La Guàrdia Urbana de Barcelona posa en marxa el Grup de Platges : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana de Barcelona posa en marxa el Grup de Platges

31/05/2021Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquest grup operatiu es centra de manera específica en prevenir i actuar sobre tots aquells fenòmens que es produeixen al litoral barceloní

L’any passat van disminuir en més del 50% el número de denúncies relacionades amb la venda ambulant

El passat 24 de maig va entrar en funcionament el Grup de Platges de la  Guàrdia Urbana que estarà desplegat fins a finals de setembre.

Aquest grup operatiu està en marxa des de fa deu anys i des la seva seu situada a l’edifici de l’Oficina Conjunta de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra del Passeig Joan de Borbó, des del mòdul de la platja de la Barceloneta i des del mòdul situat a l’espigó de la platja del Bogatell, controla i realitza el seguiment de tots els fenòmens que es vagin detectant a la zona de platges i ’elaboren les estratègies corresponents per fer-hi front.

El Grup de Platges està format per un total de 90 agents que patrullen a peu; amb scooters; amb vehicles de quatre rodes; amb bicicletes; amb vehicles tipus “quad” adaptats especialment per circular per la sorra; i amb dues embarcacions semirígides (de 6,5 i 7,5 metres respectivament), que permeten millorar les tasques de vigilància i control tant de la platja com també dels espigons. En total aquest grup disposa d’un total de 32 vehicles.

Els objectius del Grup de Platges s’emmarquen dins dels àmbits propis de la Guàrdia Urbana en la seva tasca com a policia de proximitat i prevenció. Dins d’aquest marc d’actuació, les seves funcions són:

Les funcions específiques de la patrulla marítima són:

El Grup de Platges també disposa kits dirigit a les víctimes de robatoris i furts que contenen una bossa amb una samarreta, unes xancles, uns pantalons i un bitllets de metro.

El passat estiu aquest grup va intervenir 69.308 begudes provinents de la venda ambulant no autoritzada, un 60% menys que l’any anterior i va interposar un total de 8.927 denúncies relacionades amb la venda ambulant no autoritzada i 117 per altres activitats no autoritzades.

El grup operatiu va interposar 53 denúncies per no respectar les indicacions de bany, la majoria d’elles per banyar-se als espigons i en altres zones senyalitzades en les quals no està permès el bany, o el pas està restringit.

 

Regulació d’accessos a les platges

Des de principis del mes de maig l’Ajuntament de Barcelona manté activat el control d’aforament de les platges, com a mesura preventiva de la Covid-19. El protocol permet:

Els informadors i informadores a peu de sorra fan el recompte dels usuaris i usuàries de cada platja i gestionen els diferents usos en aplicació del protocol per l’ocupació de platges. Es tracta d’una metodologia que permet gestionar l’afluència de persones per poder garantir la distància entre usuaris d’1,5 metres. Els usuaris poden consultar el nivell d’ocupació de les platges, es recomana fer-ho abans del desplaçament, a través del web de patges, amb un servei que funciona entre les 10.30 i les 20 hores.

En situacions d’ocupació molt alta es regulen els accessos i si no es pot garantir el distanciament entre persones es pot procedir al tancament puntual dels accessos.

Paraules clau

Grup de Platges/ guàrdia urbana/ Guàrdia Urbana de Barcelona/ gub/ platja/ prevenció/ seguretat/