Barcelona impulsa la Barcelona Innovation Coast, una plataforma que preveu crear 40.000 llocs de treball en els propers 10 anys : Servei de Premsa

Barcelona impulsa la Barcelona Innovation Coast, una plataforma que preveu crear 40.000 llocs de treball en els propers 10 anys

15/04/2021Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament aposta per posar la innovació al centre de l’estratègia d’impuls i de recuperació de la ciutat i consolidar Barcelona com la capital de la innovació del sud d’Europa

La BIC és una nova plataforma público-privada que pretén potenciar la zona d’innovació urbana concentrada en l’eix de la costa de Barcelona, alhora que contribueix a diversificar l’economia de la ciutat

La BIC promourà la innovació en quatre sectors estratègics: mobilitat, energia, tecnologia i digitalització i salut, amb l’objectiu d’aconseguir un impacte positiu a la societat, al medi ambient i a l’economia, i per tant, alineats amb l’Agenda 2030

Video BIC

En el marc de les jornades ‘Barcelona reAct’, avui s’ha presentat la Barcelona Innovation Coast (BIC), un nou espai d’impuls i coordinació de la innovació que preveu la creació de 40.000 llocs de treball en els propers 10 anys. La BIC és una nova plataforma público-privada que pretén  potenciar la zona d’innovació urbana concentrada en l’eix de la costa de Barcelona i que neix amb l’objectiu de contribuir a diversificar l’economia de la ciutat, amb més valor afegit, i generar llocs de treball de qualitat. L’Ajuntament veu aquest projecte com una oportunitat per consolidar Barcelona com la capital de la innovació del sud d’Europa i com el mecanisme per atraure i mobilitzar recursos orientats a construir un model de desenvolupament econòmic local competitiu i sostenible.

 

 

 

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha destacat que “Barcelona “ha sabut convertir-se en una ciutat atractiva per emprendre i per captar inversió tecnològica”. Segons Bonet “ara necessitem diversificar la nostra economia i la innovació ha d’estar al centre d’aquesta estratègia de recuperació per seguir sent una referència internacional en economia verda i digital i poder captar el màxim nombre de projectes concrets dels fons de recuperació europeus”. Laia Bonet ha destacat que la BIC ha de servir “per impulsar i coordinar-nos per atraure més innovació, nous projectes, talent i finançament” i ha assegurat que “només ho farem bé si ho fem junts: institucions públiques, sector privat i societat civil, l’essència del Model Barcelona”.

 

 

Miquel Rodriguez Planas ha apuntat que “ara més que mai, necessitem la innovació, com a opció real per a diversificar la nostra economia” i ha apuntat que això serà possible gràcies a dos elements: “El primer amb tots els actors de l’ecosistema innovador, creant el Consell de la BIC, un espai permanent de trobada. I el segon amb l’aposta de l’Ajuntament per la innovació amb impacte, la innovació que serveixi per assolir l’Agenda 2030”. El comissionat ha conclòs que “la BIC servirà per invertir en projectes innovadors que tinguin un impacte positiu en el planeta, en els persones i prosperitat per a tothom”.

A l’acte també hi ha participat el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, que ha subratllat que “el BIC és una estratègia de ciutat i de país, que posarà la innovació al centre de la reactivació i transformació de la ciutat per fer que les coses passin en el territori. Hem d’aprofitar la lliçó de la pandèmia per transformar el model econòmic, potenciar i atraure el talent i posar-ho al servei de la ciutadania”. Collboni ha fet una crida a “recuperar entre tots l’ambició i la força de Barcelona per conjurar-nos i fer junts aquesta revolució”.

La presentació ha comptat amb la participació d’autoritats i entitats involucrades en el llançament de la iniciativa BIC, com son Mateo Valero, Director del Barcelona Supercomputing Center; Francisco Polo, Alt Comissionat per a l’Espanya Nació Emprenedora; Andreu Mas-Colell, President del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST); Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona; Pilar Conesa, Presidenta del Consell Empresarial de BIT Habitat i CEO d’anteverti i Miquel Rodríguez Planas, Comissionat de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona.

Andreu Mas-Colell ha subratllat que “és una satisfacció veure que l’Ajuntament adopta amb força i propicia el dinamisme econòmic de la ciutat a través de l’impuls de la innovació”. Segons ha explicat “les economies prosperes del futur seran economies del coneixement i davant reptes com la crisis sanitària o el canvi climàtic, ens hem de plantejar si serem consumidors de coneixement o productors de coneixement”. Pilar Conesa ha destacat que “estem en un moment crític on cal sumar esforços en la resposta” i ha posat  com a assignatura pendent “aconseguir una major permeabilitat entre l’ecosistema innovador i les grans empreses i la indústria”. Per Mateo Valero “és necessaribuscar la col·laboració amb Europa, retenir i atraure talent jove, potenciar la col·laboració publicoprivada i invertir en recerca”.

 

La innovació com a puntal per sortir de la crisi actual

Davant el punt d’inflexió que ha suposat l’actual crisi sanitària, social i econòmica, Barcelona fa una aposta per replantejar i canviar el seu model econòmic i posar la innovació al centre de l’estratègia d’impuls i de recuperació de la ciutat. Seguint el rumb que marca l’Agenda 2030, la BIC es planteja aprofitar les oportunitats i promoure quatre sectors estratègics: mobilitat, energia, tecnologia i digitalització i salut. Aquesta proposta d’acció està alineada amb els principis de transició ecològica i digital de Next Generation Europe, amb actuacions concretes susceptibles de ser la destinació dels fons assignats a Espanya en el marc de la recuperació europea.

L’objectiu de la ciutat de Barcelona és consolidar la BIC com un espai de coordinació públic-privada per a la innovació de referència internacional, capaç de crear economies d’aglomeració, amb la participació de universitats, centres de recerca, clústers i empreses locals, nacionals i internacionals, orientat a la digitalització i la creació de solucions innovadores dels sectors estratègics claus de la Metròpolis de Barcelona, que permetin arribar a un desenvolupament sostenible a partir de l’aposta pel Humanisme Tecnològic i l’Agenda 2030.

 

La BIC vol impulsar un espai innovador que ocupa un 25% de la superfície de Barcelona: 25.100 hectàrees on es concentren els centres de recerca i les empreses més punteres de la ciutat:

– 5 Universitats.

– 28 centres d’investigació.

– Grans empreses dels sectors TIC i altres sectors estratègics.

– Centres de gestió municipal vinculats a la innovació.

 

 

La capacitat d’impacte de la BIC en els propers 10 anys s’estima en la creació de fins a 40.000 llocs de treball directes, un càlcul que té en compte els 550.000m2 de locals i oficines de més de 1.000 m2 que hi ha disponibles i que tenen potencial com a llocs per fer aterrar empreses i projectes innovadors en el territori que s’ha definit com la Barcelona Innovation Coast. D’aquests 40.000 llocs de treball directes que potencialment es poden assolir a deu anys vista, 750 estarien vinculats a la I+D. Es preveu que aquest projecte tingui un impacte de 235 M€ per a la ciutat de Barcelona.

 

Promoure i dinamitzar la innovació en quatre sectors estratègics

La Barcelona Innovation Coast és un projecte transversal que sota el lideratge de l’Ajuntament compta amb la col·laboració de totes les institucions de la ciutat, universitats, Centres de Recerca, Associacions Empresarials, Emprenedors, Financers, per  fer una aposta per una economia basada en la innovació més diversificada i amb un major impacte en la societat.

Els sectors prioritaris on es vol impulsar la innovació son els que tenen major retorn en la ciutadania i en el model de ciutat més saludable, menys contaminada, més humana, com marca l’Agenda 2030. És a dir  es basarà e quatre sectors estratègics: la salut, la mobilitat i l’energia, i com a vector transversal, la tecnologia i la digitalització.

 

Mobilitat
– Mobilitat sostenible i intel·ligent
– MaaS i desenvolupament de prototips
– Ultima milla sostenible
Tecnologia i digitalització
– Serveis i productes (plataformes, sensors)
– Software i apps mòbils
– Gestió i anàlisi de dades
– Innovació digital transversal
– Reducció de bretxes digitals
– Deep Tech
Energia
– Descarbonització de l’economia
– Renovables
– European New Green Deal
– Edificis / Mobilitat /logística
Salut
– Recerca i innovació biosanitària
– Biomedicina
– Medicina de precisió
La BIC té una clara capacitat d’influència a la Barcelona metropolitana, generant sinergies amb altres entorns amb capacitat innovadora d’Espanya.

Paraules clau

Barcelona Innovation Coast/ bic/ innovació/