Els fons europeus, el nou protocol de prevenció de desnonaments, ocupació i salut mental centren la primera reunió del la Comissió Mixta Ajuntament – Generalitat : Servei de Premsa

Els fons europeus, el nou protocol de prevenció de desnonaments, ocupació i salut mental centren la primera reunió del la Comissió Mixta Ajuntament – Generalitat

21/06/2021

La reunió, encapçalada per l’alcaldessa Ada Colau i la consellera Laura Vilagrà, se celebra un mes després de la investidura del nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb l’objectiu de reforçar la coordinació i col·laboració de les dues institucions, i es tornarà a reunir abans de final d’any

La comissió bilateral acorda actualitzar i impulsar el règim especial de la ciutat de Barcelona, reconegut per la Carta Municipal

La Comissió Mixta formada per la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, prevista per la Carta Municipal per enfortir i fer seguiment de la relació bilateral de les dues institucions i el desenvolupament dels seus consorcis conjunts, s’ha reunit avui al Palau de la Generalitat. La darrera vegada que es va reunir va ser el novembre del 2019, per tant és tracta de la primera reunió que se celebra després de la crisi de la Covid-19, i també la primera trobada després de la presa de possessió de Pere Aragonès com a president de la Generalitat. La trobada ha estat encapçalada per l’alcaldessa, Ada Colau, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i s’ha celebrat just un mes després de la investidura del president. Colau i Aragonès van mantenir una primera reunió de treball el passat 27 de maig, on van acordar activar la Comissió Mixta amb l’objectiu de reactivar els mecanismes de col·laboració i coordinació. Per part de l’Ajuntament també hi han assistit el els tinent d’alcaldia Jaume Collboni, Laia Bonet, Joan Subirats i Albert Batlle; el regidor de Presidència i coordinador del Govern, Jordi Martí, i les regidores Lucía Martin i Gemma Tarafa.

 

 

 

Les dues administracions han valorar de forma positiva la col·laboració mantinguda el darrer any per coordinar esforços en la resposta a la Covid-19, així com el compliment satisfactori de les obligacions financeres reconegudes per la Generalitat amb l’Ajuntament. Tant l’Ajuntament com la Generalitat han ratificat el seu compromís de seguir treballant conjuntament i de manera coordinada per superar la crisi sanitària i per impulsar la recuperació econòmica i social de la capital catalana, contribuint així també a la reactivació del país. Destaca la importància de treballar en el desenvolupament de les infraestructures de transport púbic, la promoció econòmica a l’exterior, la captació de talent i l’atracció de seus internacionals.

En aquest sentit, la Comissió Mixta s’ha compromès a desplegar una major cooperació a través dels organismes consorciats, i crear nous espais de treball bilateral quan sigui necessari. La reunió arriba poc després de la formació del nou Govern de la Generalitat. Per aquest motiu, les dues institucions han valorat positivament la rapidesa en la reactivació de la comissió bilateral, i s’han compromès a celebrar una segona reunió abans que finalitzi aquest any.

Els principals acords adoptats són els següents:

1. Acord per impulsar els Fons Next Generation. S’ha acordat establir en la major brevetat possible un marc de treball estable i bilateral per a una bona planificació, coordinació i gestió dels fons europeus, que hauran d’atendre als objectius estratègics comuns, donant resposta als criteris i especificitat de la ciutat. Ajuntament i Generalitat es comprometen a treballar els projectes estratègics i fixar l’acció conjunta per aconseguir-ne el seu finançament.

2. Compromís per un nou protocol de prevenció dels desnonaments a la ciutat de Barcelona. S’ha acordat posat en marxa un grup de treball amb els departaments de Justícia, Interior i Drets Socials de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per millorar el protocol existent al partit judicial de Barcelona, amb l’objectiu de reforçar la prevenció i la mediació per evitar l’execució de llançaments de persones en situació de vulnerabilitat, i donar respostes coordinades, alternatives habitacionals i reallotjaments dignes. Aquest grup de treball ha de recollir els treballs previs fets per la conselleria de Justícia i l’Ajuntament, i es coordinarà amb el grup que s’ha constituït també amb els mateixos objectius al Govern.

3. Impuls a una major coordinació en les polítiques actives ocupacionals. Les dues administracions han acordat elaborar un Pla d’Acció 2021-2022 pel foment de l’ocupació a la ciutat, mitjançant la coordinació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i Barcelona Activa El pla bianual ha d’incloure les actuacions d’orientació professional, intermediació, formació ocupacional, programes de desenvolupament local i per a col·lectius, especialment joves. També s’ha acordat activar un grup de treball perquè elabori una proposta d’implementació del model de concertació territorial a la ciutat de Barcelona, d’integració de les polítiques actives d’ocupació, valorant la possibilitat d’impulsar un model consorciat o similar que estigui operatiu l’any 2024.

4. Acord per la millor de les accions de col·laboració i cooperació de les forces de seguretat a la ciutat en actuacions de prevenció contra la violència de gènere. Les dues administracions han pactat elaborar un protocol que estableixi les accions necessàries a millorar i incrementar la coordinació.

5. Acord per actualitzar i impulsar el règim especial de Barcelona, reconegut per la Carta Municipal. Se celebrarà, en el marc del programa per a l’impuls del règim especial de Barcelona, una jornada sobre la carta Municipal de Barcelona, amb l’objectiu d’impulsar-ne el seu reconeixement, i s’establiran sessions tècniques entre responsables de la Generalitat i les gerències municipals per millorar la col·laboració entre administracions en la tramitació de les iniciatives conjuntes. Es constituirà una Subcomissió Tècnica de seguiment de la Comissió Mixta, de caràcter paritari i amb periodicitat trimestral.

6. Taula mixta per abordar la problemàtica urgent de la salut mental. S’ha acordat constituir aquesta taula, fent el seguiment dels projectes compartits, definint i desplegant mesures de xoc. També s’ha expressat el compromís mutu de treballar, en el marc del consorci sanitari, la cerca de solucions per l’espai de 7 nous CAPs, prioritzar determinades inversions d’equipaments, reactivar la taula d’atenció integrada social i sanitària, i desplegar experiències d’aplicació de la nova llei de salut bucodental.

En la compareixença posterior a la trobada, l’alcaldessa ha destacat que la “nova etapa de col·laboració” ha de servir per fer polítiques concretes i útils, ha saludat positivament la rapidesa en la celebració de la primera Comissió Mixta, i ha celebrat que el nou Govern cregui en Barcelona i en l’exercici de la seva capitalitat. Ada Colau ha demanat que el nou Govern es posi en marxa al 100% el més ràpid possible.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, també ha remarcat l’obertura de la nova etapa, després d’una primera reunió de la Comissió Mixta “positiva i constructiva”. “Ens hem de centrar en els problemes de la gent”, ha dit el primet tinent d’alcaldia, que ha destacat la necessitat de normalitzar les relacions entre les dues institucions. Collboni ha remarcat la importància dels fons europeus i la necessitat el Govern tingui en compte la singularitat de Barcelona i les seves potencialitats. En aquest sentit, ha demanat que el municipalisme ha de tenir “veu i participació” en la gestió dels fons. Collboni també ha manifestat el repte de diversificar l’economia de la ciutat, acompanyar la necessària transformació cap al sector tecnològic i l’economia verda.Compartiu aquest contingut