Servei de Premsa
28/12/2024
La Guàrdia Urbana de Barcelona posa en marxa el Grup de Platges
31/05/2021
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Aquest grup operatiu es centra de manera específica en prevenir i actuar sobre tots aquells fenòmens que es produeixen al litoral barceloní
L’any passat van disminuir en més del 50% el número de denúncies relacionades amb la venda ambulant
El passat 24 de maig va entrar en funcionament el Grup de Platges de la Guàrdia Urbana que estarà desplegat fins a finals de setembre.
Aquest grup operatiu està en marxa des de fa deu anys i des la seva seu situada a l’edifici de l’Oficina Conjunta de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra del Passeig Joan de Borbó, des del mòdul de la platja de la Barceloneta i des del mòdul situat a l’espigó de la platja del Bogatell, controla i realitza el seguiment de tots els fenòmens que es vagin detectant a la zona de platges i ’elaboren les estratègies corresponents per fer-hi front.
El Grup de Platges està format per un total de 90 agents que patrullen a peu; amb scooters; amb vehicles de quatre rodes; amb bicicletes; amb vehicles tipus “quad” adaptats especialment per circular per la sorra; i amb dues embarcacions semirígides (de 6,5 i 7,5 metres respectivament), que permeten millorar les tasques de vigilància i control tant de la platja com també dels espigons. En total aquest grup disposa d’un total de 32 vehicles.
Els objectius del Grup de Platges s’emmarquen dins dels àmbits propis de la Guàrdia Urbana en la seva tasca com a policia de proximitat i prevenció. Dins d’aquest marc d’actuació, les seves funcions són:
- Controlar infraccions relacionades amb activitats contràries a les normes de convivència i civisme, així com les ocupacions de la via pública, la contaminació acústica, els residus i les guinguetes.
- Prevenció i actuació davant d’il·lícits penals, com ara furts, robatoris amb violència i intimidació, robatoris amb força a vehicles estacionats, tramitació i recollida de denúncies.
- Control dels vehicles de mobilitat personal a la zona platges.
- Assistència a víctimes d’il·lícits penals, atenció a nens perduts i col·laboració en primers auxilis.
- Funcions de Policia marítima: Auxili, control d’activitats a la zona de platges i a la zona prohibida de banys, i denúncia de les infraccions.
Les funcions específiques de la patrulla marítima són:
- Control d’aquelles activitats i/o situacions dins de la zona de banys (200 m aprox.) que puguin comportar un risc per als banyistes, com ara:
- Navegació d’embarcacions a motor (incloent les motos aquàtiques).
- Qualsevol artefacte flotant que pugui comportar un risc per la resta de banyistes.
- La pràctica d’activitats esportives com el surf, windsurf, kitesurf, etc.
- La pesca recreativa, ja sigui des dels espigons, des d’embarcacions o submarina.
- La vigilància dels espigons.
- Qualsevol situació o comportament que pugui ser considerat com a risc al litoral barcelonès.
- Col·laborar amb la resta del servei de la unitat que opera des de terra (recerca de persones, incidents, etc.).
- Col·laborar amb el Servei de Salvamar en aquelles situacions que calgui (reforç d’autoritat, reforç recerca i/o salvament).
- De manera coordinada amb Salvamar, localització de possibles situacions de risc tot adoptant les primeres mesures fins a l’arribada dels equips especialitzats (contaminació a la mar, vessaments, meduses, etc.).
- Col·laborar en la correcció d’infraccions que suposen un risc per a la navegació, seguint els criteris marcats per la Capitania Marítima de Barcelona.
- Col·laborar en aquells actes que l’Ajuntament organitzi o participi i que es desenvolupin a la zona del litoral de Barcelona (proves esportives, etc.).
- Fer respectar les recomanacions de bany (banyistes al voltant dels espigons, bandera vermella per possibles vessaments o altres motius, etc.).
- Respondre a possibles peticions puntuals de col·laboració d’altres serveis d’emergència o d’altres cossos policials.
- Vigilància de la natura i del medi.
El Grup de Platges també disposa kits dirigit a les víctimes de robatoris i furts que contenen una bossa amb una samarreta, unes xancles, uns pantalons i un bitllets de metro.
El passat estiu aquest grup va intervenir 69.308 begudes provinents de la venda ambulant no autoritzada, un 60% menys que l’any anterior i va interposar un total de 8.927 denúncies relacionades amb la venda ambulant no autoritzada i 117 per altres activitats no autoritzades.
El grup operatiu va interposar 53 denúncies per no respectar les indicacions de bany, la majoria d’elles per banyar-se als espigons i en altres zones senyalitzades en les quals no està permès el bany, o el pas està restringit.
Regulació d’accessos a les platges
Des de principis del mes de maig l’Ajuntament de Barcelona manté activat el control d’aforament de les platges, com a mesura preventiva de la Covid-19. El protocol permet:
- Conèixer el grau d’ocupació de les platges.
- Regular-ne els accessos.
- Desplegar el dispositiu d’informadors a peu de sorra i als accessos.
Els informadors i informadores a peu de sorra fan el recompte dels usuaris i usuàries de cada platja i gestionen els diferents usos en aplicació del protocol per l’ocupació de platges. Es tracta d’una metodologia que permet gestionar l’afluència de persones per poder garantir la distància entre usuaris d’1,5 metres. Els usuaris poden consultar el nivell d’ocupació de les platges, es recomana fer-ho abans del desplaçament, a través del web de patges, amb un servei que funciona entre les 10.30 i les 20 hores.
- Indicador verd: ocupació baixa de menys del 40%.
- Indicador groc: ocupació normal, entre un 40 i un 60%.
- Indicador taronja: ocupació alta, d’entre el 60 i el 80%, recomanació d’anar a altres platges amb menor afluència de persones.
- Indicador vermell: ocupació molt alta de més del 80%.
En situacions d’ocupació molt alta es regulen els accessos i si no es pot garantir el distanciament entre persones es pot procedir al tancament puntual dels accessos.
Paraules clauGrup de Platges/ guàrdia urbana/ Guàrdia Urbana de Barcelona/ gub/ platja/ prevenció/ seguretat/