Servei de Premsa
22/01/2025
L’Ajuntament donarà suport per resoldre l’emergència sanitària provocada per la Covid-19 a l’Índia
23/05/2021
Temps estimat de lectura: 3 minuts
El consistori subvencionarà amb 100.000 euros un projecte d’Oxfam Intermón per donar resposta a l’emergència sanitària que està vivint l’Índia a causa de la segona onada de Covid-19
La greu situació del país asiàtic reforça el missatge que es defensa des del consistori per l’alliberament de la patent de les vacunes i una actuació global immediata
L’Ajuntament de Barcelona respon davant la situació d’emergència sanitària que està vivint l’Índia a causa de la segona onada de Covid-19 amb una subvenció extraordinària de 100.000 euros a Oxfam Intermón, qui desenvoluparà, juntament amb Oxfam Índia, un projecte que permetrà donar resposta a la crítica situació dels estats de Bihar i Chhattisgarh, a l’est del subcontinent indi.
L’objectiu de l’actuació d’Oxfam Índia, que s’executarà al llarg d’aquest any 2021, és garantir la supervivència immediata i millorar la resiliència de les persones més vulnerables i desfavorides d’aquests estats mitjançant la millora d’equipaments i instal·lacions sanitàries; la provisió d’equips i materials mèdics, sanitaris i d’higiene; la promoció de mesures de prevenció i salut pública, així com la distribució d’aliments i la transferència d’efectiu a famílies més vulnerables i marginades.
Aquesta subvenció permetrà la distribució d’equipaments i subministraments mèdics essencials a les institucions sanitàries de Bihar i Chhattisgarh, com màquines respiradores, mesuradors de flux d’oxigen o llits articulats, entre d’altres. També es repartiran més de 1.100 kits EPI entre el personal sanitari, els treballadors i treballadores socials i la resta de la comunitat. Alhora, es donarà suport en la desinfecció i higienització dels hospitals que rebran l’equipament mèdic i es reforçaran les activitats de promoció de salut pública mitjançant campanyes de comunicació.
De la mateixa manera, el projecte garanteix la seguretat alimentària de les comunitats més vulnerables amb la distribució d’aliments per a 3.500 persones afectades per la segona onada i la transferència d’efectiu per a 100 famílies.
Emergència sanitària a un dels principals països productors de vacunes
L’Índia és un dels principals productors mundials de vacunes i, malgrat això, fins a la data només ha pogut vacunar a 1 de cada 25 persones. A data 26 d’abril, el número total de casos actius era de 2.807.388 persones, amb una infecció rècord de 354.653 persones en un sol dia.
La segona onada de la Covid-19 ha ocasionat una crisi nacional que s’ha vist incrementada per la presència de noves variants del virus que es propaguen de forma molt més ràpida que la primera, juntament amb la laxitud en les mesures preventives, fet que ha provocat que des de febrer de 2021 hagin augmentat de forma alarmant els casos de persones contagiades i la taxa de mortalitat.
Aquesta situació també ha incrementat l’estrès econòmic i social de la població més vulnerable. En aquest context, s’ha detectat que hi ha grups socialment exclosos, com els grups minoritaris o les castes més baixes, que requereixen una intervenció immediata per assegurar les seves necessitats bàsiques. Concretament s’ha detectat com a especialment vulnerable la població adivasi, dalits, musulmana, i les dones i nenes.
Així mateix, la nova soca índia i la magnitud de la crisi sanitària amenacen en desbordar el país i estendre el virus als països veïns i la resta del món. A Barcelona ja s’ha detectat aquesta nova soca, fet que demostra que el retard en la vacunació a escala mundial, no només esdevé un problema ètic global sinó un potencial problema sanitari local. És en aquest context on es fa necessari reforçar el missatge d’alliberament de les patents per poder accelerar la producció mundial de vacunes de forma distribuïda tot activant el màxim nombre de fabricants i distribuïdors de la vacuna arreu del planeta, tal com es va expressar en la Declaració de Barcelona per a l’Alliberament de les Patents.
Declaració de Barcelona per a l’Alliberament de les Patents
Paraules clauCOVID-19/ Índia/