Barcelona acollirà el Congrés Internacional d’Arxius l’octubre del 2025 : Servei de Premsa

Barcelona acollirà el Congrés Internacional d’Arxius l’octubre del 2025

18/06/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La candidatura de Barcelona, impulsada pel Govern de la Generalitat de Catalunya amb l’aliança estratègica amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya ha estat la clau perquè hagi estat escollida com a seu del congrés

Coneixent passats. Creant futurs és el títol escollit pel congrés que reflexionarà sobre la necessitat que té la humanitat de no oblidar el seu passat per construir un millor futur

La ciutat de Barcelona ha estat escollida seu del Congrés Internacional d’Arxius de l’ICA (International Council on Archives), previst l’octubre del 2025. El Consell Internacional dels Arxius és l’organisme internacional creat el 1948 sota la tutela de la UNESCO, que té com a objectiu garantir una gestió documental eficaç, preservar i posar a disposició el patrimoni arxivístic mundial mitjançant els arxius i professionals de tot el món.  L’ICA promou cada quatre anys la celebració d’un congrés mundial per reunir professionals del sector i debatre sobre les inquietuds i els projectes dels arxius a escala mundial.

El Congrés Internacional d’Arxius  que se celebrarà a Catalunya suposa un repte majúscul  i a l’hora una gran ocasió de mostrar els valors de l’arxivística i la gestió documental a Catalunya. Una oportunitat que transcendeix aquest l’àmbit i que busca sumar altres professions afins relacionades amb la informació, les humanitats i les ciències socials. El Congrés serà una oportunitat per a l’aprenentatge i la creació de sinergies amb altres perfils professionals

Sota el títol “Coneixent passats. Creant futurs” es posarà a debat la problemàtica que poden tenir els arxius i els reptes als quals s’enfrontarà la professió. El congrés preveu acollir més de 3000 persones d’arreu del món, entre especialistes de l’arxivística, de la gestió documental i de la gestió de dades. També es preveu l’opció d’assistència en línia garantint així la participació de totes les persones interessades.

Durant el 2020, el Departament de Cultura va impulsar la proposta de candidatura perquè Barcelona fos escollida com a seu del congrés. Per aconseguir-ho, va crear una aliança estratègica amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya. Una aliança institucional que tenia l’objectiu de promoure una candidatura de qualitat, innovadora i oberta als nous reptes de l’arxivística i la gestió documental. L’ICA ha valorat positivament la projecció internacional de Barcelona i Catalunya a més de la voluntat de promoure una administració eficaç i una preservació  que garanteixi l’accés al patrimoni documental universal. La implicació de professionals dels arxius i la gestió documental de Catalunya, així com de les institucions públiques encarregades del seu funcionament al llarg dels anys ha estat cabdal per poder assolir la fita d’acollir el congrés a la ciutat comtal. Serà la primera vegada que Barcelona aculli el Congrés Internacional d’Arxius i és d’agrair a l’ICA la confiança que ha dipositat en les institucions catalanes.

Catalunya gaudeix d’un important patrimoni documental que neix l’any 815, al seu servei hi ha una sistema d’arxius que treballa dia a dia per millorar i reforçar-se en tots els àmbits de l’arxivística. En paral·lel, les professionals de l’arxivística i la gestió documental representen un col·lectiu compromès i que en alguns àmbits esdevé referent internacional, autèntic baluard del sistema d’arxius de Catalunya. Aquest col·lectiu de professionals juntament amb les institucions i els arxius fan de l’arxivística i la gestió documental una disciplina en constant procés d’adaptació i millora.

La importància dels arxius és cada cop més present en la nostra societat. Aquesta realitat es materialitza en persones professionals altament preparades i en una aposta ferma de les administracions, tant respecte a la millora contínua del Sistema d’Arxius, com en el desplegament de projectes d’innovació digital i administració electrònica en els que la gestió documental esdevé l’element indispensable. Accions que complementen l’estructura dels sistemes com la consolidació de les xarxes d’arxius que garanteixen no només la preservació de la memòria sinó l’accés, l’exercici de drets i el gaudiment dels continguts i serveis que els arxius ofereixen a la societat, així com l’establiment d’un sistema de creació d’informació de qualitat per una governança pública.





Paraules clau

arxivística/ Congrés Internacional d’Arxius/ gestió documental/ gestió documents/ ICA/