Barcelona posa en marxa les platges sense fum : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa les platges sense fum

26/05/2021Temps estimat de lectura: 10 minuts

Durant aquest estiu no es podrà fumar a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella, una iniciativa que vol protegir la salut de la ciutadania, sobretot la població més vulnerable

A partir del 5 de juny es posa en funcionament el nou servei de bany assistit per a persones amb discapacitat, que enguany amplia els horaris i el material de suport

Aquest dissabte, amb l’inici de la temporada alta, es posa en marxa la platja de gossos situada a la platja de Llevant

Tots els serveis amplien l’horari del 29 de maig fins al 12 de setembre. El servei d’informació funcionarà entre les 10 i les 20 hores i el de socorrisme i salvament entre les 10.30 i les 19.30 hores de dilluns a diumenge

Barcelona fa un salt endavant en la protecció de la salut de la ciutadania, amb especial èmfasi a la població més vulnerable. A partir de dissabte 29 de maig es posa en marxa la prova pilot de “Platges sense fum”. Es tracta d’una iniciativa que s’aplicarà en quatre platges de la ciutat i que a més de fomentar els espais lliures de fum també vol protegir el medi ambient i preservar l’espai com a lloc de convivència.

 

 

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Agència de Salut Pública de Barcelona(ASPB) i Barcelona Cicle de l’Aigua SA (BCASA), impulsa aquesta prova pilot a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Nova Mar Bella en les quals no es permet fumar a la zona de sorra ni mar durant la temporada alta de bany, afavorint la disponibilitat d’espais de lleure més saludables.

Aquesta iniciativa promou la protecció de la salut, amb la prevalença dels drets de les persones no fumadores, especialment les més vulnerables, nens, nenes, dones embarassades i persones grans; així com la protecció del medi ambient, ja que la burilla és un residu altament contaminant que triga una dècada a degradar-se.

El tabaquisme és la principal causa de mort evitable a Espanya segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’evidència científica sobre els riscos del consum del tabac per la salut és concloent, així com ho és sobre els efectes del fum del tabac a l’ambient (consum passiu) que és causa de mortalitat i malalties, esdevenint un dels principals problemes de salut pública.

Garantir espais lliures de fum resulta de major importància per a les persones especialment vulnerables i d’entre elles, els nens i nenes, amb un sistema respiratori en desenvolupament i una freqüència respiratòria més elevada. També, més enllà dels efectes directes per la seva salut, cal tenir en consideració l’efecte educatiu que comporten els espais lliures de fum, atès que l’evidència demostra una menor incidència de fumadors i fumadores entre les persones que no conviuen habitualment amb el tabac. Aquest fet resulta d’especial rellevància pel que fa a la sensibilització, conscienciació i prevenció del tabaquisme entre la població més jove.

També són especialment vulnerables als efectes del tabac les dones embarassades, atès que fumar causa efectes adversos durant la gestació i afavoreix l’aparició de problemes en la salut del nadó.

A més d’un problema de salut pública, el consum de tabac és també un problema ambiental. Cada any uns cinc bilions de burilles acaben al medi marí, alliberant contaminants metàl·lics que provoquen alteracions en els sistemes dels diferents organismes marins i conseqüentment, degut a la seva ingesta, a l’ésser humà. Les burilles de les cigarretes triguen de mitjana una dècada a degradar-se.

La valoració de la implantació de prova pilot es farà en base a l’observació i comptatge de les persones que hi ha a les platges i la seva conducta, distingint els dies feiners dels de cap de setmana o festius, abans i durant la prova pilot. També es farà a través de les accions participatives de recollida de burilles amb col·laboració de diferents entitats habituades a realitzar accions d’aquestes característiques abans i durant la prova pilot i, per últim, a la realització d’enquestes presencials i en línia per conèixer el grau de satisfacció d’aquesta proposta per part de la ciutadania.

Aquestes platges mantenen els serveis habituals, estan degudament senyalitzades amb les torretes informatives als seus accessos i l’equip d’informadors i informadores advertirà a les persones usuàries del compliment de no fumar. Si la persona persisteix en la seva actitud i no cessa en l’incompliment, es podrà avisar a l’autoritat competent.

 

Inici de la temporada alta de bany 2021

Aquesta és la principal novetat de la temporada alta de bany per aquest estiu que s’inicia el pròxim dissabte 29 de maig i s’allargarà fins al 12 de setembre. La temporada alta de bany comporta l’activació dels serveis municipals vinculats al litoral barceloní en horari extensiu i l’activació del servei de suport al bany per a persones discapacitades, a partir del 5 de juny.

L’Ajuntament de Barcelona, mantindrà tota la informació i recomanacions de les mesures de protecció per contenir la propagació de la Covid-19 que cal respectar a l’espai públic, principalment respectar la distància de seguretat i evitar les aglomeracions.

 

Servei de platges accessibles i suport al bany per a persones amb discapacitat

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins i Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA), amb el suport de l’Institut de Persones amb Discapacitat, posa en marxa, pel període 2021-2023, el nou servei de platges accessibles i suport al bany a persones amb discapacitat a les platges de la ciutat de Barcelona.

L’import d’adjudicació és de 298.000 euros per a aquests tres anys i representa un increment d’un 48% respecte al pressupost anterior. Per tant, s’augmentarà les hores i els dies de servei totals per cada temporada i es dotarà amb més material de suport els diferents punts distribuïts a les platges.

El servei està dotat d’un equip humà integrat per 9 persones amb titulació oficial de socorrista aquàtic, inscrits al registre oficial de professionals de l’esport a Catalunya (ROPEC).

El servei s’estructura en torns a 3 punts d’atenció a les platges de Nova Icària, de Sant Miquel i  Zona de Banys del Fòrum. Cadascun d’aquests punts comparà amb un tècnic o tècnica de bany i dos monitors o monitores per atendre els i les banyistes que sol·licitin el servei.

L’horari general serà de 10.30 a 14.30 hores al matí i de 15.30 a 18.30 hores a la tarda. Aquest servei estarà operatiu cada dia des del 12 de juny al 12 de setembre i a més també funcionarà el cap de setmana del 5 i 6 de juny i el 18, 19, 24, 25 i 26 de setembre.

Degut a les mesures sanitàries de prevenció de la Covid-19 i per garantir la correcta prestació del servei, caldrà que les persones que necessitin aquest servei, sigui de forma individual o en grup, hauran de fer reserva prèvia online o per telèfon. Amb les actuals mesures es preveu poder fer 6 atencions cada hora al punt dels Banys del Fòrum i 12 atencions cada hora a les platges de Sant Miquel i Nova Icària. Si les recomanacions sanitàries per la Covid-19 canvien, el servei es podrà modificar per fer els ajustos necessaris en cada moment.

Durant la temporada de bany 2019 es va prestar el servei a 15.604 persones amb discapacitat als diferents punts d’assistència, i malgrat la temporada de bany de 2020 va ser més curta i amb mesures extraordinàries per l’emergència sanitària, es va donar servei a 5.509 persones, amb un grau de satisfacció alt entre els usuaris i usuàries.

 

Àrea d’accés per a gossos a la platja de Llevant

La platja de gossos es posa en funcionament també a partir d’aquest dissabte coincidint amb la temporada alta de bany. Aquesta àrea es va posar en marxa l’any 2016 durant cada temporada alta de bany i està situada a un dels extrems de la platja de Llevant, delimitada de la resta de la platja.

A l’entrada de la zona per a gossos es mantenen els informadors ambientals de 10 a 20 hores, que a més d’explicar com funciona l’espai, faran el control de xip als animals com a requisit per poder-hi accedir. Tot el mobiliari de la zona de gossos està adaptat a les necessitats dels animals. Per garantir el compliment les mesures sanitàries actuals, l’aforament màxim de l’àrea de gossos és de 141 persones o 60 gossos.

En aquesta zona, un any més es manté el servei de neteja manual matí i tarda a la zona de platja, a les passeres de fusta, a l’espigó i a la zona d’accés i aparcament. Durant la nit es fa una neteja mecànica amb tractor a una profunditat de 30 cm per contribuir a un major airejat de la sorra

Durant l’any 2020, van gaudir d’aquest espai 2.162 gossos. El percentatge d’usuaris i usuàries va ser un 68% provinents de la ciutat de Barcelona i d’un 32% d’altres municipis.

 

Servei de Salvament i Socorrisme

A partir del 29 de maig el Servei de salvament i socorrisme, que realitza les tasques de vigilància, informació, assistències, rescats i evacuacions els banyistes, amplia l’horari i funcionarà entre les 10.30 i les 19.30 hores de forma ininterrompuda cada dia de la setmana. Un total de 80 professionals treballen en aquest servei a les platges de la ciutat.

El Servei de salvament i socorrisme estrena enguany les 21 torres de vigilància a la sorra, amb una inversió d’1,4 milions d’euros, destinades a facilitar i millorar el desenvolupament de les activitats de vigilància i seguretat dels usuaris i usuàries tant a la platja com a la zona de bany. Les noves instal·lacions aporten més seguretat al personal amb màxima cobertura d’ombra i disminució de l’impacte de calor que es tradueix en una major qualitat en la prestació del servei.

 

Servei d’informació, instal·lacions i equipaments

A partir de dissabte es reforça la presència d’informadors i informadores, amb un equip integrat per 22 persones amb un horari d’atenció ampliat de 10.00 a 20.00 hores. A més de les tasques d’informació sobre l’ocupació de les platges i les mesures de prevenció de la Covid-19, aquest equip també oferirà la informació necessària de serveis i missatges ambientals a totes les platges. Als accessos de la platja, a més, s’informa a tots els usuaris i usuàries de les mesures de protecció per contenir la propagació de la Covid-19 sobretot pel que fa a l’ús de la mascareta i la distància de seguretat.

Es recorda a tota la ciutadania que durant la temporada alta de bany es mantenen senyalitzades les pistes de voleibol i les cinc zones delimitades (Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària, Bogatell i Nova Mar Bella) per a la pràctica esportiva entre les 10 i les 20 hores. A partir de les 20.00 hores, es permet la pràctica lliure a totes les platges.

Les platges de la ciutat estan equipades amb un total de 117 lavabos públics, 29 dels quals són adaptats, que funcionaran entre les 10.30 i les 21 hores durant la temporada alta. A més, els usuaris i usuàries també disposen de 97 dutxes ubicades a totes les platges de la ciutat.

Pel que fa a les guinguetes, ja estan obertes les 14 que s’han instal·lat a les platges d’acord amb l’horari assenyalat en cada moment pel Procicat, ara fins a la mitja nit, amb un aforament del 50% a l’interior i màxim de 6 comensals per taula, excepte convivents. Es pot fer consum en barra, amb una separació de 1,5 metres.

També està actiu el servei de gandules i para-sols vinculats a les guinguetes. L’Ajuntament continua treballant per garantir la qualitat ambiental de les platges reforçant diferents accions com la implementació del got reutilitzable a totes les guinguetes per apropar així l’estratègia del residu zero a les platges.

 

Servei de Neteja de la sorra a les platges i de la superfície del mar

El servei de neteja a les platges en temporada alta es fa diàriament entre l’1 de juny i 19 de setembre, inclosos els diumenges i dies festius. Es destinen 20 equips de treball amb 32 operaris, -matí, tarda i nit- i s’utilitzen 20 vehicles, que realitzen les tasques següents:

A més, segueix activat el servei de neteja de residus flotants de la superfície de les aigües litorals amb les tres embarcacions, una Pelicà i dues Ona Safe que tenen capacitat per realitzar treballs de neteja a voramar, en una franja de 0 a 925 m aproximadament. El servei es realitzarà diàriament fins al 26 de setembre. Molts d’aquests residus arriben al trencant de l’aigua i espigons on les embarcacions no poden accedir, i es reforça amb 3 operaris de neteja manual.

 

Servei de Conscienciació i educació ambiental

El Centre de la Platja, reconegut Centre Blau per la Fundació Europea d’Educació Ambiental (ADEAC), és l’equipament d’educació ambiental referent a les platges de Barcelona obert de l’1 d’abril al 25 de setembre, de 10.00 a 14.00 hores, de dimarts a diumenge.

El mar, la sorra i la biodiversitat marina són els protagonistes del Centre de la Platja, amb l’objectiu de fer arribar a la ciutadania una proposta d’activitats educatives per conèixer l’ecosistema marí i litoral, i algunes activitats com ara un laboratori itinerant que apropa la ciència i els experiments a les platges de Barcelona. Tota la informació del Centre de la platja es pot consultar al web.

Com cada any l’Ajuntament impulsa la campanya de conscienciació i convivència ciutadana a les platges. Enguany fa servir la crida “Respect” per apel·lar a la coresponsabilitat de la ciutadania per mantenir la bona qualitat ambiental de les platges i promoure’n l’ús cívic.

 

 

La campanya gira al voltant dels missatges següents:

 

Regulació d’accessos a les platges

Els informadors i informadores a peu de sorra fan el recompte dels usuaris i usuàries de cada platja i gestionen els diferents usos en aplicació del protocol per l’ocupació de platges. Es tracta d’una metodologia que permet gestionar l’afluència de persones per poder garantir la distància entre usuaris d’1,5 metres. Els usuaris poden consultar el nivell d’ocupació de les platges, es recomana fer-ho abans del desplaçament, a través del web de patges, amb un servei que funciona entre les 10.30 i les 20 hores.

En situacions d’ocupació molt alta es regulen els accessos i si no es pot garantir el distanciament entre persones es pot procedir al tancament puntual dels accessos.

Continua actiu, l’espai FAQs preguntes freqüents sobre l’ús de les platges, una secció que reuneix les preguntes més habituals que es fa la ciutadania al voltant de l’ús de les platges i les respostes concretes. Des de finals de març el web de platges de la ciutat ha rebut 24.556 consultes.

Paraules clau

platja/ temporada alta/