L’Ajuntament treballa en l’elaboració del relat històric del moviment LGTBI de la ciutat : Servei de Premsa

L’Ajuntament treballa en l’elaboració del relat històric del moviment LGTBI de la ciutat

02/07/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Grup de Treball de Memòria Democràtica LGTBI treballarà tant per dignificar i rehabilitar els espais públics i monuments LGTBI existents a la ciutat, com per crear-ne de nous

La iniciativa comptarà amb l’assessorament de la Regidoria de Memòria Democràtica i elaborarà el seu relat des del debat, l’experiència i la participació d’entitats, col·lectius i persones referents del moviment LGTBI de la ciutat

El Plenari del Consell Municipal LGTBI de Barcelona s’ha reunit aquesta setmana amb l’objectiu de presentar el procés de creació d’un Grup de Treball de Memòria Democràtica LGTBI que ajudi a construir el relat històric del moviment LGTBI a la ciutat. L’origen d’aquesta actuació és recollir i treballar les demandes realitzades per les entitats del Consell Municipal LGTBI al voltant de la dignificació i rehabilitació dels espais públics i monuments LGTBI existents, com també la valoració i decisió de recuperació o creació d´altres escenaris o simbologia LGTBI a la ciutat.

La finalitat d’aquesta proposta és iniciar un procés de treball conjunt amb les necessitats que les entitats del Consell han detectat i plantejat, i que ofereixi l’oportunitat de recollir les aportacions i experiències de les entitats, els col·lectius i les persones referents del moviment LGTBI de la ciutat. La principal idea és elaborar un recorregut històric LGTBI de la ciutat de Barcelona que aplegui el reconeixement, la visibilitat i la memòria de les realitats i reivindicacions LGTBI al llarg de la història, contrastat des de la perspectiva del coneixement i amb el rigor històric de la diversitat sexual i de gènere la ciutat

Per aquest motiu, la configuració del Grup de Treball comptarà amb el suport de la Regidoria de Memòria Democràtica, qui oferirà l’assessorament, suport i formació d’una persona experta en memòria històrica dels moviments socials per ajudar a construir aquest relat.

Aquest relat històric començarà per l’elaboració d’un mapatge del que existeix i del que es vol recuperar a nivell de memòria LGTBI als espais públics de Barcelona. De la mateixa manera, el Grup de Treball acordarà i treballarà les accions reivindicades per les entitats sobre els monuments emblemàtics del moviment LGTBI que proposen millorar o crear de nou. Aquestes actuacions caldrà definir-les i prioritzar-les en el propi grup de treball. Tot i això, durant el Consell ja han anat sorgint diferents propostes com la millora del monument en memòria dels gais, lesbianes i persones transsexuals represaliades ubicat al Parc de la Ciutadella, la proposta d’una actuació en memòria de les Carolines a les Rambles, o la creació d’actuacions o monuments emblemàtics de visibilitat lèsbica, entre d’altres.

Per tant, el propòsit del Grup de Treball de Memòria Democràtica LGTBI és l’elaboració, des del debat, la participació i amb la màxima representació possible, d’un relat amb rigor històric i d’unes accions basades tant en la recuperació, la reparació i la creació de monuments, faristols o senyalístiques que serveixin per contextualitzar espais, com en l’organització d’exposicions, jornades o altres accions.

Les organitzacions i entitats associatives que fins al moment hi han sol·licitat formar part d’aquest grup de treball són ACEGAL, Casal Lambda, ACATHI, CCOO, FAGC, GAG, Stop Sida i la coordinadora LGTBI ERC. També han confirmat la seva participació referents honorífics del moviment LGTBI de la ciutat com el Sr. Armand de Fluvià i el Sr. Jordi Petit. A més, també s’han interessat entitats o col·lectius que, tot i no formar part del Consell Municipal LGTBI de Barcelona, esdevenen claus en el relat històric de la lluita de les dones lesbianes i feministes, com són l’Associació La Nostra Illa i el grup de Lesbianes Feministes.

 

Plaça Sonia Rescalvo Zafra al Parc de la Ciutadella

La setmana passada, la ponència del nomenclàtor va informar favorablement que la figura de Sonia Rescalvo Zafra  donarà nom a tota la plaça ubicada dintre del Parc de la Ciutadella, prop de la confluència dels carrers Pujades i Wellington, on es troba la glorieta on va ser assassinada.

Amb aquesta acció es dóna resposta a una de les reivindicacions de les entitats del Consell Municipal LGTBI, que demanaven homenatjar a la Sonia, qui va fugir de la seva família als 16 anys de la seva Conca natal, per refugiar-se en l’anonimat de Barcelona, on va aconseguir actuar al teatre Arnau i va  exercir el treball sexual. L’any 1991, amb 45 anys, va ser brutalment assassinada d’una pallissa per un grup de neonazis per la seva condició de dona transsexual mentre dormia a la glorieta de la plaça que portarà el seu nom.

Al mateix districte de Ciutat Vella també hi haurà un espai amb el nom de la Margarita (Gretel) Ammann Martínez, ubicat a l’antic solar de la fàbrica Cobega. La Gretel Ammann (Donostia, 1947-Barcelona, 2000) va ser filòsofa, activista feminista i assagista, i va patir repressió pel seu lesbianisme.

 





Paraules clau

lgtbi/