Ajuntament i UOC posen en marxa el programa MatchImpulsa per avançar en la digitalització de l’Economia Social i Solidària : Servei de Premsa

Ajuntament i UOC posen en marxa el programa MatchImpulsa per avançar en la digitalització de l’Economia Social i Solidària

05/05/2021Temps estimat de lectura: 8 minuts

El programa és el primer de la nova Càtedra Oberta en Economia Digital, creada pel consistori i la UOC

S’hi invertiran 701.500 euros fins a finals de 2021 per tal de finançar projectes d’Economia social i solidària (ESS) i d’economia col.laborativa, a més d’assessorar-los i fer-ne mentoria, per enfortir les relaciones en sectors concrets, i fomentar que diferents projectes col·laborin entre ells

L’objectiu és que l’àmbit de l’ESS i de l’economia col·laborativa entri de ple en l’economia digital en un moment de canvi de model de negoci i de consum que s’ha accelerat des de l’inici de la pandèmia. Aquest és un dels objectius clau que marca l’Estratègia de ciutat d’ESS treballada amb el teixit de la ciutat

El programa incorpora la perspectiva de gènere de forma transversal per pal·liar l’augment de la desigualtat de gènere associada als processos de digitalització

L’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya posen en marxa el programa “MatchImpulsa” per fomentar la digitalització de l’Economia social i solidària, i l’economia col·laborativa. L’objectiu és que les entitats i empreses d’aquest àmbit econòmic entrin de ple en l’economia digital en un moment de canvi de model de negoci i de consum que s’ha accelerat des de l’inici de la pandèmia.

L’Estratègia de Ciutat d’ESS 2030 identifica el repte de la digitalització i la creació de plataformes digitals com un dels principals objectius. El MatchImpulsa neix ara per assolir aquest objectiu de la mà del grup de recerca Dimmons de la UOC, que també va participar en l’elaboració de l’Estratègia.

MatchImpulsa arriba després de cinc anys de col·laboració en diferents projectes d’ESS entre el consistori i la UOC, com la cimera Sharing Cities on es va acordar la primera declaració mundial de ciutats amb compromisos i principis en relació a les plataformes digitals d’ESS. Partint d’aquesta experiència prèvia, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i la Universitat Oberta de Catalunya creen un programa estable entre 2021 i 2023, en el marc del llançament de la Càtedra Barcelona UOC en Economia Digital. L’Import total d’aquesta Càtedra fins 2021 és de 701.500 euros, i l’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a aportar-ne un 55% del total per aquest període.

El programa inclou plans d’acompanyament, de mentoria i de finançament de projectes d’ESS, eines de col·laboració entre empreses tecnològiques i entitats d’economia social i solidària i col·laborativa, desenvolupament de mesures i plans d’igualtat digital en les entitats del sector i eines per enfortir els sectors estratègics de l’economia col·laborativa de Barcelona, com l’agroecològic i l’àmbit del feminisme digital.

També inclou suport per la internacionalització dels projectes i compta amb l’assessorament d’experts mundials com ara Trebor Scholz (New York School), expert en cooperativisme de plataforma, Yochai Benkler (Harvard), expert en economies basades en coneixement obert, Catherine D’Ignazio (MIT), experta en dades i gènere, i Sasha Costanza Chock (MIT), experta en disseny digital inclusiu, entre d’altres.

La iniciativa busca pal·liar l’increment de desigualtats que es poden donar en processos de digitalització i accelerar l’adopció de mesures d’igualtat en els entorns digitals de les empreses.

 

Digitalització d’entitats i empreses, i creació i reforç de plataformes digitals

Es posen en marxa tres programes diferents per fomentar la digitalització i la creació de plataformes digitals d’empreses i entitats:

 

MatchImpulsa 100

Està dirigit a 100 empreses i organitzacions de l’economia social i solidària i l’economia col·laborativa que volen madurar la seva estratègia digital, adaptar el seu model d’organització al teletreball i començar a treballar amb plataformes digitals. El programa es durà a terme entre el 25 de maig i el 31 de desembre de 2021, i per participar-hi, cal inscriure’s al web matchimpulsa.barcelona.

Al llarg dels 7 mesos de durada, les 100 empreses o entitats seleccionades rebran més de 100 hores de capacitació sobre acceleració econòmica mitjançant plataformes digitals, models de gestió organitzativa tenint en compte el format de teletreball i la perspectiva de gènere; solucions tecnològiques per a la seva entitat tenint en compte la sobirania; o sobre com portar a terme plans d’igualtat efectius en un entorn digital. Un darrer mòdul, destinat a les entitats relacionades amb el sector de l’alimentació, tractarà sobre els reptes que projectes de l’àmbit de l’alimentació sostenible tenen en la seva acceleració econòmica i desenvolupament de plataformes aprofitant que durant 2021 Barcelona ha estat designada Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Cada participant elaborarà el seu itinerari de 100 hores a partir de l’oferta que presenta el programa i en funció dels seus interessos.

 

MatchImpulsa 20

Està dirigit a 20 empreses o entitat d’ESS que vulguin dissenyar ja el seu prototip de plataforma. Més enllà de la formació que rebran les entitats del MatchImpulsa 100, aquestes 20 disposaran d’una persona mentora que les orientarà, i de l’acompanyament individualitzat d’una “Assessoria Premium20” amb persones expertes en acceleració de negocis, creació i desenvolupament de plataformes digitals, coneixement tecnològic o pràctiques d’igualtat de gènere.

Finalment, s’analitzaran les possibles aliances entre els projectes dels participants i el sector universitari i de recerca. Així, s’habilitarà un canal de consultes personalitzades, l’accés a convocatòries de finançament europeu, crides específiques a premis d’emprenedoria, o sinèrgies de col·laboració entre els 20 projectes i la universitat.

El programa començarà el 25 de juny i tindrà una durada de 4 setmanes. Les 20 empreses hauran d’estar participant al MatchImpulsa100, hauran d’incloure específicament models de negoci digitals, han de tenir o bé la seu social/delegació a Barcelona o bé un impacte significatiu i demostrable a la ciutat, i han d’haver tingut activitat econòmica en els darrers 2 anys.

 

MatchImpulsa 10

Es seleccionaran 10 dels projectes que participin al MatchImpulsa20. Les 10 entitats i empreses que hi participin rebran, a més d’assessorament i mentoria, finançament per construir la seva plataforma digital o prototip durant els darrers mesos de l’any 2021. D’aquesta manera, cada projecte rebrà una part d’ajut públic i es treballarà amb l’empresa o entitat perquè llanci, en les millors condicions, una campanya de crowdfunding. El projecte rebrà la mateixa quantitat de finançament públic que la que aconsegueixi mitjançant micromecenatge fins a un màxim d’inversió pública de 10.000 euros per projecte.

Aquesta és la segona vegada que s’utilitza un sistema similar en una convocatòria municipal. En la primera ocasió, el programa “Conjuntament” va donar suport a projectes vinculats al desenvolupament local de proximitat, les empreses també van rebre assessorament i orientació per saber com llançar la campanya de micromecenatge i van acabar aconseguint 2,5 vegades més d’inversió col·lectiva que el pressupost total previst com ajut municipal. És a dir, l’ajut del que van disposar va ser 3,5 vegades el que estava previst en un inici.

Les 10 empreses o entitats d’Economia social i solidària que participin en el MatchImpuls10 construiran les seves plataformes digitals en aquest 2021 amb el seguiment que rebrà per part d’una mentoria i el suport de persones expertes en l’àmbit tecnològic (MatchTech), en la implementació de mesures i plans d’igualtat (MatchIgualtat) i en la relació entre el món de l’empresa i la universitat. El programa incorpora també formació, sessions d’enxarxament amb altres empreses i entitats i amb altres experts, i mentoria.

MatchImpulsa10 començarà el 21 de setembre i es durà a terme fins al mes de desembre.

 

L’agroecològic i l’economia digital feminista, ecosistemes clau de l’ESS a Barcelona

Més enllà dels programes MatchImpulsa100, 20 i 10, també es treballarà per al reforç singular de dos ecosistemes que es consideren estratègics per a l’Economia social i solidària i l’Economia col·laborativa a Barcelona: el de l’agroecologia i el del feminisme digital.

 

Digitalització i cooperació en el sector de l’agroalimentació:

Aquest sector mostra nivells de desenvolupament digital encara baixos. El projecte vol consolidar una xarxa de relacions entre els diferents agents, un ecosistema digital local, que posi en valor la comunitat agroecològica existent a la ciutat i que porti a que els diferents agents intercanviïn informació, cooperin i treballin junts tant en la consolidació de l’ecosistema, com en el seu creixement i desenvolupament digital.

 

 

Aquest any en què Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible ha de servir perquè el conglomerat d’agents que treballen en l’agroecologia a la ciutat facin un salt d’escala i tinguin més presència a la ciutat. Aquest instrument vol contribuir-hi articulant un espai digital específic dins el portal digital de programa MatchImpulsa. Els membres d’aquest grup rebran  formació i capacitació a través de programa. S’hi poden apuntar a través del portal matchImpulsa.barcelona.

 

Digitalització i Economia Digital Feminista

L’objectiu és teixir un ecosistema de pràctiques i valors feministes de l’economia digital a Barcelona i crear un recurs per a l’empoderament de dones i la promoció de masculinitats alternatives en l’economia digital. Com en el cas de l’agroecologia, l’objectiu és crear un espai virtual específic perquè les entitats i organitzacions que treballin en aquest àmbit puguin cooperar i mantenir una relació estable i, a la vegada, capacitar als professionals a través dels recursos del programa MatchImpulsa. Poden participar entitats i col·lectius de l’economia feminista i organitzacions que estiguin incorporant el feminisme de manera transversal.

Per aconseguir-ho es farà un mapeig del sector, un anàlisi dels diferents actors per detectar oportunitats, i es donarà capacitació i canals de comunicació entre els participants perquè puguin treballar plegats en funció de les oportunitats que s’hagin detectat.

 

Grups d’Experts en Tecnologia, Igualtat, i Universitat-Empresa

Finalment, es creen 3 programes que serviran com a recurs perquè les empreses puguin avançar en la digitalització. El primer, que rep el nom de MatchTech, estarà format per empreses i entitats de desenvolupament de software. Té l’objectiu de potenciar software amb valors transformadors per al programa MatchImpulsa i ser potencials proveïdores per a les empreses i entitats participants a l’hora d’implementar noves eines digitals. El segon, MatchIgualtat, reuneix totes aquelles entitats i empreses dedicades a implementar mesures d’igualtat a altres organitzacions. Finalment, el tercer recurs és el d’Universitat-Empresa i té com a objectiu generar coneixement i promoure espais de col·laboració entre el món de l’empresa i la universitat i centres de recerca.

 

Inscripcions i participació al campus virtual MatchCampus

Amb la inscripció a MatchImpulsa, les participants podran dissenyar el seu propi recorregut de manera virtual al MatchCampus, l’espai principal des d’on s’executarà el programa. Podran participar tantes persones com tingui cada empresa però cadascuna s’haurà d’inscriure individualment per poder accedir al MatchCampus. La participació és gratuïta i estarà oberta fins la finalització de MatchImpulsa al desembre del 2021.

A més, la crida a participar a MatchImpulsa 20 i MatchImpulsa10 es farà mitjançant un procés de selecció i un dels requisits serà haver format part de MatchImpulsa +100. En el cas d’organitzacions de l’àmbit feminista que treballin en la igualtat de gènere o proveïdores tecnològiques, està pensat que participin a través dels programes MatchIgualtat i MatchTech, respectivament, visualitzant els seus serveis, participant en les formacions i arribant a desenvolupar els prototips de plataforma de les empreses participants a MatchImpulsa 10.

 

Càtedra Oberta en Economia Digital

La Càtedra Barcelona UOC en Economia Digital. Per una economia col·laborativa centrada en el benestar de les persones i el dret a la ciutat (Càtedra_Oberta) és fruit de l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona (Barcelona Activa i Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Política Alimentària) i la Universitat Oberta de Catalunya, i està dirigida per l’experta en economia digital Mayo Fuster Morell del grup de recerca Dimmons. La Càtedra_Oberta té com a missió l’impuls d’accions estratègiques, connexions, dinàmiques de treball i instruments per afavorir que les polítiques públiques i l’ecosistema de les ciutats puguin afrontar els reptes de l’economia de plataforma i aprofitar les seves oportunitats per al seu desenvolupament i democratització a partir de la recerca acció, la cocreació de polítiques públiques, l’impuls empresarial i la formació.

La voluntat d’incidència té com a objectius en polítiques públiques:

 

Paraules clau

ajuntament de barcelona/ digitalització/ Economia Social i Solidària/ MatchImpulsa/ Universitat Oberta de Catalunya/ UOC/