L’Ajuntament i l’ambaixada de l’Índia treballen per obrir un consolat del país asiàtic a Barcelona : Servei de Premsa

L’Ajuntament i l’ambaixada de l’Índia treballen per obrir un consolat del país asiàtic a Barcelona

20/04/2021

La proposta s’ha fet en el decurs d’una trobada institucional del primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, amb el nou ambaixador de l’Índia, Sanjay Verma

Collboni s’ha reunit també amb el cònsol general del Japó i, telemàticament, amb representants de les principals empreses japoneses amb interessos comercials a Barcelona en el marc d’una ronda de contactes per atraure inversió asiàtica

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, s’ha reunit amb el nou ambaixador de l’Índia, Sanjay Verma, amb l’objectiu de millorar la relació entre Barcelona i les principals ciutats del país asiàtic. A la trobada, a la qual també ha assistit la tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, s’ha compartit la voluntat d’obrir una seu consolar a Barcelona, possibilitat per a la qual es començarà a treballar per tal que esdevingui una realitat en un termini de dos anys.

 

 

La reunió ha estat organitzada conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i Casa Àsia, i ha servit per posar de relleu altres reptes de futur en la relació entre Barcelona i l’Índia, com ara la millora de la connexió aèria. La intenció és enfortir la relació econòmica i empresarial entre els dos territoris, un cop se superi la pandèmia, i a partir dels primers contactes mantinguts amb companyies aèries a les fires internacionals del sector “Asia Routes” i “World Routes”.

També es vol potenciar el flux econòmic entre Barcelona i l’Índia, a través de l’intercanvi de comerç exterior amb el foment de la importació/exportació, i facilitar la captació d’inversió estrangera amb la participació en fires internacionals, missions empresarials, recepcions de delegacions institucionals i empresarials.

Finalment, s’ha abordat la necessitat de donar un impuls al sector del turisme. Segons dades pre-Covid de l’Organització Mundial del Turisme, Barcelona i l´Índia estan en el top 25 de països més visitats del món.

Jaume Collboni ha explicat que “l’Ajuntament treballa per atraure fons europeus de recuperació i resiliència de la UE per a projectes estratègics que ajudin Barcelona a convertir-se en una economia més equitativa, digital i sostenible”. En aquest sentit, ha remarcat “el paper clau dels països asiàtics, impulsors de projectes empresarials que poden ajudar a accelerar la aquesta transformació econòmica” i “la necessitat que la relació amb la ciutat sigui fluïda i pròspera”.

 

Reunió de treball amb el consolat del Japó

Posteriorment, en el marc d’una ronda de contactes per atraure inversió asiàtica per a la reactivació econòmica de Barcelona, el primer tinent d’alcaldia ha mantingut una reunió de treball amb el cònsol general del Japó a Barcelona, Yasushi Sato i el cònsol general adjunt, Hitoshi Kawazoe. A la trobada també han participat, via telemàtica, representants de les empreses japoneses amb seu a Barcelona:  Bandai Namco Mobile, Ernst & Young, DENSO, HONDA, JAL, Jetro, Kao, KPMG, MUFG Bank, Nikken Sekkei, Nippon Express, Willis Towers Watson i YKK. La reunió ha permès conèixer de primera mà la situació de les empreses japoneses a Barcelona en el marc de la situació de crisis global per la pandèmia i alhora, explicar les prioritats a l’àmbit econòmic municipal per potenciar la reactivació́ de Barcelona.

 

 

El primer tinent d’alcaldia ha explicat als representants de les empreses japoneses quines han estat les principals mesures econòmiques implementades per l’Ajuntament per fer front a la crisi econòmica. Ha destacat especialment el Centre de Coordinació de Resposta Econòmica, CECORE, que supervisa l’evolució de la situació econòmica i estima les projeccions per avançar; i el fons extraordinari municipal de 87 M€ que contempla per a mesures econòmiques específiques de reactivació i ajuda als professionals i sectors més afectats.

Alguns dels temes que s’han tractat a la reunió són la millora de les connexions aèries del Japó amb Barcelona un cop se superi la pandèmia. Es vol continuar treballant en la possibilitat d’establir un vol directe entre Barcelona i Tòquio, a través del “Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona” (CDRA) format per AENA, Aeroports de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona.

A banda, s’ha abordat la voluntat d’atraure més inversió japonesa a Barcelona i Catalunya. Actualment, hi ha 267 empreses japoneses registrades a la regió de Barcelona-Catalunya que representen el 3% del total d’empreses estrangeres registrades localment (dades ACCIÓ, 2020). La inversió japonesa a Catalunya es va incrementar en 5 vegades, registrant 52 projectes entre el 2014 i el 2018. El 2019, Catalunya va representar el 32,5% del total de les exportacions espanyoles al Japó i Catalunya va representar el 45,7% del total de les importacions japoneses a Espanya.Compartiu aquest contingut