Servei de Premsa
23/01/2025
Barcelona convoca una assemblea deliberativa de joves per decidir accions i solucions per millorar el seu futur
24/05/2021
Temps estimat de lectura: 4 minuts
El Fòrum Jove BCN, fruït d’una iniciativa proposada per ERC i treballada amb les regidories de Participació i Joventut, se celebrarà entre l’estiu i final d’any amb la participació de 99 nois i noies d’entre 16 i 29 anys escollits per sorteig
El mecanisme d’elecció garantirà la paritat de gènere i la diversitat territorial, socioeconòmica i d’origen i la participació de perfils allunyats de les institucions per assolir la màxima representativitat dels i les joves de la ciutat
Les propostes que sorgeixin d’aquest nou espai s’incorporaran a les polítiques municipals dels pròxims anys
Pas endavant de Barcelona per tal d’incorporar els i les joves de Barcelona en la cocreació de les polítiques públiques que afecten directament el seu futur. Noranta-nou nois i noies d’entre 16 i 29 anys participaran en el Fòrum Jove BCN, una assemblea deliberativa que es reunirà diverses ocasions entre el mes de juliol i final d’any, per tal de dibuixar les polítiques municipals necessàries per adreçar els propers anys al jovent de la ciutat. A partir de les necessitats que la pròpia assemblea identifiqui per dur a terme els projectes de vida de la joventut, els debats serviran també per proposar accions que s’incorporaran, entre d’altres iniciatives de l’Ajuntament, al Pla d’Adolescència i Joventut de Barcelona 2022-2030.
Els diferents cicles de crisi dels darrers anys han tingut greus conseqüències per als i les joves en qüestions com l’habitatge, la precarietat laboral o també en la pròpia salut emocional. Amb el Fòrum Jove BCN, fruït de la proposta del grup municipal d’ERC (grup que té el regidor més jove del consistori) d’abordar específicament la temàtica i amb l’impuls conjunt del Govern municipal, a través de les regidories de Participació i Joventut, s’obre un espai de participació directa per identificar i debatre les necessitats i solucions a les problemàtiques de la joventut.
El Pla d’Adolescència i Joventut, promogut per la Regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, compta ja amb una àmplia experiència de participació juvenil, tant de joves associats com no associats, en el seu disseny i, d’aquesta manera, amplia amb el Fòrum Jove BCN els canals de participació per dissenyar el Pla.
Noranta-nou joves elegits per sorteig
Per a la selecció de les 99 persones que formaran part del Fòrum Jove BCN, s’ha realitzat un sorteig d’entre totes les persones d’entre 16 i 29 anys per preseleccionar-ne 20.000, als quals se’ls enviarà una carta convidant-los a participar-hi. D’entre tots els que responguin un formulari manifestant el seu interès a participar-hi, es farà un segon sorteig per tal d’acabar escollint les 99 persones definitives. En tot el procediment s’utilitzen diferents criteris per tal que el grup resultant sigui al màxim de representatiu possible a nivell demogràfic, com són tres grups d’edat, per gènere, per lloc de naixement (Estat espanyol i estranger), i per barris d’acord amb els indicadors de renda familiar disponible, però també de trajectòries i opcions personals, com l’activitat, el nivell d’estudis, la situació d’emancipació i l’interès per la política.
L’objectiu és que la selecció dels perfils sigui el més amplia possible i la veu dels joves allunyats de les institucions formin part d’aquest espai. A més, la participació al Fòrum Jove BCN serà remunerada per compensar la dedicació dels i les joves i afavorir-ne la participació de tots els perfils.
El Fòrum Jove BCN contempla tres fases diferents que començaran el mes de juliol, es reprendran al setembre i es tancarà al desembre. Les primeres quatre sessions, corresponents a la fase d’agenda i definició dels temes, tindran lloc el 2, el 3, el 16 i el 17 de juliol, en uns horaris que permetin participar al màxim de gent possible. La segona fase, de debat i generació de propostes, es desenvoluparà entre els mesos de setembre i octubre, i la darrera fase de retorn tindrà lloc al desembre.
A més de les reunions plenàries, aquest procés participatiu incorpora la perspectiva de gènere en el seu desenvolupament, de manera que es promourà el diàleg i debat entre les persones en petits grups de deliberació, on es procurarà i vetllarà per generar els espais de comoditat i seguretat a l’hora d’intervenir i que totes les opinions siguin escoltades.
Una experiència estesa arreu del món
La fórmula d’assemblees ciutadanes composades per persones escollides per sorteig per elaborar recomanacions i propostes té una llarga trajectòria en d’altres països, tant a nivell estatal com local. A nivell estatal són especialment significatives experiències com la d’Irlanda, que des del 2012 ha convocat diferents assemblees per tractar temes com l’avortament, el clima o la igualtat de gènere, o també les que han tingut lloc al Regne Unit, Dinamarca o França per tal d’aportar solucions per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. A nivell local, són destacables les experiències de la ciutat de Toronto, amb un panell de planificació ciutadana, amb persones elegides per sorteig que es renova cada dos anys i que existeix des del 2016.
A Barcelona, el Fòrum Jove BCN és la segona experiència d’elecció de ciutadans i ciutadanes a l’atzar per implicar-los en la producció de polítiques públiques. Actualment, es troba en procés de configuració la representació ciutadana al Consell de Ciutat, el màxim òrgan de participació de Barcelona, format per entitats, grups i ciutadania. En aquest cas, es van seleccionar 25 persones que van manifestar l’interès a participar-hi després d’una preselecció de 400 veïns i veïnes escollits per sorteig.
Paraules clauFòrum Jove BCN/