Neix l’acceleradora BCN Health Booster : Servei de Premsa

Neix l’acceleradora BCN Health Booster

02/06/2021

La iniciativa, impulsada pel Parc Científic de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, arrenca amb el suport de Barcelona Activa i la col·laboració de Biocat

BCN Health Booster és un programa d’acceleració adreçat a empreses emergents del sector de les ciències de la vida amb un projecte innovador i d’impacte social, que neix en el context del Pla Barcelona Ciència, com a paradigma tangible de la col·laboració i el consens entre centres públics, empreses, universitats i administracions per promoure la innovació en salut i el retorn a la societat de la inversió en recerca

Durant tres anys, un total d’onze spin-off i start-ups rebran formació, mentoring i assessorament gratuïts de la mà d’experts de renom en diferents àrees estratègiques, i podran accedir a un laboratori dins d’un ecosistema pioner en incubació i acceleració d’empreses com el Parc Científic de Barcelona, referent internacional en el foment de la innovació en ciències de la vida

El Parc Científic de Barcelona (PCB) de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Ajuntament de Barcelona llancen BCN Health Booster, un programa d’acceleració per impulsar empreses emergents amb un projecte de negoci innovador dins l’àmbit de la salut, que rep l’acompanyament de Barcelona Activa i amb el suport empresarial de Biocat.

En el marc d’aquesta iniciativa, onze projectes empresarials innovadors, de recent  creació, accediran durant tres anys a un laboratori dins d’un hub estratègic com el PCB -referent internacional en el foment de la innovació en ciències de la vida- i rebran formació, mentoring i assessorament gratuïts de la mà d’un equip de mentors i experts en àrees estratègiques com gestió d’equips, màrqueting i comercialització, dret mercantil, finançament i internacionalització.

El programa també proporciona activitats de networking que promouen la interacció amb les més de 100 entitats membres de la Comunitat PCB i xarxes nacionals i internacionals de la mà de Biocat; accés a equipament científic i infraestructures d’última generació del PCB; a fi de beneficiar-se d’un ecosistema que contribueix activament al creixement del seu negoci.

“Empreses referents del sector salut de Catalunya com Stat-Diagnostica, Greenaltech,  SomBiotech, Oryzon Genomics i Enantia entre moltes d’altres, van participar en bioincubadores passades del Parc. Esperem que en aquesta nova acceleradora s’impulsin nous projectes que siguin referents d’aquí pocs anys”, explica Maria Terrades, directora del Parc Científic de Barcelona.

El president de Barcelona Activa i primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha subratllat: “Veiem en aquest projecte de col·laboració amb diversos ens de referència científica una oportunitat per retenir el talent d’aquest sector a la ciutat. Celebrem l’ampliació de laboratoris que faran que més projectes emprenedors i de necessitat es facin i es projectin des de Barcelona. La ciència i la salut són prioritàries a la vida i volem ser a primera línia de projectes tant valuosos de present i de futur”. Collboni ha recordat que “les ciències de la vida representen el 7,3% del nostre PIB i ocupen ara mateix al voltant de 230.000 persones. El model de creixement de les ciències de la vida i la salut es basa en l’excel·lència, l’educació, la innovació i l’emprenedoria. Per això, el full de ruta de l’Ajuntament, Barcelona Green Deal, aposta per donar suport en tots aquests àmbits, permetent que el talent emprenedor, científic i universitari desenvolupin tot el seu potencial a la ciutat”.

Segons el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, “aquest projecte concreta un objectiu important del Pla Barcelona Ciència, que és impulsar la transferència de coneixement i tecnologia des del món de la recerca cap a l’activitat econòmica. Des de l’Ajuntament, connectem la ciència amb la cultura i l’educació, amb activitats com la Biennal Ciutat i Ciència o els projectes STEAM a les escoles, però també hem de fer de la ciència el motor d’un nou model econòmic més resilient i sostenible, i que generi més benestar per la ciutadania”.

La directora d’innovació de Biocat, Núria Martí, ha reconegut que “aquesta iniciativa aportarà a les start-ups eines, coneixement, acompanyament personalitzat i accés a inversors internacionals per a impulsar el seu desenvolupament empresarial i accelerar la seva arribada al mercat. Totes aquestes activitats són estratègiques dins la missió de Biocat de maximitzar l’impacte econòmic i social de la BioRegió”.

 

 

Eixos estratègics del programa

Podran accedir a l’acceleradora BCN Health Booster les empreses amb menys de 5 anys de la seva constitució que desenvolupin productes farmacèutics, biotecnològics o dispositius mèdics, així com empreses de serveis adreçades al sector salut que requereixin l’ús d’un laboratori per realitzar la seva activitat.

Un comitè de persones expertes avaluarà les candidatures segons els criteris següents: viabilitat tècnica i econòmica, equip promotor i impacte social del projecte emprenedor, tot prioritzant les spin-off de centres de recerca públics, hospitals i universitats.

Per accelerar els projectes emprenedors, el programa s’articula al voltant de dos pilars:

 

-Accés bonificat a espai de laboratori al Parc Científic de Barcelona

El Parc posa a disposició del programa 527 m2 a l’edifici Clúster II, on les onze empreses seleccionades podran accedir a un laboratori d’ús exclusiu o en modalitat de coworking, a partir de l’1 de desembre de 2021. Els lloguers i serveis generals seran bonificats pel Parc durant tres anys. La subvenció serà d’un 65% el primer any; d’un 40%, el segon; i d’un 20%, el tercer.

 

-Accés gratuït a un programa d’acompanyament empresarial

Les empreses accediran a un programa d’acompanyament empresarial de Biocat durant els tres anys, totalment adaptat a les necessitats o reptes que afronti cadascuna durant aquest període, que inclourà mentoria i consultoria personalitzada; formació (customer discovery, intel·lectual property, market access i regulatory affairs, etc.), i assessorament en matèria d’accés al finançament, com ara l’elaboració del pitch training, l’one-pager i el brochure, i la participació als programes Health & Bio Team Dating i Investment Readiness Series (TIRS), organitzats per Biocat.

 

L’acceleradora, en xifres

La subvenció del projecte per part de l’Ajuntament de Barcelona és de 468.936 € dels quals  343.240 € es destinaran a subvencionar parcialment els lloguers dels laboratoris i 125.696 € es destinaran a finançar el programa de suport empresarial de Biocat.

Per tal d’adequar els nous laboratoris a l’edifici Clúster II, el Parc Científic de Barcelona destinarà 685.334 €.

La data límit per presentar les candidatures és el 17 de setembre de 2021.

 

Per a més informació i inscripcions: http://www.pcb.ub.eduCompartiu aquest contingut