Servei de Premsa
27/12/2024
Barcelona es consolida com a destinació de turisme sostenible
04/06/2021
Temps estimat de lectura: 4 minuts
La ciutat revalida fins al 2024 la certificació Biosphere, que reconeix les bones pràctiques en turisme responsable i sostenible de Barcelona, garantint un equilibri econòmic, sociocultural i mediambiental.
Aquest segell dona fe del compliment dels estàndards de qualitat de l’oferta turística i l’acció per gestionar el turisme de manera que reverteixi en positiu en la societat
Alguns punts forts de la ciutat per ser considerada una ciutat Biosphere són els avenços en combatre el canvi climàtic, el model de ciutat accessible per a tothom, les accions en l’àmbit social i la solidaritat internacional, entre altres.
La ciutat treballa perquè aquesta certificació arribi a les empreses i entitats del sector turístic a través del Compromís per a la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere.
En el conjunt de la destinació Barcelona, on el projecte s’impulsa en col·laboració de la Diputació de Barcelona, ja són 664 les empreses participants
Barcelona es consolida com a destinació Biosphere, una certificació basada en l’auditoria de la gestió del turisme com a activitat sostenible mediambientalment, econòmica, cultural i social. L’Ajuntament ha rebut la renovació d’aquest certificat, que reconeix la feina de la ciutat per oferir uns estàndards de qualitat en l’oferta turística i una adequada gestió d’aquesta activitat.
Com a principals punts forts de la ciutat per ser considerada una destinació Biosphere, s’apunten els avenços en combatre el canvi climàtic, el model de ciutat accessible per a tothom, les accions en l’àmbit social i la solidaritat internacional, entre altres.
Barcelona, primera destinació urbana que va rebre la certificació Biosphere World Class Destination al 2011 i l’ha seguit renovat fins a l’actualitat.
El certificat com a Biosphere World Class Destination és el resultat d’una auditoria realitzada per l’Instituto de Turismo Responsable ITR, aprovada pel Global Sustainable Tourism Council GSTC amb criteris que responen als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS de Nacions Unides, que apunta el compliment per part de la ciutat dels requisits per esdevenir una ciutat Biosphere, que implementa una gestió racional i responsable de promoció i aplicació de models turístics respectuosos amb el medi ambient i orientats al retorn socioeconòmic i la sostenibilitat de l’activitat del turisme.
Aquesta certificació segueix les línies marcades per l’OMT (Organització Mundial del Turisme), que determina que els sistemes de certificació de turisme sostenible aplicables al turisme juguen un paper important en la regulació dels serveis turístics, i en destaca els beneficis significatius que produeix per al medi ambient i la societat en general allà on s’hi donen aquestes certificacions.
La ciutat treballa perquè la certificació Biosphere arribi també al màxim nombre d’empreses i entitats del sector turístic a través del Compromís per a la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere, un distintiu finançat amb l’impost turístic i promogut per l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració del consorci Turisme de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, i que reconeix aquells operadors turístics que aposten per una gestió responsable i respectuosa amb el medi ambient, la cultura, les condicions laborals, l’equitat de gènere i el retorn social i econòmic. El procés d’implantació per a l’adhesió al Compromís es realitza sota el paraigües de la marca Biosphere, atesa la condició de Barcelona de destinació certificada, i per tant, amb capacitat per impulsar el distintiu Compromís (Committed Entity).
Al 2019 es va posar en marxa el programa i ja compta amb 230 entitats distingides i unes 150 noves empreses de la ciutat que s’hi han adherit al 2021. En el conjunt de la destinació Barcelona, on el projecte s’impulsa en col·laboració de la Diputació de Barcelona, ja són 664 les empreses participants. Aquelles que s’adhereixen al projecte han de complir anualment una sèrie de fases i accions que les portin a superar els requisits de sostenibilitat corresponents, inclosos en els Manuals de Bones Pràctiques. Cada empresa compta amb un manual adient al seu subsector d’activitat i rep formació en tot el procés. Amb la situació derivada de la COVID19 s’estan programant les sessions formatives online, amb un alt interès de les empreses per participar-hi.
Pel regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, “l’interès creixent de les empreses turístiques de Barcelona per millorar les seves pràctiques en matèria de sostenibilitat és un excel·lent indicador del compromís que el conjunt de la destinació té amb els objectius de l’Agenda 2030. Aquest projecte ens permet traduir la sostenibilitat en pràctiques concretes que cada cop seran més demandades per les persones que visiten la ciutat, i que han de guanyar pes entre els atributs principals de la Barcelona turística”.
El Compromís per a la Sostenibilitat disposa del web http://turismesostenible.barcelona/barcelona-ciutat/ on es pot consultar tota la informació del projecte, fer-ne la inscripció i conèixer la relació de les empreses ja distingides.
Durant els darrers mesos, el projecte s’ha adaptat a la realitat postCOVID i ha incorporat mesures de seguretat sanitària, que són d’obligada implantació per a obtenir la distinció. D’aquesta manera, les empreses, entitats i serveis que participen en el projecte del Compromís CSTBB poden optar al segell Safe Travels del WTTC, que impulsa la World Travel & Tourism Council (WTTC) i gestiona el consorci de Turisme de Barcelona, per tal de reconèixer els protocols de viatge segur a nivell mundial. Aquest segell permet als viatgers identificar a qualsevol país del món les empreses, entitats i destinacions que hagin adoptat protocols normalitzats de mesures de seguretat i prevenció front el COVID-19 .
L’èxit del Compromís per a la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere li ha merescut el Premi Tourism Innovation Awards, un reconeixement que va ser lliurat en el marc del congrés internacional Tourism Innovation Summit, celebrat a Sevilla el passat novembre de 2020 en el qual hi van assistir el president i la directora general de Turisme de Barcelona, Eduard Torres i Marian Muro. Pel President de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, “complir amb tots els preceptes i recomanacions de la sostenibilitat és avui una obligació per tots els qui ens dediquem al turisme si volem posicionar-nos al capdavant de les destinacions sostenibles. La revalidació de Biosphere és un bon termòmetre per mesurar si avancem en aquest sentit que, sumat al Compromís i al compliment de les bones praxis, creiem que Barcelona pot aspirar en els propers anys al lideratge com a destinació sostenible”.
Paraules clauturisme/ turisme sostenible/