Mercabarna duplica l’espai del Banc dels Aliments dins el seu recinte : Servei de Premsa

Mercabarna duplica l’espai del Banc dels Aliments dins el seu recinte

01/06/2021Temps estimat de lectura: 2 minuts

El nou equipament té una situació estratègica i unes instal·lacions específiques per augmentar la recuperació i donació d’aliments

Avui, 1 de juny, el magatzem del Banc dels Aliments (BdA) situat a Mercabarna ha començat a operar a una nova ubicació dins el recinte del gran mercat, amb el doble d’espai, unes instal·lacions totalment noves i un emplaçament estratègic per a la recepció dels productes.

 

 

El Banc dels Aliments, que des de 2002 ocupava un magatzem cedit per Mercabarna de 475m2, passarà ocupar-ne un de nou de 900m2, amb unes instal·lacions i uns equipaments específics més òptims (ampliació de la cambra frigorífica, espai de càrrega i descàrrega…). D’aquesta manera, serà més eficient fer la recepció, el triatge i la càrrega dels productes per part de les entitats socials que venen a buscar-los per distribuir-los posteriorment entre persones vulnerables.

Així mateix, a partir d’avui els voluntaris del BdA amplien el seu horari des de les 7h fins a les 17h (abans de 8h a 13h) per oferir un servei més ampli a les empreses majoristes i les entitats socials.

 

La nova ubicació facilita el lliurament d’aliments als majoristes

La nova ubicació del magatzem del Banc dels Aliments facilita la feina a les empreses majoristes de Mercabarna que volen donar aliments excedentaris, ja que està situat al costat del Punt Verd.

Fins ara el Banc dels Aliments i el Punt Verd estaven situats en espais oposats del recinte alimentari, a quasi un quilòmetre de distància. Amb la nova ubicació, els majoristes, en un sol viatge, podran portar al Banc dels Aliments les fruites i hortalisses aptes per al consum, i al Punt Verd, les restes de matèria orgànica que inevitablement s’han de reciclar (peles, productes massa madurs…) per l’elaboració de compostatge o biogàs.

Aquest fet farà augmentar la quantitat d’aliments recuperats aptes per a donacions, que l’any 2020 ha estat de 1.500.000 kg, un 19% més que l’any anterior.

 

Altres projectes per evitar el malbaratament

El trasllat del magatzem del Banc dels Aliments s’emmarca dins del Pla de Economia Biocircular de Mercabarna, que té com a un dels seus principals objectius continuar lluitant contra el malbaratament alimentari.

Aquest Pla inclou, entre altres, el futur Centre d’Aprofitament Alimentari (que entrarà en funcionament a finals d’any); la instal•lació de contenidors de matèria orgànica intel•ligents als mercats, capaços de registrar el que diposita cada usuari; la Càtedra per combatre el malbaratament alimentari Mercabarna-UPC; els Premis Paco Muñoz per incentivar iniciatives d’aprofitament d’aliments; l’app T-Mercabarna Solidària, per agilitzar el repartiment de productes frescos entre més persones vulnerables; les campanyes de sensibilització d’escolars i la signatura del manifest de compromís per part de totes les associacions empresarials que operen en aquest gran mercat.

Paraules clau

Banc dels Aliments/ mercabarna/