L’alcaldessa dóna ple suport a la Declaració de Barcelona que demana l’alliberament mundial de les patents de les vacunes contra la Covid-19 : Servei de Premsa

L’alcaldessa dóna ple suport a la Declaració de Barcelona que demana l’alliberament mundial de les patents de les vacunes contra la Covid-19

13/04/2021Temps estimat de lectura: 2 minuts

La Declaració de Barcelona demana accelerar al màxim la producció i distribució mundial de vacunes i compta amb el suport d’ONG’s i professionals de l’àmbit científic i sanitari

L’escrit recorda que la “gesta científica sense precedents” per dissenyar les vacunes ha estat possible gràcies a la inversió pública global d’uns 25.000 milions d’euros

Professionals de l’àmbit científic i sanitari, agències públiques, organitzacions internacionals de la salut global i ONG’s han ratificat aquest dimarts el seu suport a la Declaració de Barcelona per l’alliberament temporal de les patents que pesen sobre les vacunes contra la Covid-19 mentre duri l’actual situació d’emergència humanitària. La declaració ha estat signada d’entrada per Metges Sense Fronteres, Metges del Món, Oxfam Intermón, Amnistia Internacional i Medicus Mundi, a banda del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. A nivell individual també s’hi han sumat la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins; el director d’Anàlisi i Desenvolupament Global de l’ISGlobal, Rafael Vilasanjuan, o bé l’epidemiòleg de l’Hospital Clínic i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Antoni Trilla.

Entitats i persones expertes han presentat a l’alcaldessa Ada Colau la Declaració de Barcelona per l’alliberament de patents, un document obert a rebre el major nombre possible d’adhesions. L’alcaldessa, per la seva banda, s’ha compromès a promoure el suport de més ciutats a través de les diferents xarxes de governs locals, regionals i internacionals a les quals té accés. En el text, les persones i entitats signants recorden que la pandèmia de Covid-19 ha causat prop de 3 milions de morts segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que la malaltia està augmentant també la pobresa i les desigualtats a nivell mundial.

L’escrit subratlla igualment que la creació de vacunes “amb altíssima eficàcia” en pocs mesos ha suposat una “gesta científica sense precedents” i potser l’única esperança per superar la malaltia, però recorda igualment que aquest procés ha comptat amb una inversió pública global estimada al voltant de 25.000 milions d’euros. Davant d’un ritme de producció i arribada de les vacunes “insatisfactori”, la Declaració de Barcelona demana sobretot a les autoritats estatals i europees que s’activin els mecanismes excepcionals contemplats a la legislació internacional perquè les indústries farmacèutiques alliberin temporalment les patents per accelerar al màxim la capacitat global de producció, i que això es faci de forma transparent. La petició és una “qüestió d’ètica mèdica, de salut global, drets humans” i també per prevenir l’aparició i la disseminació de noves variants de la Covid-19 arreu del món.

 

Consulta aquí la Declaració de Barcelona completaCompartiu aquest contingut

Paraules clau
COVID-19/ patents/ vacuna/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina