Servei de Premsa
24/01/2025
Un espai residencial per a treballadores de la llar i les cures guanya el Premi 8M
30/06/2021
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Avui s’ha celebrat l’entrega del Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany que, sota el lema “24 hores al dia, 365 dies l’any – Democratitzarem les cures”, ha guardonat als projectes que donen un pas endavant pel reconeixement social i la millora de les condicions de les cuidadores
El Jurat ha atorgat el premi a la prova pilot d’una residència per a treballadores de la llar i les cures que aposta per un model de cures comunitàries i feministes
Aquesta tarda s’ha celebrat la 35ena edició del Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany amb la presència de la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. Enguany, amb aquest premi, es vol fer un reconeixement a les entitats que treballen durant tot l’any en la lluita pels drets i llibertats de les dones.
Sota el lema “24 hores al dia, 365 dies l’any – Democratitzarem les cures”, l’Ajuntament ha convocat aquesta edició amb la finalitat de donar suport a projectes que ajudin a avançar en el reconeixement de la centralitat social de la cura, a través d’accions que suposin el seu reconeixement social i la millora de les condicions en què es cuida; així com projectes que avancin en la socialització de la cura fora de l’àmbit familiar promovent nous models i imaginaris al voltant d’aquest fenomen social, o que impulsin una millor convivència de treball remunerat i responsabilitats de cura.
En la seva 35ena edició, el Premi del Jurat al millor projecte, dotat amb 15.000 euros, ha estat atorgat a la proposta “Casa Feminista Comunitària de Treballadores de la Llar i les Cures” de l’Asociación Mujeres Migrantes Diverses. El jurat ha valorat “la seva proposta transformadora sobre la multiplicitat de dimensions de l’àmbit de les cures, a partir d’una construcció comunitària des de la diversitat i la interseccionalitat, que dona resposta concreta a situacions de vulnerabilitat i/o manca de visibilitat i reconeixement.”
El projecte guanyador planteja el desenvolupament d’una prova pilot, en marxa des del 15 de febrer, d’una residència per a treballadores de la llar, promovent un nou model propi comunitari de cures antiracistes, amb una perspectiva feminista, interseccional i emancipadora. Aquest espai residencial atén les necessitats d’habitatge de les treballadores que es troben en situació d’internes o treballen per hores; ofereix un espai de cures comunitàries amb orientació sobre els recursos i circuits que ofereix la ciutat; genera tallers i formacions per consolidar el procés d’empoderament de les treballadores; i les anima a participar i incidir políticament a posar les cures en el centre de les polítiques públiques.
Per la seva banda, el Premi del Públic al millor projecte, dotat amb 3.000 euros, ha estat atorgat al projecte “Espai Canalla de La Troca: formar-nos demana cures” de l’Associació educativa i cultural Formes. L’espai Canalla és un espai de cura d’infants menors de 3 anys que facilita l’assistència de les seves mares a les formacions que s’ofereixen a l’escola comunitària de persones adultes La Troca, al barri de Sants. Les principals destinatàries són dones migrades amb menors al seu càrrec, a qui se’ls vols oferir la possibilitat de crear un espai on poder socialitzar amb altres famílies per compartir la criança i la cura dels seus fills i filles, alhora que trobar un espai d’escola i contenció emocional per a elles i les seves famílies. La idea és que esdevingui un espai per socialitzar les cures, generar nous vincles comunitaris i fomentar el suport mutu.
Paraules clauPremi 8M/