el mes de desembre, els Bombers de Barcelona van realitzar 141 salvaments relacionats amb la COVID-19 i van estar col·laborant en tots els projectes que es van posar en marxa a la ciutat per fer front a l’emergència sanitària aportant la seva capacitat organitzativa i l’experiència del capital humà:

Oficina Tècnica Pere Virgili: des d’aquesta oficina es van dirigir els procediments, protocols i implicació dels serveis municipals davant la Covid-19 en col·laboració amb el Departament de Salut i el Consorci Sanitari.

Projecte Benestar- Residències: Aquest projecte va respondre a la necessitat de separar els interns afectats a la mateixa vegada que es neteja i desinfecten les estàncies. La col·laboració en aquest projecte comporta, en primer lloc, tasques de separació de persones contaminades de les que encara no tinguessin símptomes. Després o paral·lelament amb aquestes feines, es realitzava una neteja i desinfecció de tots els espais amb peròxid d’hidrogen. En total es van realitzar un total de 215 serveis.
Bombers de Barcelona també va realitzar 4.728 PCR’s en 80 residències i va assessorar en 241 plans de contingència dels centres residencials.

Projectes Espais Salut: Bombers va aportar el personal per crear una oficina tècnica que ha garantit els següents àmbits: assessorament als establiments i al personal sanitari pel que fa a l’adequació de l’espai, material sanitari, EPIS i recursos humans, posada en marxa d’una nova sala de coordinació per tal d’agilitzar les altes hospitalàries i dotació d’una flota pròpia d’ambulàncies que es fan càrrec dels trasllats fins als hotels. Aquestes ambulàncies van ser dotades amb personal de Bombers, tant de guàrdia com del personal previst en reserva

Muntatge de pavellons: Des de Bombers es van fer els projectes per a la instal·lació i les reformes necessàries per posar-los en marxa, la redacció i implantació dels plans d’emergència dels espais. En l’àmbit més logístic, diàriament s’activaven dotacions que ajuden en el moviment i instal·lació de llits als pavellons, senyalització de circuits al seu interior i d’altres tasques de suport.

Projecte Social –Fira: Els treballs realitzats per Bombers en els pavellons han estat la realització del projecte tècnic, en base al programa de necessitats donat per l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament, i la direcció de l’execució de l’obra sobre el terreny, així com la redacció i implantació dels plans d’emergència dels espais.
En aquestes tasques, s’ha comptat amb la col·laboració del Departament d’Infraestructures de l’esmentada Àrea, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona així com el departament d’enginyeria de Fira Barcelona. L’Exèrcit de Terra i la UME han aportat gran part del mobiliari, així com mòdul de dutxes, cuina i tendes de campanya.

Bombers també va donar suport logístic, principalment en la disposició de llits en els pavellons, i l’elaboració i implantació del Pla d’Emergència i va realitzar 333 PCR’s.

 

Nous recursos materials per millorar la gestió dels serveis

Durant l’any 2020 l’SPEIS va fer un total de 18.498 intervencions en salvaments, incendis o explosions, assistències tècniques, i tasques de prevenció operativa. Aquesta xifra representa una reducció del 12% respecte a l’any 2019.

Durant l’any 2020 el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament va fer un total de 3.788 intervencions en incendis o explosions, el 20,5% del total de serveis.

Pel que fa a les intervencions en salvaments, l’any 2020 es van realitzar 5.805, una xifra que representa el 31,38% del total de les intervencions. Gairebé el 87%, 5.049 d’aquests tipus de serveis es van realitzar per auxiliar i socórrer persones en habitatges.

L’SPEIS va fer un total de 5.649 serveis d’assistència. Aquesta xifra representa un augment del 13% respecte a l’any 2019.

El Centre de Gestió d’emergències (CGE) va gestionar un total de 24.550 serveis, dels quals el 10% es va resoldre sense la necessitat de mobilitzar recursos.

Pel que fa a la integració de l’080 al 112, el percentatge de trucades al 112 respecte a l’080 ha suposat un increment fins al 61% dels serveis gestionats des de la sala del Centre de Gestió d’emergències. El primer mes d’integració amb el 112 ha suposat un increment del 42% de serveis gestionats a la sala (hem passat de gestionar 70 serveis diaris, a gestionar-ne 100).

L’Ajuntament de Barcelona continua treballant per millorar els recursos dels que disposa el SEPIS. En aquest sentit s’han adquirit quatre vehicles nous que milloraran no només la gestió dels serveis, sinó també la qualitat del mateix.

Vehicle Centre de Comandament Avançat: destinat a ser el centre de comandament de Bombers. Permetrà gestionar les emergències in situ amb la resta d’agències, potenciant l’organització tàctica i estratègica de les intervencions.
El vehicle consta d’un ampli espai interior que permet aïllar-se del soroll generat a les grans emergències, però permet obrir-se a l’exterior per compartir tota aquella informació necessària per la resolució de l’emergència. El vehicle està dotat amb múltiples dispositius tecnològics, emissores terrestres i de banda marina, ordinadors portàtils, equip d’impressió, pantalla tàctil de 86”, càmera de vigilància, estació meteorològica, etc.

Vehicle d’intendència amb tres missions preferents:
− Transport urgent de material pesat a les intervencions.
− Realitzar funcions d’intendència en els llocs d’intervenció; distribució de beguda i menjar energètic, logística de canvi d’EPIs, etc.
− Espai de vestidor tancat en cas de necessitat.

Disposa de plataforma elevadora caixa de càrrega amb un espai diàfan de 4m3, un espai segregat per la intendència, amb mobiliari i petits electrodomèstics.

Dues Bombes Rurals Pesants per la zona de muntanya.





Paraules clau

Bombers de Barcelona/