Bombers de Barcelona inicia la campanya forestal : Servei de Premsa

Bombers de Barcelona inicia la campanya forestal

07/06/2021

Temps estimat de lectura: 5 minutsEl mes de maig va entrar en funcionament el Parc de Bombers de Vallvidrera amb l’objectiu de disminuir el temps d’arribada dels equips en cas d’incendi forestal

Durant l’anterior campanya es van produir nou incendis forestals amb una afectació de més de 0,2 hectàrees

La Guàrdia Urbana intensificaran el patrullatge en els barris de muntanya per detectar i evitar actituds que puguin augmentar el risc d’incendis

Amb l’arribada del bon temps els Bombers de Barcelona inicien les tasques preventives a l’entorn de Collserola per tal d’evitar incendis durant el període d’estiu. Els equips estan desplegats per les gairebé 1.800 hectàrees de superfície del parc que pertanyen a la ciutat de Barcelona i que estan repartides entre els districtes de Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

El cos de Bombers de la ciutat duu a terme diverses actuacions en aquest entorn per tal de millorar les condicions i vetllar perquè la muntanya arribi als mesos de més calor amb les condicions més òptimes. La vigilància de la zona forestal té una especial importància en la temporada d’estiu, amb l’augment de visitants i del nivell de risc per incendi.

La campanya forestal d’estiu que s’inicia aquest mes de juny estarà activa fins a mitjans de setembre. Durant aquest període el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) adapta i reforça els seus dispositius per fer front als mesos d’estiu i donar una resposta ràpida i eficaç davant els possibles incendis forestals que es puguin produir en aquest àmbit en els mesos de més calor a la ciutat.

A finals del mes d’abril es va iniciar la pre-campanya forestal i el passat 28 de maig es va posar en marxa el Parc de Vallvidrera per tal d’obtenir un ràpid accés a la zona forestal actuant amb menys temps de resposta en cas d’incendi.

Durant aquests mesos, el Servei de Prevenció Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) ha estat duent a terme actuacions de prevenció a l’entorn de Collserola que ara s’amplien al màxim nivell amb l’entrada dels mesos de més calor.

El dispositiu que desplega el Cos de Bombers estableix tres zones de cobertura bàsiques a la Serra de Collserola amb recorreguts diaris per l’entorn forestal:

En aquestes àrees d’actuació, Bombers de Barcelona engega un dispositiu permanent on s’estableixen:

Bombers compta amb un protocol d’actuació que es nodreix d’informació permanent sobre la climatologia i que, segons els valors d’aquests índexs meteorològics, comporta automàticament la mobilització de recursos. Els condicionants meteorològics es controlen en comunicació amb l’Observatori Fabra, que proporciona informació sobre la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana; i amb el Consorci del Parc de Collserola, que informa d’incidències i és titular i responsable del parc.

En base als valors d’aquestes variables Bombers de Barcelona estableix la situació de pre-alerta meteorològica, pre-alerta crítica, i alerta. En cada situació, i quan aquestes variables superen uns valors límits durant un temps determinat, es destinen vehicles i efectius de bombers a punts preestablerts del Parc de Collserola.

Els efectius del Cos també realitzen, durant aquests mesos, simulacres a la zona forestal conjuntament amb població civil, Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Bombers de la Generalitat i altres agents implicats:

Durant l’estiu de l’any passat es van produït 9 incendis a l’entorn del Parc de Collserola que pertany al terme municipal de Barcelona on van quedar afectades 0,27 hectàrees.

 

Col·laboració ciutadana

L’Ajuntament de Barcelona també ha engegat una campanya de comunicació dirigida a les persones que resideixen i visiten les zones forestals per tal d’incidir en la seva col·laboració per mantenir aquests espais lliures d’incendis i per fer-ne un bon ús de l’entorn,

La campanya també té l’objectiu de donar a conèixer els passos a seguir davant un incendi forestal.

 

La Guàrdia Urbana realitza patrullatge preventiu per detectar situacions de perill a la zona forestal

Durant els mesos d’estiu s’estableix el Dispositiu zona forestal del Parc de Collserola, el qual suposa la coordinació i patrullatge conjunt de les tres unitats territorials dels barris de muntanya, amb la finalitat d’una bona coordinació i que es garanteixi el cobriment adequat a tota la zona.

Les Unitats Territorials de la Guàrdia Urbana de Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris s’encarreguen del control de la zona forestal i del patrullatge preventiu, cadascuna amb els seus propis recursos. El fan agents amb uniformitat, habilitats i coneixements específics (equips de patrullatge forestals) que utilitzen turismes tot terreny i motos tot terreny i també participa la Unitat Muntada del cos de policia barceloní. Durant el torn de nit són les Unitats Nocturnes de la Guàrdia Urbana respectives les que fan controls eventuals per la zona amb mitjans de patrullatge convencionals.

Tots els agents de les unitats territorials coneixen els accessos i els corredors ràpids d’arribada pels equips d’emergència en cas de sinistre mediambiental, i també els plans d’actuació en cas de sinistre.

Els objectius del patrullatge forestal són els següents:Compartiu aquest contingut

Paraules clau
campanya forestal/