Barcelona impulsa “Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona” per reivindicar els moviments que han defensat el dret a l’habitatge : Servei de Premsa

Barcelona impulsa “Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona” per reivindicar els moviments que han defensat el dret a l’habitatge

28/06/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la regidoria de Memòria Democràtica, posa en marxa el programa “Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona” que neix amb la voluntat d’estudiar, difondre i reivindicar els moviments i les persones, principalment dones, que han desenvolupat estratègies per defensar el dret a l’habitatge a la ciutat. Per fer-ho es comptarà amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), juntament amb les Taules de Memòria de Districte i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Aquesta iniciativa, que està previst que es desenvolupi entre juny de 2021 i juny de 2022, consisteix en la coordinació i comissariat de tota una sèrie d’activitats que finalitzarà amb la creació d’una cartografia urbana compartida que identifiqui i difongui la memòria d’aquesta lluita i posant-la al servei de la ciutadania.

Els objectius del programa són estudiar i posar a l’abast de la ciutadania el llegat que han deixat els moviments i les persones que han lluitat per defensar el dret a l’habitatge a Barcelona; i contribuir a la divulgació de la història de la ciutat i a la construcció d’una memòria plural, democràtica i amb perspectiva de gènere.

Així, es col·locaran plaques i faristols, s’organitzaran rutes i itineraris, taules rodones de debat, exposicions, mostres d’art comunitàries, muralisme i s’editaran publicacions. Per dur-ho a terme es combinarà la coordinació de la recerca universitària amb la feina de la memòria veïnal i es dotarà de continguts i objectius les taules de memòria dels districte.

Els agents implicats són molt diversos: associacions veïnals, grups i associacions de memòria, centres d’estudis històrics, arxius de districte , i pretén coordinar-se amb altres agents que treballen projectes de memòria, el Pla de Barris i Memòria Viva, i els Plans de Desenvolupament Comunitari.

Així mateix, es vol cercar la implicació dels equipaments de proximitat (educatius i culturals), d’entitats i xarxes vinculades a les lluites per l’habitatge i el dret a la ciutat, i altres agents la participació dels quals sumi diversitat al projecte.

 

90è aniversari de la primera gran vaga de lloguers de Barcelona

El punt de partida d’aquest programa és la commemoració del 90è aniversari de la primera gran vaga de lloguers documentada a Barcelona. Aquesta va tenir lloc entre l’abril i el desembre del 1931. Va arribar enmig d’una gran crisi econòmica i social que allunyava de l’abast de les classes populars les necessitats més bàsiques per poder afrontar el seu dia a dia.

El Sindicat de la Construcció de la CNT de Barcelona en va promoure l’organització per fer front a l’onada de desnonaments i la impossibilitat de pagar uns lloguers fora de l’abast de moltes famílies a causa de la situació de precarietat i indigència d’una part de la població. Assumia així com a pròpia una reivindicació i unes pràctiques que s’anaven desenvolupant de manera espontània i amb un protagonisme important de les dones.

Des d’aleshores, la capital catalana ha viscut altres reivindicacions, episodis d’autoorganització veïnal i moments històrics relacionats amb l’habitatge digne, sempre amb una presència capdavantera de les dones: L’eradicació del barraquisme i les seves contradiccions; el fenomen de l’autoconstrucció als barris de muntanya; la incertesa de les Cases Barates; l’aparició dels grans polígons d’habitatge i la formació de moviments socials i veïnals que reclamen equipaments i espais públics; la conversió dels llogaters en propietaris i l’oportunitat perduda dels Jocs Olímpics; la minva de l’habitatge públic; la contracció del parc de lloguer; o l’esclat de la bombolla immobiliària i l’habitatge com a actiu financer transnacional.

 

Una jornada a l’Oliva Artés serà el tret de sortida de la iniciativa

Dimarts 29 de juny, a les 17:00 hores, tindrà lloc una jornada de presentació del programa al MUHBA – Oliva Artés i comptarà amb la presentació i cloenda del regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, i la benvinguda del director del MUHBA, Joan Roca.

Durant la jornada es farà una presentació de “Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona”, taules de debat i diàleg sobre l’habitatge i la vaga de 1931.

NOTA: per tal d’assistir a l’activitat cal inscripció prèvia.





Paraules clau

habitatge/ memòria/ Muhba/